ΑΘΗΝΑ
12:23
|
17.05.2024
Υπερψηφίστηκε η πρόταση του ΚΚΕ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το σιδηροδρομικό δυστύχημα με τους 57 νεκρούς στα Τέμπη.
Εξεταστική Επιτροπή και όχι Προανακριτική για το έγκλημα των Τεμπών
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Υπέρ της πρότασης του ΚΚΕ, για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής με θέμα: «Τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών και όλων των πτυχών που σχετίζονται με αυτό», τάχθηκε η ολομέλεια της Βουλής.

Συγκεκριμένα, μετά από ονομαστική-ηλεκτρονική ψηφοφορία, και επί 298 ψηφισάντων, 266 βουλευτές ψήφισαν «ναι», ενώ οι 32 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ψήφισαν «όχι».

Μετά από σχετική πρόταση του γ’ αντιπροέδρου της Βουλής, Αθανάσιου Μπούρα, η οποία έγινε δεκτή ομοφώνως, η εξεταστική επιτροπή θα αποτελείται από 31 μέλη, με εκπροσώπηση κατ’ αναλογία της δύναμής τους, όλων των κομμάτων, καθώς και των ανεξαρτήτων βουλευτών.

Η προθεσμία για την ολοκλήρωση της εργασιών της επιτροπής και η υποβολή του σχετικού πορίσματος, ορίστηκε σε ένα μήνα από τη συγκρότηση της επιτροπής, με δικαίωμα παράτασης, εφόσον ζητηθεί από την ίδια επιτροπή.

Αντιπαράθεση Βορίδη με ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Έντονες αντιπαραθέσεις με τους εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ) είχε ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, ο οποίος βρέθηκε στα έδρανα στη θέση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο κ. Βορίδης και η ΝΔ «συστρατεύτηκαν» πίσω από την πρόταση του ΚΚΕ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής και τάχθηκε κατά των προτάσεων ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση Προανακριτικής με στόχο την απόδοση ποινικών ευθυνών για την τραγωδία των Τεμπών.

«Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής κρίνουμε ότι δεν περιέχουν καμία ένδειξη αδικήματος από τους υπουργούς», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης κλείνοντας την ομιλία του. «Διαβάζουμε τις προτάσεις, μιλάμε για δύο φερόμενα οικονομικά αδικήματα, μια απιστία και μία παράβαση καθήκοντος συνεχόμενα με δημοσιονομικές διορθώσεις που θέλουν τα δύο κόμματα να ελέγξουμε ποινικά, αλλά κοιτάζοντας και επισκοπώντας τις αιτιάσεις αυτές κρίνουμε ότι δεν συντρέχει καμία ένδειξη αυτών των αδικημάτων από τους υπουργούς», είπε χαρακτηριστικά ο Μάκης Βορίδης.

«Δυστύχημα της Δημοκρατίας» αποκάλεσε τον κ. Βορίδη ο πρόεδρος της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος. Στη δευτερολογία του ο κ. Φάμελλος είπε: «Ο κ. Βορίδης ανακοίνωσε την προαποφασισμένη θέση της κυβέρνησης να συγκαλύψει μέσα σε διαδικασίες της Βουλής το έγκλημα των Τεμπών». Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέφερε ότι «εμείς δεν θα το επιτρέψουμε αυτό» και κάλεσε τις υπόλοιπες δυνάμεις και τους βουλευτές της ΝΔ που θα συμμετέχουν στην Εξεταστική, «να μην επιτρέψουν στον κ. Βορίδη να σταματήσει μάρτυρες». «Εμείς θα ψηφίσουμε οποιαδήποτε διαδικασία που θα δώσει έστω και έναν μάρτυρα που θα φέρει στοιχεία», είπε απευθυνόμενος στα έδρανα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, προσθέτοντας ότι «δεν επιτρέπεται να σταματήσουμε τη δυνατότητα έστω και ενός να πει κάτι παραπάνω μέσα σε διαδικασία της Βουλής, δεν επιτρέπεται να περάσει στην κοινωνία μια καραμέλα που θα βγάλει ο κ. Βορίδης ότι αρνηθήκαμε τη συζήτηση».

Από πλευράς ΠΑΣΟΚ, ο Νίκος Ανδρουλάκης ξεκαθάρισε ότι το κόμμα δεν θα πάρει μέρος σε μια ακόμη συγκάλυψη ποινικών ευθυνών και απευθυνόμενος προς το ΚΚΕ είπε ότι διευκολύνει την Κυβέρνηση. «Είστε έτοιμοι να συνεργαστείτε με τον οποιονδήποτε για να συγκαλύψετε την υπόθεση. Όχι σε Εξεταστική Επιτροπή που θα καταλήξει σε φιλολογικό τσάι», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ράφα: 13 ΥΠΕΞ καλούν το Ισραήλ να μην προχωρήσει σε ευρείας κλίμακας χερσαία επιχείρηση

ΗΠΑ: Σε δίωρη ανάκριση του FBI υποβλήθηκε ο Ισραηλινός ιστορικός Ιλάν Παπέ

Η Ισπανία αρνείται άδεια ελλιμενισμού σε πλοία που μεταφέρουν όπλα στο Ισραήλ

Για το Μουσείο η πενθήμερη εργασία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα