ΑΘΗΝΑ
08:47
|
19.05.2024
Η Ε.Ε. επικαλέστηκε την «ανησυχητική αύξηση της παραπληροφόρησης». Μετά άναψε φωτιές στις σχέσεις Χ και ΙΒΜ σχόλιο του Μασκ για τους Εβραίους.
Ίλον Μασκ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Διαφημιστικό «εμπάργκο» στην πλατφόρμα Χ του Ίλον Μασκ βάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή της Ε.Ε. ζητώντας σήμερα από τις υπηρεσίες της να αναστείλουν κάθε διαφημιστική εκστρατεία επικαλούμενη την «ανησυχητική αύξηση της παραπληροφόρησης και της ρητορικής μίσους».

Την εξέλιξη επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, Γιοχάνες Μπάρκε, τονίζοντας πως η απόφαση αυτή «δεν θέτει υπό αμφισβήτηση την παρουσία των υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Χ».

Τον περασμένο Οκτώβριο, η Κομισιόν ξεκίνησε έρευνα για το περιεχόμενο του Χ σε σχέση με τη «διάδοση ψευδών πληροφοριών», «βίας και τρομοκρατικού περιεχομένου» και «ρητορικής μίσους» στο πλαίσιο του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Η προσέγγιση αυτή εντάσσεται στην εφαρμογή της νέας νομοθεσίας για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA), που επιβάλλει ενισχυμένες υποχρεώσεις στις πλατφόρμες.

Αφορμή για τη σημερινή απόφαση της Κομισιόν ήταν η καταγγελία της Αυστριακής ένωσης Novb για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, στον ευρωπαϊκή εποπτική αρχή Προστασίας Δεδομένων.

Τα σχόλια για τους Εβραίους και το διαλεκτικό μίσος

Νωρίτερα αντιδράσεις προκάλεσε αμφιλεγόμενη ανάρτηση του δισεκατομμυριούχου ιδιοκτήτη της πλατφόρμας Χ, Ίλον Μασκ, να συμφωνήσει με ανάρτηση που υποστήριζε πως οι Εβραίοι διακατέχονται από «διαλεκτικό μίσος για τους λευκούς». Αφορμή έδωσε ανάρτηση χρήστη της πλατφόρμας που ισχυριζόταν πως οι Εβραίοι «προωθούν το ακριβές είδος διαλεκτικού μίσους εναντίον των λευκών που ισχυρίζονται ότι θέλουν οι άνθρωποι να σταματήσουν να χρησιμοποιούν εναντίον τους».

Ο Μασκ υιοθέτησε το σχόλιο, απαντώντας: «Είπες την ακριβή αλήθεια».

Η εξέλιξη προκάλεσε την αντίδραση του τεχνολογικού Κολοσσού, ΙΒΜ, που αποφάσισε να αποσύρει τις διαφημίσεις της από την πλατφόρμα X με αφορμή έκθεση της «Media Matters for America» μιας ομάδα παρακολούθησης Μέσων Κοινωνικών Δικτύων, που ισχυριζόταν ότι κάποιες από τις καταχωρίσεις της είχαν εμφανιστεί κοντά σε φιλοναζιστικό περιεχόμενο.

«Η IBM έχει μηδενική ανοχή στη ρητορική μίσους και τις διακρίσεις και αμέσως αποσύραμε όλες τις διαφημίσεις στο X ενώ ερευνούμε αυτή την εντελώς απαράδεκτη κατάσταση», τόνισε εκπρόσωπος της εταιρείας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Απονευρωμένοι αλγολόγοι, παροπλισμένα Ιατρεία Πόνου και ασθενείς στο έλεος της οδύνης

Η πρόεδρος της Γεωργίας άσκησε βέτο στο νομοσχέδιο για τους «ξένους πράκτορες»

Ηλιόπουλος: Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να κοροϊδεύει τον κόσμο

Ανδρουλάκης: «Χιλιάδες αγρότες είναι υπό ομηρία»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα