ΑΘΗΝΑ
19:47
|
09.05.2024
Το μαλτέζικο σχέδιο απόφασης εγκρίθηκε απόψε με 12 ψήφους υπέρ, καμία κατά, και τις αποχές των ΗΠΑ, της Ρωσίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.
Από την ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Συμβούλιο Ασφαλείας το ΟΗΕ ενέκρινε απόψε σχέδιο απόφασης που προώθησε η Μάλτα με βασικό σκοπό την «παύση» των βομβαρδισμών στη Γάζα για κάποιες μέρες, το άνοιγμα «ανθρωπιστικών διαδρόμων» για τη διανομή βοήθειας και έκκληση για την απελευθέρωση όλων των ομήρων. Το μαλτέζικο σχέδιο απόφασης εγκρίθηκε λίγο πριν τις 23.00 ώρα Ελλάδος με 12 ψήφους υπέρ, καμία κατά, και τις αποχές των ΗΠΑ, της Ρωσίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ειδικότερα το ψήφισμα του Σ.Α. του ΟΗΕ ζητά «παύσεις» βομβαρδισμών για «επαρκή αριθμό» ημερών ώστε να επιτραπεί η διέλευση και διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας. Δεν αναφέρεται καθόλου στη Χαμάς ούτε τη χαρακτηρίζει «τρομοκρατική οργάνωση», αλλά ζητά την απελευθέρωση «όλων των ομήρων» με ειδική αναφορά στα παιδιά.

Ζητά επιπροσθέτως την απομάκρυνση ασθενών και τραυματιών και καλεί όλες τις πλευρές «να απόσχουν από τη στέρηση βασικών υπηρεσιών στη Γάζα» σε μία έμμεση πλην σαφή αναφορά στον αφόρητο ισραηλινό αποκλεισμό που επιβλήθηκε στον θύλακα από λίγο μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.

Αρχικά  η Μάλτα είχε χρησιμοποιήσει τη λέξη «εκεχειρία» στο σχέδιο απόφασης, αλλά η τελική εκδοχή δεν συμπεριλαμβάνει την αναφορά στη λέξη αυτή αρκούμενο να διατυπώσει αίτημα για «εκτεταμένες ανθρωπιστικές παύσεις και διαδρόμους ανθρωπιστικής βοήθειας».

Πάντως, ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια έως και λίγα λεπτά πριν την ψηφοφορία, ζητώντας «άμεση, διαρκή και βιώσιμη ανθρωπιστική εκεχειρία που να οδηγήσει σε παύση των εχθροπραξιών». Όπως εξήγησε, ο βασικός σκοπός του ψηφίσματος θα έπρεπε να είναι η εκεχειρία και ο τερματισμός της βίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

12 τραγούδια για την Παλαιστίνη

Το μήνυμα για τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και λευτεριά στην Παλαιστίνη προσπαθούν να περάσουν μέσα από τη μουσική 12 γνωστοί καλλιτέχνες.
ΣΥΝΑΦΗ

Σχέδια κλιμάκωσης των επιθέσεων κατά του Ισραήλ καταστρώνουν οι Χούθι

Κακλαμάνης: Δύσκολο το 33% στις ευρωεκλογές που στοχεύει ο Μητσοτάκης

Αμετακίνητος στην προεδρία της βουλής των ΗΠΑ παραμένει ο Τζόνσον

Έρευνα για τη Δημοκρατία: Τα προβλήματα και ο καλύτερος Πρωθυπουργός από το 1974 έως σήμερα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα