ΑΘΗΝΑ
19:05
|
03.05.2024
Η Ουγγαρία πρέπει να πει όχι στο σημερινό μοντέλο της Ευρώπης που χτίστηκε στις Βρυξέλλες, δήλωσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν.
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν παρευρίσκεται σε στρογγυλή τράπεζα κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής μεταξύ των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) και της Κοινότητας των Κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής (CELAC), στις Βρυξέλλες, Βέλγιο, 17 Ιουλίου 2023.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ουγγαρία πρέπει να πει όχι στο σημερινό μοντέλο της Ευρώπης που χτίστηκε στις Βρυξέλλες, είπε ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν στο συνέδριο του κόμματός του Fidesz το Σάββατο, προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αλλάξει και όχι να καταργηθεί, αναφέρει το Reuters.

Ο Όρμπαν επανέλαβε και πάλι την αντίθεση της κυβέρνησής του στην έναρξη συνομιλιών με την Ουκρανία για την ένταξή της στην Ε.Ε.

«Η διόρθωση της λανθασμένης υπόσχεσης (από τις Βρυξέλλες) να ξεκινήσουμε συνομιλίες (με την Ουκρανία για την ένταξη στην Ε.Ε.) θα είναι επίσης καθήκον μας, καθώς η Ουκρανία βρίσκεται τώρα έτη φωτός μακριά από την Ε.Ε.», είπε ο Όρμπαν, προσθέτοντας ότι θα καταπολεμήσει τις προσπάθειες της Ε.Ε. να εγκαταστήσει μετανάστες στην Ουγγαρία.

Ο Όρμπαν, ο οποίος έχει εγκλωβιστεί σε μια διαμάχη με τις Βρυξέλλες για τα κονδύλια της Ε.Ε. που έχουν παγώσει λόγω της δημοκρατικής οπισθοδρόμησης της κυβέρνησής του, αυτή την εβδομάδα είπε ότι η στρατηγική της Ε.Ε. για την αποστολή χρημάτων και στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία απέτυχε και ότι ήταν αντίθετος στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με το Κίεβο.

Η Ουκρανία, η οποία υπέβαλε αίτηση για ένταξη στην Ε.Ε. λίγες μέρες μετά την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022, βλέπει την ένταξη ως κορυφαία προτεραιότητα. Το θέμα της έναρξης ενταξιακών συνομιλιών με τη χώρα θα είναι στην ημερήσια διάταξη σε σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. τον επόμενο μήνα.

Η απόφαση να προσκληθεί η Ουκρανία να ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες στη σύνοδο κορυφής είναι «σε κίνδυνο», δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του μπλοκ την Παρασκευή, αναφέροντας την ουγγρική αντίσταση που ενδέχεται να παρεμποδίζει την ομοφωνία 27 χωρών της Ε.Ε. ως έναν λόγο.

Με την Ουγγαρία να βγαίνει από μια κρίση πληθωρισμού, ο εθνικιστής Όρμπαν ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα έντονη εκστρατεία για τις ευρωπαϊκές κοινοβουλευτικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν τον προσεχή Ιούνιο.

Η κυβέρνησή του έστειλε μια έρευνα την Παρασκευή στους πολίτες της, αμφισβητώντας εάν η Ε.Ε. πρέπει να διαθέσει περισσότερα κονδύλια στην Ουκρανία ή να της χορηγήσει ένταξη.

«Θα αντισταθούμε στις τρελές ιδέες των γραφειοκρατών των Βρυξελλών, στην εισβολή των μεταναστών, στην προπαγάνδα των φύλων και θα αντισταθούμε στις ψευδαισθήσεις για τον πόλεμο (στην Ουκρανία) και την απροετοίμαστη ένταξη της Ουκρανίας στην Ε.Ε.», είπε ο Όρμπαν στο κόμμα του, που είναι στην κυβέρνηση από το 2010.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η διακοπή των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ και τι μπορεί να σημαίνει

Ιράν: Ελεύθερο το πλήρωμα του ισραηλινών συμφερόντων πλοίου

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Bloomberg: Η Τουρκία διακόπτει όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα