ΑΘΗΝΑ
12:42
|
28.04.2024
Αποχώρησε ο ισραηλινός στρατός από το νοσοκομείο αλ Σίφα. Πιο πριν ανατίναξε το κοινοβούλιο στη Γάζα και άφησε βυτιοφόρο με καύσιμα να περάσει στον θύλακα.
Από τους βομβαρδισμούς στη Γάζα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ισραηλινοί στρατιώτες και άρματα μάχης αποσύρθηκαν απόψε λίγο πριν τις 20.00 το βράδυ από το νοσοκομείο Αλ Σίφα της Γάζας και αναδιατάχθηκαν γύρω από το μεγάλο νοσοκομειακό συγκρότημα, όπου το Ισραήλ ισχυρίστηκε ότι στεγάζεται διοικητικό κέντρο της Χαμάς, το οποίο και δεν κατάφεραν να εντοπίσουν…

Ισχυρίστηκαν ωστόσο πως «βρήκαν» στο εσωτερικό του κτιρίου δίχως να παρουσιάζουν πειστικά τεκμήρια πέρα από μία φωτογραφία με λίγα όπλα και γεμιστήρες που έστησαν Ισραηλινοί στρατιώτες πάνω σε μπλε χαλί.

Τα όπλα που είπαν πως «βρήκαν» Ισραηλινοί στο νοσοκομείο…

Ο Μπρετ Μακ Γκουρκ στο Ισραήλ

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου συναντώντας απόψε αντιπροσωπεία Αμερικανών αξιωματούχων με επικεφαλής τον ειδικό συντονιστή του Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου για τη Μέση Ανατολή, Μπρετ Μακ Γκουρκ, δικαιολόγησε την εισβολή στο νοσοκομείο αλ Σίφα λέγοντας πως έγινε για να το ελευθερώσουν από τις δυνάμεις της Χαμάς.

Ο Μπρετ Μακ Γκουρκ είχε προηγουμένως συναντηθεί μεταξύ άλλων και με τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ που του είπε πως το ισραηλινό κράτος δε θα σταματήσει τις επιχειρήσεις στη Γάζα μέχρι να πετύχει όλους τους στόχους του που είναι η καταστροφή της Χαμάς και η επιστροφή των ομήρων στις οικογένειές τους.

Η συνάντηση Μακ Γκουρκ και Προέδρου Αμπάς

Προηγουμένως ο Μπρετ Μακ Γκουρκ είχε μεταβεί στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης συναντώντας τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, Μαχμούτ Αμπάς.

Από τη συνάντηση του Προέδρου Αμπάς με την αντιπροσωπεία των ΗΠΑ

Ο Αμπάς ζήτησε την ανάσχεση των επιθέσεων στη Γάζα, την επίσπευση της διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας τονίζοντας πως δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στη Γάζα, την οποία χαρακτήρισε «αναπόσπαστο τμήμα του Κράτους της Παλαιστίνης».

Αντιδράσεις για την εισβολή στο αλ Σίφα

Νωρίτερα, ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, αποδοκίμασε έντονα την εισβολή του στρατού στο νοσοκομείο αλ Σίφα, επισημαίνοντας πως οι ασθενείς και το προσωπικό πρέπει να προστατεύονται, ακόμη και εάν τα νοσοκομεία χρησιμοποιούνται για στρατιωτικούς σκοπούς.

«Τα νοσοκομεία δεν είναι πεδία μάχης. Η εισβολή του ισραηλινού στρατού στο Νοσοκομείο Αλ Σίφα στην Πόλη της Γάζας είναι εντελώς απαράδεκτη» είχε πει χαρακτηριστικά.

Μπροστά σε αυτή και άλλες αντιδράσεις ο ισραηλινός στρατός αφού τρομοκράτησε εκατοντάδες ασθενείς, αμάχους, τραυματίες, γιατρούς και νοσηλευτές στο εσωτερικό του νοσοκομείου αλ Σίφα από τις 2.00 π.μ. σήμερα έστησε βίντεο και φωτογραφίες με «βοήθεια» σε τρόφιμα, βρεφικά γάλατα, νερό και φάρμακα, τάχα για το καλό των ασθενών του νοσοκομείου.

Η «βοήθεια» μετά την τρομοκρατική εισβολή στο νοσοκομείο Αλ Σίφα


Ανατίναξαν το κτίριο της βουλής στη Γάζα

Μετά τις φωτογραφίες που έβγαλαν Ισραηλινοί στρατιώτες από την Έβδομη Ταξιαρχία Τεθωρακισμένων και την Ταξιαρχία Πεζικού Γκολάνι, στην αίθουσα συνεδριάσεων του κοινοβουλίου στην πόλη της Γάζας, πήραν σειρά τα εκρηκτικά.

Πυροτεχνουργοί του ισραηλινού στρατού σήμερα τοποθέτησαν σημαντικές ποσότητες εκρηκτικών και στη συνέχεια ανατίναξαν το κτίριο του κοινοβουλίου σήμερα το πρωί ενώ το ενδιαφέρον των διεθνών Μέσων Ενημέρωσης είχε δοθεί (και δικαίως) στην τρομακτική εισβολή του στρατού στο εσωτερικό του μεγαλύτερου νοσοκομείου του παλαιστινιακού θύλακα, αλ Σίφα.

Η καταστροφή του κτιρίου κοινοβουλίου βιντεοσκοπήθηκε και αναρτήθηκε σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ώστε να σταλεί, μεταξύ άλλων, και το κατάλληλο μήνυμα στα ηγετικά στελέχη της Χαμάς για το «μέλλον» της περιοχής.

Το πρώτο βυτιοφόρο με καύσιμα στη Γάζα μετά από 40 μέρες

Νωρίτερα, επιτράπηκε για πρώτη φορά μετά από 40 μέρες ανελέητου σφυροκοπήματος στη Λωρίδα της Γάζας να εισέλθει στη Ράφα της Νότιας Λωρίδας της Γάζας το πρώτο βυτιοφόρο με καύσιμα.

Ωστόσο, οι ισραηλινές αρχές επέβαλαν τους δικούς τους πολύ αυστηρούς όρους καθώς τα καύσιμα αυτά δεν προορίζονται για τα ασθενοφόρα ή τα νοσοκομεία ή τα αντλιοστάσια των σταθμών επεξεργασίας λυμάτων που έχουν ξεχυθεί εδώ και βδομάδες στους δρόμους πόλεων του θύλακα προκαλώντας υγειονομικές βόμβες, αλλά μόνον για τα φορτηγά της οργάνωσης αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, UNRWA, που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια. Ακόμη και έτσι, όμως, τα μόλις 24.000 λίτρα που μετέφερε το βυτιοφόρο καλύπτει ένα μικρό αριθμό οχημάτων του ΟΗΕ που μεταφέρουν βοήθεια προς εκατομμύρια εκτοπισμένους αμάχους του θύλακα…

Το ένα και μοναδικό βυτιοφόρο με καύσιμα που εισήλθε σήμερα στη Γάζα μετά από 40 μέρες

Η εξέλιξη προκάλεσε τις αντιδράσεις της υπουργού Μεταφορών του Ισραήλ, Μίρι Ρεγκέβ και της βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος Λικούντ, Τάλι Γκότλιβ που ζήτησαν εξηγήσεις από τους επικεφαλής του μικρού υπουργικού συμβουλίου Πολέμου για αυτή την «παραληρητική απόφαση».

«Τα καύσιμα στην UNRWA είναι καύσιμα στη Χαμάς» ανέφερε η υπουργός Μεταφορών σε ανάρτηση που έκανε στην πλατφόρμα Χ.

Παράλληλα ο ακροδεξιός υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ σχολίασε παρόμοια την εξέλιξη αναφέροντας σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ πως «τα καύσιμα = όπλο».

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, που είχε δηλώσει από την αρχή του πολέμου στις 7 Οκτώβρη, πως δεν πρόκειται να επιτρέψει την μεταφορά καυσίμων στη Λωρίδα της Γάζας, απέφυγε να σχολιάσει την εξέλιξη. Το πρωί με αφορμή την εισβολή του στρατού στο νοσοκομείο αλ Σίφα, είχε δηλώσει πως «δεν υπάρχει κανένα μέρος στη Γάζα» όπου «δεν θα φτάσει το Ισραήλ, καμία κρυψώνα, κανένα κρησφύγετο».

«Μας ζήτησαν να μην διεισδύσουμε στη Γάζα; Κι όμως, εμείς μπήκαμε έτσι κι αλλιώς. Μας είπαν ότι δεν θα φτάναμε στην είσοδο της Πόλης της Γάζας, αλλά εμείς φτάσαμε. Μας είπαν ότι δεν θα μπορούσαμε να μπούμε στο νοσοκομείο Αλ Σίφα, εμείς μπήκαμε» είπε ο Νετανιάχου.

Πάντως, η οργάνωση αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες, UNRWA, τόνισε πως το ένα βυτιοφόρο αρκεί για να καλύψει μόλις το 9% των αναγκών που η υπηρεσία χρειάζεται καθημερινά!

Σε κάθε περίπτωση οι δύο παραπάνω εξελίξεις δεν επισκίασαν την τρομακτική εισβολή του ισραηλινού στρατού στο νοσοκομείο αλ Σίφα που συνιστά κατά το υποτιθέμενο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο άλλο ένα συμβάν εγκλήματος πολέμου…

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δικαιωματισμὸς: ἡ μεταφυσικὴ οὐτοπία τοῦ ἀπόλυτου αὐτοπροσδιορισμοῦ

Τα Μισελ-άνοιους του Kosmo

Απεργία την 1η Μαΐου και εργασιακό θέατρο του παραλόγου

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα