ΑΘΗΝΑ
04:03
|
04.05.2024
Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αντιντόπινγκ κατά της συμμετοχής ξένων αθλητών στους αγώνες.
Ο Πρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ Ουίτλοντ Μπάνκα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός κατά του Ντόπινγκ (WADA) προσπαθούν να διατηρήσουν το μονοπώλιο στη διακυβέρνηση του παγκόσμιου αθλητισμού και συνεχίζουν να ασκούν πιέσεις σε ανεξάρτητους διεθνείς και εθνικούς αθλητικούς οργανισμούς, καταγγέλλει ο υπουργός Αθλητισμού της Ρωσικής Ομοσπονδίας Όλεγκ Ματίτσιν.

Το πιο πρόσφατο επεισόδιο αυτών των πιέσεων αφορά στους Αγώνες Φιλίας που έχουν προγραμματιστεί να διεξαχθούν από τις 15 έως τις 29 Σεπτεμβρίου 2024 στη Μόσχα και την Αικατερινούπολη, με την ΔΟΕ να αποστέλλει στις 15 Νοεμβρίου, επιστολές στις εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές συνιστώντας τους να αρνηθούν να συμμετάσχουν στους Αγώνες.

Σήμερα, Σάββατο, ο επικεφαλής της WADA, Ουιτόλντ Μπάνκα, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα από τις «συστάσεις» απειλώντας ανοιχτά πως οι ξένοι αθλητές που λάβουν μέρος σε αυτούς τους αγώνες ενδέχεται να υποστούν κυρώσεις από τον Οργανισμό, προφασιζόμενος αμφιβολίες από την άποψη του αντιντόπινγκ.

«Η Ρωσική Υπηρεσία Αντιντόπινγκ (RUSADA) εξακολουθεί να στερείται του καθεστώτος συμμόρφωσης, επομένως, αυτοί οι αγώνες θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των αθλητών και την ακεραιότητα του αγώνα. Η πιθανή συμμετοχή σε αυτούς τους αγώνες όσων έχουν υπογράψει στον κώδικα WADA μπορεί να έχει ορισμένες συνέπειες», τόνισε.

«Σε μεγάλο βαθμό, η ΔΟΕ ήταν αυτή που ξεκίνησε τη διαδικασία πολιτικοποίησης του παγκόσμιου αθλητισμού όταν έστειλε συστάσεις στις ομοσπονδίες για περιορισμούς στη συμμετοχή Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών σε διεθνή τουρνουά. Και τώρα, δυστυχώς, η ΔΟΕ και η WADA συνεχίζουν να ασκούν πιέσεις σε ανεξάρτητους διεθνείς και εθνικούς αθλητικούς οργανισμούς, προσπαθώντας να διατηρήσουν το μονοπώλιο στη διαχείριση του παγκόσμιου αθλητισμού», τόνισε ο Ρώσος υπουργός Αθλητισμού.

«Αυτό έρχεται σε θεμελιώδη αντίθεση με τις αξίες της παγκόσμιας αθλητικής οικογένειας – την ίση μεταχείριση όλων των μελών της, την ελευθερία επιλογής, την προστασία των συμφερόντων των αθλητών και τον σεβασμό του δικαιώματός τους για συμμετοχή σε αγώνες», πρόσθεσε.

«Είναι περίεργο να ακούμε εκκλήσεις από τη ΔΟΕ και την WADA για περιορισμό των ρωσικών πρωτοβουλιών. Η Ρωσία πάντα τηρούσε τις θεμελειώδεις αρχές του αθλητισμού και αυτό το έχουμε αποδείξει διοργανώνοντας μεγάλης κλίμακας διεθνείς αγώνες, που αναγνωρίστηκαν, και από την ΔΟΕ, ως οι καλύτεροι στην ιστορία», σημείωσε ο Ματίτσιν.

«Οι αγώνες που ξεκίνησε η Ρωσική Ομοσπονδία – οι Αγώνες BRICS, οι Μελλοντικοί Αγώνες, οι Παγκόσμιοι Αγώνες Φιλίας – δεν παραβιάζουν το διεθνές ημερολόγιο, στοχεύουν στη δημιουργία συνθηκών για δίκαιο ανταγωνισμό, που αποτελεί θεμελιώδη αρχή της ανάπτυξης του αθλητισμού. Θα χαρούμε να καλωσορίσουμε αθλητές από όλο τον κόσμο σε όλα μας τα τουρνουά», κατέληξε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καναδάς: Συλλήψεις για τη δολοφονία διακεκριμένου ακτιβιστή Σιχ

Υεμένη: Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ της Γάζας

Πυρά Ζαχάροβας κατά Κάμερον για χρήση όπλων κατά της Ρωσίας μέσω Ουκρανίας

Ο διευθυντής της CIA ξανά στο Κάιρο για παζάρι με Ισραήλ και Χαμάς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα