ΑΘΗΝΑ
08:38
|
09.05.2024
Η κυβέρνηση Σόλτς, ανεπίσημα, ταυτίζεται με το Ισραήλ, αρνείται κάθε ρόλο στη Χαμάς και προτείνει μεταξύ άλλων να γίνει η Γάζα προτεκτοράτο του ΟΗΕ.
Φορτηγό του ΟΗΕ στη Γάζα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Γερμανία προωθεί σχέδιο για την ανάληψη του ελέγχου της Λωρίδας της Γάζας από τον ΟΗΕ, μετά το τέλος της ισραηλινής επίθεσης, υποστηρίζει σημερινό εκτενές ρεπορτάζ του Politico.eu.

Το Politico.eu επικαλούμενο δισέλιδο ανεπίσημο έγγραφο γερμανικού υπουργείου με ημερομηνία 21 Οκτωβρίου 2023 αναφέρεται στην πρόταση αυτή αναφέροντας πως ο στόχος του Ισραήλ είναι «στόχος που μοιραζόμαστε: ποτέ ξανά να μην είναι σε θέση η Χαμάς να τρομοκρατήσει το Ισραήλ και τους πολίτες τους».

Επιπλέον αναφέρεται πως «είναι σαφές ότι οι στόχοι αυτοί είναι δύσκολο να επιτευχθούν μόνον με στρατιωτικά μέσα και πως η ακραία ιδεολογία της και η ατζέντα της δεν μπορούν να καταπολεμηθούν μόνον με στρατιωτικά μέσα».

Προτεκτοράτο του ΟΗΕ ή της ΕΕ…

Αναφέρει στη συνέχεια πέντε διαφορετικά σενάρια για το μέλλον της Λωρίδας της Γάζας, συμπεριλαμβανομένου αυτού για μία νέα ισραηλινή κατοχή του παλαιστινιακού θύλακα, την ανάληψή ελέγχου της περιοχής από την Παλαιστινιακή Αρχή ή την Αίγυπτο. Ξεχωριστό μέρος έχει η πρόταση για ανάληψη του ελέγχου της Γάζας από τον ΟΗΕ τονίζοντας πως σε αυτή την περίπτωση πρόκειται για «διεθνοποίηση της Γάζας υπό την ομπρέλα του ΟΗΕ και περιφερειακών εταίρων» υπό μία προσεκτικά οργανωμένη μετάβαση προς μία παλαιστινιακή αυτοδιοίκηση που ιδανικά θα μπορούσε να δρομολογηθεί μέσα από εκλογές και σε συνδυασμό «με έναν διεθνή συνασπισμό που θα παρέχει την απαραίτητη ασφάλεια».

Στο δισέλιδο «ανεπίσημο» έγγραφο του γερμανικού υπουργείου χαρακτηρίζεται το συγκεκριμένο σενάριο ως τέτοιο που θα μπορούσε «να προσφέρει μία πολιτική προοπτική αφού ούτε η Παλαιστινιακή Αρχή, ούτε η Αίγυπτος, είναι πρόθυμες ή ικανές να αναλάβουν τον έλεγχο της περιοχής και μία επιστροφή στο προηγούμενο στάτους κβο ή μία ισραηλινή νέα κατοχή δεν είναι πολιτικά επιθυμητή».

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, προειδοποιεί πως το σενάριο αυτό θα απαιτήσει «σημαντική επένδυση πολιτικού κεφαλαίου και χρηματοδότησης καθώς και έναν διεθνή συνασπισμό που θα εμπλακεί σε ζητήματα ασφαλείας μαζί με τον ΟΗΕ».

Αναφέρει επίσης πως  και η Ε.Ε. θα μπορούσε να αναλάβει έναν «ενεργό ρόλο» στη μεταπολεμική συζήτηση για το μέλλον της περιοχής καταλήγοντας πως η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας «μπορεί να σταθεροποιηθεί ουσιαστικά μέσω της επανεκκίνησης της ειρηνευτικής διαδικασίας για τη Μέση Ανατολή».

Η γερμανική πρόταση σχολιάστηκε από διπλωμάτη της ΕΕ σαν «νεκρή» και προκάλεσε την οργή Παλαιστινίων αξιωματούχων που έχουν θυμώσει εκτός των άλλων με τις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν κάνουν καν αναφορά στην ανάγκη γενικής εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας. Ο επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής στην Ε.Ε., Αμπντάλ Ραχίμ αλ Φάρρα χαρακτήρισε την πρόταση να αναλάβει την διοίκηση της Γάζας ο ΟΗΕ, «απαράδεκτη».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

12 τραγούδια για την Παλαιστίνη

Το μήνυμα για τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και λευτεριά στην Παλαιστίνη προσπαθούν να περάσουν μέσα από τη μουσική 12 γνωστοί καλλιτέχνες.
ΣΥΝΑΦΗ

Ινδικές εκλογές: AI deepfakes στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Το Αζερμπαϊτζάν και η Βουλγαρία ενισχύουν την εταιρική στρατηγική συνεργασία

Μπάιντεν: Τέλος τα όπλα για Ισραήλ εάν εισβάλει στην Ράφα

Ανδρουλάκης: Καμία συνεργασία με την ακροδεξιά μετά τις Ευρωεκλογές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα