ΑΘΗΝΑ
08:22
|
27.04.2024
Οι έκτακτες ενισχύσεις ύψους 352 εκατ. ευρώ θα δοθούν σε οικογένειες, χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους, υπερήλικες.
Χατζηδάκης για επίδομα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έκτακτες ενισχύσεις συνολικού ύψους 352 εκατ. ευρώ σε οικογένειες με παιδιά, χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους, υπερήλικες, δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος ανακοίνωσε πριν από λίγο ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, εξειδικεύοντας τα μέτρα που ανακοίνωσε το πρωί ο πρωθυπουργός.

Ποιοι και πώς θα πάρουν το έκτακτο επίδομα τον Δεκέμβριο

Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε, ότι παρά τις φυσικές καταστροφές που υπέστη η χώρα η οικονομία υπεραπέδοσε. Ο υπουργός δήλωσε, ότι με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία το πλεόνασμα των εσόδων στο τέλος Οκτωβρίου έφτασε τα 325 εκατ. ευρώ το οποίο θα μοιραστεί ως επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης σε 2,3 εκατομμύρια οικονομικά ευάλωτους.

Διευκρινίζοντας, τόνισε ότι το επίδομα αφορά:

800.000 δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού του ΟΠΕΚΑ, θα λάβουν επιπλέον μιάμιση δόση επιδόματος παιδιού. Ενδεικτικά το συνολικό ποσό (αρχικό ποσό συν επιπλέον μιάμιση δόση) που θα λάβει το Δεκέμβριο μια οικογένεια με τρία παιδιά κυμαίνεται από 280 έως 700 ευρώ.

πιν

1,055 εκατ. συνταξιούχοι που δεν έχουν προσωπική διαφορά ή έχουν κάτω των 10 ευρώ και λαμβάνουν άθροισμα κυρίων συντάξεων έως 700 ευρώ, θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση 150 ευρώ. Οι ίδιοι θα λάβουν αύξηση στις συντάξεις τους από 1-1-2024. Έτσι, ένας συνταξιούχος με αποδοχές 600 ευρώ θα λάβει συνολική αύξηση (έκτακτο επίδομα 150 ευρώ + αύξηση περίπου 3 % από 1.1.2024) σε ετήσια βάση 366 ευρώ ή 5,1%. Την ίδια έκτακτη ενίσχυση (150 ευρώ) θα λάβουν τον Δεκέμβριο και οι 33.000 δικαιούχοι του επιδόματος ανασφάλιστου υπερήλικα

– 210.000 δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα λάβουν επιπλέον 50% του μηνιαίου επιδόματος. Υπενθυμίζεται ότι από τον Δεκέμβριο, όπως έχει ανακοινωθεί, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα αυξάνεται κατά 8%. Έτσι, μια τετραμελής οικογένεια θα λάβει τον Δεκέμβριο συνολικά 648 ευρώ (αρχικό επίδομα + αύξηση 8 % + έκτακτο επίδομα).

πιν

– 225.000 δικαιούχοι του επιδόματος ΑΜΕΑ του ΟΠΕΚΑ, του εξω-ιδρυματικού επιδόματος και λοιπών επιδομάτων αναπηρίας του e-ΕΦΚΑ θα λάβουν ενίσχυση ύψους 200 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο θα καταβληθούν επιπλέον:

– Επίδομα 100-200 ευρώ στους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά.

Διπλάσιο ποσό market pass και επέκτασή του για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο για τους πολίτες στις πληγείσες περιοχές από τις πρόσφατες καταστροφές.

Επίδομα θέρμανσης για όλες τις πηγές ενέργειας το οποίο από 1-1-2024 επεκτείνεται και στους λογαριασμούς ρεύματος. 

– Το Youth Pass σε νέους 18-19 ετών.

– Το αυξημένο κατά 8% ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε, ότι το συνολικό κόστος των μέτρων ενίσχυσης του εισοδήματος των πολιτών τον Δεκέμβριο διαμορφώνεται σε 717 εκατ. ευρώ ενώ η δαπάνη για τα μόνιμα μέτρα στήριξης του εισοδήματος των πολιτών από το 2024 (περιλαμβάνει τις αυξήσεις σε μισθούς-συντάξεις, αφορολόγητο για οικογένειες, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ για ασφαλιζόμενες κατοικίες, το Youth Pass και την απαλλαγή των πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή στη δαπάνη αγοράς φαρμάκων) διαμορφώνεται σε 1,6 δισ. ευρώ ετησίως.

Ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Θάνος Πετραλιάς, δήλωσε: «Όπως αποδείχτηκε εχθές και από τα στοιχεία εκτέλεσης Προϋπολογισμού δεκαμήνου, η Ελληνική Οικονομία συνεχίζει να πηγαίνει καλά και να αποδίδει. Αυτό μας επιτρέπει σήμερα να ανακοινώσουμε ένα επιπλέον μέτρο στήριξης, στοχευμένο όμως για τα ευάλωτα νοικοκυριά, σε συνέχεια όσων ήδη έχουμε ανακοινώσει, χωρίς να παρεκκλίνουμε από τους στόχους του Προϋπολογισμού. Να θυμίσουμε ότι κατά το μήνα Δεκέμβριο θα έχουμε την αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος κατά 8%, την ενίσχυση των συνταξιούχων που έχουν προσωπική διαφορά, το επίδομα θέρμανσης, το youth pass και άλλα μέτρα
στήριξης
».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Αρνητικές οι προοπτικές της Boeing

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα