ΑΘΗΝΑ
13:36
|
01.05.2024
Το SNΡ εκτιμά πως θα μπορέσει να διαπραγματευτεί την αποχώρηση από την ένωση με την Αγγλία, την Ουαλία και την Βόρεια Ιρλανδία εάν κερδίσει πανηγυρικά…
Σχέδια ανεξαρτησίας καταστρώνει το κυβερνών SNP
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

 Όνειρα με στόχο την ανεξαρτησία της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο τρέφουν οι εθνικιστές του κυβερνώντος «Εθνικού Κόμματος  Σκωτίας» (SNP).

Σε έγγραφο του κόμματος αναφέρονται τα σχέδια για επανένταξη της Σκωτίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση «το συντομότερο δυνατόν» μετά την ανεξαρτησία, μολονότι όλες οι τελευταίες βρετανικές κυβερνήσεις έχουν απορρίψει ένα τέτοιο ζήτημα επικαλούμενοι το δημοψήφισμα του 2014 κατά το οποίο οι περισσότεροι ψηφοφόροι προτίμησαν την παραμονή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ωστόσο, το κεντρικό επιχείρημα των εθνικιστών είναι πως το δημοψήφισμα έγινε δύο χρόνια πριν την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. (το 2016).

«Δεδομένης της θέσης των κύριων κομμάτων στο βρετανικό κοινοβούλιο στο Λονδίνο, ο μόνος δρόμος επιστροφής στην Ε.Ε. για τη Σκωτία είναι να γίνει ανεξάρτητη χώρα», αναφέρει κομματικό έγγραφο, που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με την τοπική κυβέρνηση, μια ανεξάρτητη Σκωτία θα ακολουθήσει την κανονική διαδικασία προσχώρησης, γνωστή ως Άρθρο 49, η οποία συνήθως διαρκεί αρκετά χρόνια. «Αυτή η κυβέρνηση πιστεύει ότι η ένταξη στην Ε.Ε. είναι θεμελιώδης για το οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό μέλλον της Σκωτίας και ότι θα πρέπει να επιδιώξουμε την επανένταξή μας στην Ε.Ε. το συντομότερο δυνατό μετά την ανεξαρτησία», σημειώνεται στο έγγραφο.

Αναφέρεται επιπλέον ότι μια ανεξάρτητη Σκωτία θα μετακινηθεί «το συντομότερο δυνατό» από τη στερλίνα αποκτώντας το δικό της νόμισμα, μια νέα λίρα Σκωτίας». Στο έγγραφο δεν γίνεται αναφορά για προσχώρηση στην ευρωζώνη.

Το SNΡ εκτιμά πως θα μπορέσει να διαπραγματευτεί την αποχώρηση από την ένωση με την Αγγλία, την Ουαλία και την Βόρεια Ιρλανδία εάν κερδίσει την πλειοψηφία των εδρών της Σκωτίας στις επόμενες εκλογές, που αναμένονται το 2024.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Πορεία κατά της καταστολής στην Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα