ΑΘΗΝΑ
21:02
|
03.05.2024
Σε άλλες… ειδήσεις: Κάκιστες κριτικές μιας υπερπαραγωγής που δείχνει πως το «αστέρι» του Netflix έχει στερέψει από έμπνευση.
Η Ελίζαμπεθ Ντεμπίκι στον ρόλο της αγαπημένης πριγκίπισσας των Βρετανών
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κριτικοί στη Βρετανία είδαν τα πρώτα τέσσερα επεισόδια της τελευταίας 6ης σεζόν της «ναυαρχίδας» του Netflix, The Crown (Το Στέμμα) και απογοητεύτηκαν.

Το φινάλε της άνευ προηγουμένου δαπανηρής σειράς του συνδρομητικού καναλιού εστιάζει στα γεγονότα της ζωής της θλιμμένης πριγκίπισσας των Βρετανών, Νταϊάνα, στα τέλη της δεκαετίας του ’90, στη σχέση της με τον αιγυπτιακής καταγωγής Ντόντι αλ Φαγέντ (γιο του ιδιοκτήτη των Harrods Μοχάμεντ αλ Φαγέντ) και στον αιφνίδιο θάνατό της στο Παρίσι μετά από καταδίωξη των παπαράτσι.

Η σειρά, όμως, δεν έμεινε στα γεγονότα και θέλησε να προσδώσει μια μεταφυσική διάσταση στη νεκρή Πριγκίπισσα. Έτσι την έβαλε να γίνεται… φάντασμα και να στοιχειώνει μετά θάνατον τον σύζυγό της, τότε πρίγκιπα Κάρολο και σήμερα βασιλιά της Αγγλίας, αλλά και τη μητέρα του Ελισάβετ, τότε βασίλισσα, σήμερα… νεκρή και μάλλον, όχι φάντασμα.

Αυτό το εύρημα της παραγωγής ήταν που έστειλε το «The Crown» στα τάρταρα.

Ο βρετανικός Guardian έδωσε μόλις ένα «αστεράκι» στη σειρά σχολιάζοντας: «Η εμμονική με την Νταϊάνα τηλεοπτική σειρά είναι ο ορισμός του κακογραμμένου σεναρίου».

«Η κορόνα του Netflix σε απόλυτο αδιέξοδο» καθώς η νέα σεζόν «στοιχειώνεται από το αλλόκοτο φάντασμα της πριγκίπισσας Νταϊάνα», σχολιάζει η Ανίτα Σινχ της βρετανικής εφημερίδας Daily Telegraph. Η Σινχ, πιο απλόχερη από τον Guardian, έδωσε δύο αστεράκια στη σειρά και σχολίασε: «Το εύρημα του φαντάσματος της Νταϊάνα στο αεροπλάνο από το Παρίσι για να παρηγορήσει τον τεθλιμμένο πρίγκιπα της Ουαλίας και στον καναπέ του Μπαλμόραλ να δώσει στη βασίλισσα κάποιες φιλικές συμβουλές δημοσίων σχέσεων», καταλήγει να ακούγεται «σαν κραυγή απόγνωσης από μέρους του σεναριογράφου Πίτερ Μόργκαν» που δημιούργησε μια εξαιρετικά δημοφιλή σειρά το 2016 αλλά στην πορεία έχασε τι ήθελε να πει.

Οι Times έδωσαν τέσσερα αστεράκια αλλά συμφωνούν πως το «φάντασμα» της Νταϊάνα δεν ήταν «η καλύτερη στιγμή της σειράς». Η κριτικός της εφημερίδας Κάρολ Μίντγκλεϊ γράφει χαρακτηριστικά: «ήταν μια περίεργη στιγμή αυτοαναίρεσης σε μια κατά τ’ άλλα δυναμική και συγκινητική έναρξη της νέας σεζόν».

Πάντως, οι κριτικοί συμφωνούν σε ένα πράγμα: στην εξαιρετική ερμηνεία της Ελίζαμπεθ Ντεμπίκι στον ρόλο της αγαπημένης πριγκίπισσας των Βρετανών.

Τέλος, οι ιστορικές ανακρίβειες είναι ένα επιπρόσθετο μείον στη σειρά. «Ως ιστορικός είναι φορές που θέλω να βάλω τα κλάματα», είπε στο BBC η Κέλι Σουάμπι, ειδική σε θέματα της βρετανικής μοναρχίας. «Οι τηλεθεατές περιμένουν έναν συγκεκριμένο βαθμό ακρίβειας από μια παραγωγή τόσο υψηλής ποιότητας, αλλά δεν παίρνουν πάντα αυτό περιμένουν». Η ιστορικός σημειώνει «κανείς δεν γνωρίζει τι συνέβη στις ιδιωτικές εκδηλώσεις», όπως το πώς ο πρίγκιπας Κάρολος μετέδωσε την είδηση του θανάτου της Νταϊάνα στους γιους του και η «όποια καλλιτεχνική άδεια» του Netflix δεν του δίνει το δικαίωμα να παραποιεί γεγονότα. Βέβαια, σε αυτό το Netflix ισχυρίζεται ότι δημιούργησε μια σειρά μυθοπλασίας «βασισμένη σε ιστορικά γεγονότα».

Τα εναπομείναντα έξι επεισόδια της 6ης και τελευταίας σεζόν του «The Crown» θα προβληθούν στα μέσα Δεκεμβρίου από ένα Netflix που δεν έχει πια καμία σχέση με τα πώς ξεκίνησε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Όχι άλλη τοξικότητα

Μήνυμα της ΕΣΗΕΑ για την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου στις 3 Μαΐου

Ιρανικές αντιδράσεις για ρεπορτάζ του BBC με αφορμή τον φόνο έφηβης διαδηλώτριας

Ένα νέο προηγούμενο: Για τον Χάρβεϊ Γουάινστιν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα