ΑΘΗΝΑ
23:56
|
05.05.2024
Η Σλοβακία σχεδιάζει να αντιταχθεί στην τοποθέτηση καυσίμων για πυρηνικούς σταθμούς στο 12ο πακέτο κυρώσεων της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας.
Φωτογραφία αρχείου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Σλοβακία σχεδιάζει να αντιταχθεί στην τοποθέτηση καυσίμων για πυρηνικούς σταθμούς στο 12ο πακέτο κυρώσεων της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας, καθώς αποτελεί κόκκινη γραμμή για το κόμμα Κατεύθυνση – Σοσιαλδημοκρατία, το οποίο είναι το μεγαλύτερο στον κυβερνητικό συνασπισμό, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας Τζουράτζ Μπλάναρ, μεταδίδει το TASS.

«Είναι η κόκκινη γραμμή για εμάς ότι δεν πρέπει να υπάρχει πυρηνικό καύσιμο (στο πακέτο κυρώσεων – TASS). Οι πυρηνικοί μας σταθμοί δεν μπορούν ακόμη να στραφούν στο εναλλακτικό καύσιμο [από το ρωσικό]. Αυτό σίγουρα δεν μπορεί να υπάρχει (στη λίστα των περιορισμών – TASS), είπε στη σλοβακική τηλεόραση.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ακούσει τη γνώμη της Σλοβακίας. Υπό την προϋπόθεση ότι το ρωσικό πυρηνικό καύσιμο προστεθεί στο επόμενο πακέτο κυρώσεων, η Μπρατισλάβα θα ασκήσει βέτο σε αυτή τη ρήτρα, είπε.

Ο Μπλάναρ τόνισε ότι πριν επιβληθούν περιορισμοί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα πρέπει όχι μόνο να εξεταστεί ο αντίκτυπός τους στην Ε.Ε., αλλά και στη Σλοβακία ως ξεχωριστή χώρα.

Η Σλοβακία έχει δύο ενεργούς πυρηνικούς σταθμούς – το Mochovce, που βρίσκεται 130 χιλιόμετρα ανατολικά της Μπρατισλάβα, και το Bohunice, που βρίσκεται κοντά στο χωριό Jaslovske Bohunice στα δυτικά της χώρας. Και τα δύο κατασκευάστηκαν με τη βοήθεια της Σοβιετικής Ένωσης και στη συνέχεια της Ρωσίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Σι Τζινπίνγκ σκοπεύει να αναλάβει δράση για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία

Οι ΗΠΑ ανέστειλαν αποστολή πυρομαχικών στο Ισραήλ για πρώτη φορά από την 7η Οκτωβρίου

Κίνα: Ο Σι επαινεί τους δεσμούς με τη Γαλλία κατά την επίσκηψή του στο Παρίσι

Γάζα: Μαραθώνιος διαβουλεύσεων σε Κάιρο και Ντόχα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα