ΑΘΗΝΑ
23:59
|
07.05.2024
Προτείνεται συμφωνία με την Ελλάδα για «προσωρινό δανεισμό» των κλεμμένων αρχαιοτήτων με αντάλλαγμα άλλα, σημαντικά, αρχαία αντικείμενα.
Γλυπτά του Παρθενώνα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το παζάρι για μία συμφωνία ανάμεσα σε Ηνωμένο Βασίλειο και Ελλάδα σε επίκεντρο τα κλεμμένα γλυπτά του Παρθενώνα από τον λόρδο Έλγιν το 1801 άναψε σήμερα η δήλωση του Προέδρου του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν.

Ενόψει της επικείμενης επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Λονδίνο, ο 52χρονος Πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου αποκάλυψε σήμερα ότι πραγματοποιεί συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα προτείνοντας μία συμφωνία με την Ελλάδα για… «προσωρινό δανεισμό» των κλεμμένων αρχαιοτήτων με αντάλλαγμα αρχαία αντικείμενα που δεν έχουν εκτεθεί ως σήμερα στη χώρα του.

«Ελπίζω να καταλήξουμε σε συμφωνία με την Ελλάδα, μια συμφωνία που δίνει τη δυνατότητα να δει κανείς αυτά τα σπουδαία γλυπτά στην Αθήνα, καθώς και στο Λονδίνο», δήλωσε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας την επιθυμία για μία συμφωνία με την Ελλάδα. Παραδέχθηκε ότι το ζήτημα δεν είναι διόλου εύκολο αλλά πως «αξίζει να προσπαθήσουμε».

Ο Βρετανός λόρδος Έλγιν (που εκείνη την περίοδο ήταν πρέσβης της Βρετανίας στην Οθωμανική Αυτοκρατορία) βανδάλισε τον Παρθενώνα και έκλεψε ό,τι αρχαιότητες μπόρεσε το 1801 στη διάρκεια της οθωμανικής κατοχής της Ελλάδας και στη συνέχεια το 1816 τις πούλησε στη βρετανική κυβέρνηση έναντι 35.000 στερλινών.

Στο Λονδίνο στις 27 και 28 Νοέμβρη ο Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να μεταβεί στο Λονδίνο στις 27 και 28 Νοεµβρίου µε αφορµή το «Morgan Stanley & Athens Stock Exchange Greek Investment Conference» -για την προβολή και την πιθανή αναβάθµιση του Χρηµατιστηρίου Αθηνών.

Με αυτή την αφορμή, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Βρετανό ομόλογό του, Ρίσι Σούνακ, και πιθανώς και με τον ηγέτη των αντιπολιτευόμενων Εργατικών, Κιρ Στάρμερ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η «πατριωτική» εκστρατεία της Μελόνι κατά των αμβλώσεων ξεκίνησε

Διπλές εκλογές αύριο στη Βόρεια Μακεδονία

Η SBU ισχυρίζεται ότι απέτρεψε σχέδιο δολοφονίας του Ουκρανού προέδρου

Ανδρουλάκης: Προτεραιότητα η ευημερία των μόνιμων κατοίκων των μικρών νησιών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα