ΑΘΗΝΑ
10:10
|
05.11.2024
Ο αριθμός των θανάτων λόγω μικροβιακής αντοχής στις αντιβιώσεις ξεπερνά τα 5.000.000 παγκοσμίως.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πολλές μεγάλες ερευνητικές φαρμακευτικές εταιρείες δραστηριοποιούνται ολοένα και λιγότερο στην παρασκευή αντιβιοτικών, διότι, όπως εξηγεί σημερινό σχετικό ρεπορτάζ του γερμανικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου, DW, το επενδυτικό κόστος για την έρευνα και την προώθηση στην αγορά είναι υψηλό, ενώ το κέρδος «περιορισμένο».

Η μη κερδοσκοπική οργάνωση Access to Medicine Foundation με έδρα στην Ολλανδία προσπαθεί να εξασφαλίσει τη διαθεσιμότητα αντιβιοτικών για όσους ασθενείς τα έχουν ανάγκη παγκοσμίως και ζητά από τις φαρμακοβιομηχανίες να εντατικοποιήσουν τις έρευνες για την παρασκευή νέων πιο αποτελεσματικών αντιβιοτικών καθώς οι ιοί και τα μικρόβια έχουν γίνει ανθεκτικότερα στα σημερινά φάρμακα.

Είναι ενδεικτικό το γεγονός πως σήμερα υποβάλλονται σε κλινικές δοκιμές παγκοσμίως μόλις 68 νέα φάρμακα, ενώ 292 βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο.

Οι αριθμοί αυτοί δεν είναι ικανοποιητικοί επειδή η αυξανόμενη ανθεκτικότητα των ιών και των μικροβίων στα αντιβιοτικά έχει ως αποτέλεσμα αύξηση των απωλειών σε ανθρώπινες ζωές.

Σε άρθρο της ιατρικής επιθεώρησης The Lancet  αναφέρεται πως από το 2022, ο αριθμός των θανάτων λόγω μικροβιακής αντοχής στις αντιβιώσεις ξεπερνά τα 5.000.000 παγκοσμίως χωρίς να μπορεί κανείς να απαντήσει με σιγουριά εάν οι θάνατοι αυτοί οφείλονται στο αρχικό παθογόνο ή στην αντοχή το μικροβίου στο εκάστοτε αντιβιοτικό.

Ταυτοχρόνως, δεν βρίσκεται σε στασιμότητα μόνο η έρευνα και η ανάπτυξη νέων αντιβιοτικών, αλλά και η παραγωγή φαρμάκων.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της DW, σύμφωνα με το Access to Medicine Foundation,  οι παρασκευαστές αντιβιοτικών είναι κυρίως μεγάλες εταιρείες που προμηθεύουν περίπου 200 προϊόντα σε ολόκληρο τον κόσμο. Εάν οι εταιρείες αυτές μειώσουν την παρασκευή αντιβιοτικών, οι πολίτες χωρών μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος δεν θα έχουν πλέον πρόσβαση σε αυτά. Εξάλλου, τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι πολλοί άνθρωποι παγκοσμίως πεθαίνουν περισσότερο επειδή δεν λαμβάνουν την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, παρά εξαιτίας των ιδίων των μικροβίων.

Ειδικά στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος πολλά φάρμακα δεν είναι καν καταχωρημένα.

Το Access to Medicine Foundation ζητάει επειγόντως τη διασφάλιση καλύτερης πρόσβασης σε απαραίτητα φάρμακα, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τις συνθήκες που επικρατούν σε 100 χώρες παγκοσμίως ως ιδιαιτέρως προβληματική. Μόλις σε δέκα περίπου από αυτές τις χώρες είναι διαθέσιμα κάποια από τα αντιβιοτικά που έχουν παρασκευαστεί τα τελευταία χρόνια. Και ως εκ τούτου οι πιθανότητες να είναι διαθέσιμα τα νέα αντιβιοτικά εκεί είναι επίσης χαμηλές.

Εξίσου βαρύνουσας σημασίας με την ανάπτυξη νέων αντιβιοτικών είναι πάντως και η «πρόληψη» κατά της μικροβιακής αντοχής. Γι’ αυτό και το Access to Medicine Foundation επιδιώκει να αποθαρρύνει τους γιατρούς από το να προτείνουν υπερβολικά συχνά τα συμβατικά αντιβιοτικά.

Αν και το κόστος για την έρευνα, την ανάπτυξη και την παραγωγή μπορεί να είναι υψηλό, ένας κόσμος χωρίς δραστικά, αποτελεσματικά αντιβιοτικά θα μας κόστιζε πολύ περισσότερο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γάζα: Η UNICEF λέει ότι περισσότερα από 50 παιδιά σκοτώθηκαν μέσα σε 48 ώρες στην Τζαμπάλια

20 ημέρες έκαναν να λύσουν το πρόβλημα με το βακτήριο στο νερό των φοιτητικών εστιών

Σύλληψη γιατρού των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» από τις ισραηλινές δυνάμεις

Αθήνα: Σφραγίστηκε το κλαμπ που έδινε ποτά-μπόμπες σε ανήλικα, με παρουσία Δημάρχου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα