ΑΘΗΝΑ
04:41
|
02.05.2024
Ο ισραηλινός στρατός σκότωσε τουλάχιστον επτά, τραυμάτισε 15 και διέλυσε δρόμους και υποδομές τρομοκρατώντας ξανά τους αμάχους.
Από την εισβολή στην πόλη Τζενίν
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Νέα, πολύνεκρη εισβολή σε προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης πραγματοποίησε σήμερα ο ισραηλινός στρατός προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον  επτά Παλαιστινίων και τον τραυματισμό 15 άλλων σε δύο ξεχωριστά επεισόδια, εκ των δύο νεαροί σκοτώθηκαν στη Χεβρώνα, στο νότιο τμήμα της περιοχής, όταν θεωρήθηκε πως θα θα επιχειρούσαν επίθεση σε φυλάκιο του στρατού.

Στην Τζενίν, ο απολογισμός των πέντε νεκρών αμφισβητήθηκε το μεσημέρι. Η Χαμάς επιβεβαίωσε τον θάνατο τριών μαχητών της «στη μάχη του Κατακλυσμού του αλ ’κσα στην Τζενίν». Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας από την πλευρά του ανακοίνωσε «τρεις νεκρούς και 15 τραυματίες, εκ των οποίων τέσσερις σε κρίσιμη κατάσταση». Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είδαν μια επικήδεια πομπή για τρία πτώματα τυλιγμένα με τα λάβαρα των ένοπλων παλαιστινιακών κινημάτων.

Όλα ξεκίνησαν αργά το βράδυ της Πέμπτης, όταν ισχυρές δυνάμεις του στρατού με τεθωρακισμένα, άρματα μάχης, drone και μπουλντόζες άρχισαν την εισβολή καταστρέφοντας δρόμους, κτίρια, υποδομές σε ηλεκτρικό ρεύμα και τηλεπικοινωνίες.

Ισραηλινά drone πετούσαν απειλητικά πάνω από την περιοχή, ενώ Παλαιστίνιοι πετούσαν πέτρες και εκσφενδόνισαν τουλάχιστον έναν εκρηκτικό μηχανισμό προς την κατεύθυνση των ισραηλινών οχημάτων. Οι στρατιώτες απάντησαν κάνοντας χρήση δακρυγόνων, την ώρα που στον καταυλισμό αντηχούσαν ανταλλαγές πυρών και υψώνονταν στήλες μαύρου καπνού.

Στη συνέχεια άρματα μάχης περικύκλωσαν το νοσοκομείο Ibn Sina της πόλης ώστε να προκαλέσουν μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων εμποδίζοντας την άφιξη τραυματιών στο χώρο. Εισέβαλαν στο εσωτερικό του νοσοκομείου και υπό την απειλή όπλων έβγαλαν έξω δεκάδες εργαζόμενους καλώντας στη συνέχεια τους γιατρούς και τους νοσηλευτές να εγκαταλείψουν το κτίριο. Εκείνοι αντιστάθηκαν τονίζοντας πως δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν τους αρρώστους.

Όταν αποχώρησαν τα ισραηλινά στρατεύματα φάνηκε το μέγεθος της καταστροφής, την οποία δικαιολόγησαν λέγοντας πως έπληξαν «ένοπλο τρομοκρατικό πυρήνα».

Η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανάρτησε στο Διαδίκτυο εικόνες που δείχνουν ανθρώπους μεταξύ των οποίων νοσηλευτές της Ερυθράς Ημισελήνου να βγαίνουν από το νοσοκομείο Ιμπν Σίνα της Τζενίν υπό τις διαταγές Ισραηλινών στρατιωτών στη διάρκεια της νυχτερινής επιδρομής τους.

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας έκανε λόγο για «δύο θανάτους Παλαιστινίων που επλήγησαν από σφαίρες του παλαιστινιακού στρατού στη βόρεια είσοδο της Χεβρώνας». Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε τον απολογισμό, λέγοντας πως οι δύο άνδρες «πυροβόλησαν προς τους στρατιώτες που επιχειρούσαν στη ζώνη και (εκείνοι) απάντησαν με πυρά».

Όπως είπε, οι στρατιώτες βρίσκονταν στη Χεβρώνα ώστε να «λάβουν τα μέτρα» των σπιτιών τριών επιτιθέμενων οι οποίοι την προηγουμένη είχαν σκοτώσει έναν Ισραηλινό στρατιώτη και είχαν τραυματίσει άλλους πέντε σε ένα οδόφραγμα κοντά στην Ιερουσαλήμ.

 Από τις 7 Οκτωβρίου, ο ισραηλινός στρατός βομβαρδίζει συνεχώς τη Λωρίδα της Γάζας, που ελέγχεται από τη Χαμάς, ενώ έχει αυξήσει και τις επιδρομές του στη Δυτική Όχθη, κυρίως στην Τζενίν και στον καταυλισμό προσφύγων που υπάρχει εκεί.

Στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτώβρη, ο στρατός και Εβραίοι έποικοι έχουν σκοτώσει πάνω από 200 Παλαιστίνιους, έχουν τραυματίσει εκατοντάδες και έχουν συλλάβει πάνω από 2.700.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Ο Τραμπ μαλώνει τον Νετανιάχου ξανά για τις επιθέσεις της Χαμάς και τον πόλεμο στη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα