ΑΘΗΝΑ
18:24
|
29.09.2024
Την επιστροφή του στο «Πάρκο ναυτικής παράδοσης» στο Παλαιό Φάληρο, ζητάει ο Σύλλογος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (Σ.Φ.Ε.Α.)1967-1974.
Στην παραλία της Θεσσαλονίκης κοντά στο Μέγαρο Μουσικής
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ρήγμα στην πρύμνη του ιστορικού αντιτορπιλικού «Βέλος», που είναι αγκυροβολημένο στην παραλία της Θεσσαλονίκης κοντά στο Μέγαρο Μουσικής, προκάλεσε η ισχυρή θαλασσοταραχή στον Θερμαϊκό κόλπο λόγω των θυελλωδών ανέμων οι ριπές των οποίων έφτασαν ακόμη και τα 90 χλμ/ώρα..

Από το πρωί του Σαββάτου, σήμανε συναγερμός καθώς τα μανιασμένα κύματα απειλούσαν ακόμα και με πιθανή βύθιση του πλοίου. Για τον λόγο αυτό στο σημείο όπου είναι αγκυροβολημένο το αντιτορπιλικό, έσπευσε ρυμουλκό σκάφος, προκειμένου να κρατήσει το ιστορικό αντιτορπιλικό αγκυροβολημένο.

Ωστόσο, από την πρόσκρουση στην προβλήτα, δημιουργήθηκε ρήγμα στην πρύμνη του αντιτορπιλικού, το οποίο και τον περασμένο Μάρτιο είχε υποστεί ζημιές από την κακοκαιρία.

Το «Βέλος» αποτελεί κομμάτι της αντιδικτατορικής ιστορίας, καθώς το 1973 κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικών ασκήσεων του ΝΑΤΟ αποστάτησε και κατέφυγε στην Ιταλία ως αποτέλεσμα του αποτυχημένου Κινήματος του Ναυτικού. Κυβερνήτης του πλοίου ήταν ο Νικόλαος Παππάς ο οποίος μαζί με έξι αξιωματικούς και εικοσιπέντε υπαξιωματικούς ζήτησαν πολιτικό άσυλο και παρέμειναν εκεί ως πολιτικοί εξόριστοι. Η κίνηση αυτή επέφερε πλήγμα στη δικτατορία. Όταν εισέβαλαν οι Τούρκοι στην Κύπρο το αντιτορπιλικό Βέλος έσπευσε να βοηθήσει στην άμυνα του νησιού. Σήμερα λειτουργεί ως Μουσείο Αντιδικτατορικού Αγώνα και βρίσκεται αγκυροβολημένο στην παραλία της Θεσσαλονίκης.

Να επιστρέψει στο «Πάρκο ναυτικής παράδοσης» ζητάει ο ΣΦΕΑ

Την ασφαλή επιστροφή του πλοίου- μουσείου «Βέλος» στην προβλεπόμενη θέση του, στο «Πάρκο ναυτικής παράδοσης» στο Παλαιό Φάληρο, ζητάει ο Σύλλογος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (Σ.Φ.Ε.Α.)1967-1974 μετά το ρήγμα που υπέστη το πλοίο.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου, το ιστορικό πλοίο, που βρίσκεται αγκυροβολημένο στη Νέα Παραλία από τον Σεπτέμβριο του 2019, κρατήθηκε όρθιο χάρη στη συνδρομή ρυμουλκού που έσπευσε σε βοήθειά του από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

«Εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας προς την ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, γιατί εξακολουθεί να κωφεύει στα διαβήματά μας – και τις σχετικές ερωτήσεις βουλευτών – που προειδοποιούσαν ότι “η κατάσταση του πλοίου είναι άκρως ανησυχητική και επισφαλής”, καθώς ο χώρος της Νέας Παραλίας στην Θεσσαλονίκη στον οποίο μεταφέρθηκε το πλοίο είναι εντελώς ακατάλληλος και δεν πληρούνται οι διεθνείς προβλέψεις ασφαλείας κατά ISPS Code κι επιπλέον γιατί σαν πολεμικό πλοίο δεν έχει την κατάλληλη προστασία, δεδομένου ότι ο χώρος αυτός είναι επισφαλής γιατί δεν συνιστά ασφαλές λιμάνι. Αντιθέτως, είναι ανοιχτός στους ανέμους [κυρίως Βαρδάρης] και στη θάλασσα, με αποτέλεσμα το μνημείο να είναι απολύτως απροστάτευτο από τα καιρικά φαινόμενα. Για ένα πλοίο 80 ετών που χρειάζεται συστηματική και ιδιαίτερη συντήρηση, οι συνθήκες αυτές είναι καταστροφικές».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο πασιφιστής επαναστάτης των βοηθητικών προβλημάτων

Επεισόδιο με πυροβολισμούς στον Κολωνό – Ένας τραυματίας

33 νεκροί, 195 τραυματίες από τις χθεσινές ισραηλινές επιθέσεις στο Λίβανο

Κύπρος: Ακτιβιστές διαμαρτύρονται για την κλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή έξω από βρετανική βάση

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα