ΑΘΗΝΑ
06:25
|
05.05.2024
Η πολιτοφυλακή Kataeb Hezbollah του Ιράκ απαξίωσε τις κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον της οργάνωσης για επιθέσεις κατά των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ και τη Συρία.
Στρατιωτικά οχήματα του στρατού των ΗΠΑ στην αεροπορική βάση al-Asad στην επαρχία Anbar, Ιράκ, 13 Ιανουαρίου 2020
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η πολιτοφυλακή Kataeb Hezbollah (KH) του Ιράκ, μια ισχυρή ένοπλη φατρία με στενούς δεσμούς με το Ιράν, απαξίωσε τις κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον της οργάνωσης για επιθέσεις κατά των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ και τη Συρία και είπε το Σάββατο ότι τέτοιου είδους επιδρομές είχαν στόχο «να εξαντλήσουν τον εχθρό», αναφέρει το Reuters.

Οι ΗΠΑ επέβαλαν την Παρασκευή κυρώσεις κατά πολλών μελών του KH και εναντίον άλλης σιιτικής πολιτοφυλακής που υποστηρίζεται από το Ιράν και του γενικού γραμματέα της, κατηγορώντας τους ότι εμπλέκονται σε επιθέσεις κατά των Ηνωμένων Πολιτειών και των εταίρων τους στο Ιράκ και τη Συρία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κατηγορήσει το Ιράν και τις ομάδες πολιτοφυλακής που υποστηρίζει για τις περισσότερες από 60 επιθέσεις από τα μέσα Οκτωβρίου, καθώς οι περιφερειακές εντάσεις εκτινάσσονται λόγω του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς, που ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου. Τουλάχιστον 59 στρατιωτικοί των ΗΠΑ έχουν τραυματιστεί στην επιθέσεις, αν και όλοι έχουν επιστρέψει στο καθήκον τους μέχρι στιγμής.

Μια δήλωση το Σάββατο στο Telegram του Αμπού Αλί Αλ-Ασκάρι, αξιωματούχου ασφαλείας στην ομάδα, απέρριψε τις κυρώσεις ως «γελοίες» και είπε ότι τα μέτρα δεν θα επηρεάσουν τις επιχειρήσεις της ομάδας.

«Τα καλά μελετημένα πλήγματα της Ισλαμικής Αντίστασης στο Ιράκ εναντίον εχθρών, που προκαλούν απώλειες στις τάξεις τους και καταστρέφουν οχήματα ή μπερδεύουν ή αποσπούν την προσοχή τους, γίνονται σύμφωνα με μια στρατηγική εξάντλησης του εχθρού», ανέφερε η δήλωση.

Μεταξύ εκείνων που συνδέονται με την Kataeb Hezbollah που στοχοποιήθηκαν την Παρασκευή είναι ένα μέλος του κορυφαίου οργάνου λήψης αποφάσεων της ομάδας, ο επικεφαλής των εξωτερικών υποθέσεων της και ένας στρατιωτικός διοικητής που το Υπουργείο Οικονομικών είπε ότι συνεργάστηκε με το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν (IRGC) για την εκπαίδευση μαχητών.

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ χαρακτήρισε επίσης την ομάδα πολιτοφυλακής Kata’ib Sayyid al-Shuhada και τον γενικό γραμματέα της, Αμπού Αλά αλ-Γουαλάι, ως Ειδικά Καθορισμένους Παγκόσμιους Τρομοκράτες.

Σε μια δήλωση που δημοσιεύτηκε στο Telegram αργά την Παρασκευή, ο Γουαλάι περιέγραψε τις κυρώσεις ως «ένα παράσημο».

Οι κυρώσεις παγώνουν τα περιουσιακά στοιχεία στις ΗΠΑ όσων στοχοποιούνται και γενικά απαγορεύουν στους Αμερικανούς να συναλλάσσονται μαζί τους. Όσοι συμμετέχουν σε ορισμένες συναλλαγές μαζί τους κινδυνεύουν επίσης να επιβληθούν κυρώσεις.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν 900 στρατιώτες στη Συρία και 2.500 ακόμη στο γειτονικό Ιράκ, σε μια αποστολή που λέει ότι στοχεύει να συμβουλεύει και να βοηθά τις τοπικές δυνάμεις που προσπαθούν να αποτρέψουν την αναζωπύρωση του Ισλαμικού Κράτους, το οποίο το 2014 κατέλαβε μεγάλες εκτάσεις και των δύο χωρών, αλλά αργότερα ηττήθηκε.

Ομάδες πολιτοφυλακής στο Ιράκ έχουν συνδέσει τις πρόσφατες επιθέσεις σε βάσεις των ΗΠΑ με την υποστήριξη της Ουάσιγκτον προς το Ισραήλ στον πόλεμο στη Γάζα και λένε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να σταματήσουν να υποστηρίζουν την επίθεση του Ισραήλ εάν θέλουν να σταματήσουν οι επιθέσεις.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

2 στους 5 Αμερικανούς ψηφοφόρους πιστεύουν ότι ένας δεύτερος εμφύλιος είναι πιθανός

Επίθεση σε αμερικανική βάση στην ανατολική Συρία

Ο Μπέρνι Σάντερς δηλώνει στήριξη στις φοιτητικές κινητοποιήσεις

Τέξας: Συγκρούσεις μεταξύ πολιτειακής αρχής και διαδηλωτών λόγω Παλαιστίνης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα