ΑΘΗΝΑ
07:15
|
03.05.2024
Οι ηγέτες της Ισπανίας και του Βελγίου αναλαμβάνουν πρωτοβουλία για τερματισμό του άνισου πολέμου στο φόντο 13.300 νεκρών.
Οι πρωθυπουργοί Ισπανίας και Γαλλίας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Διαδοχικές επισκέψεις σε Ισραήλ και κατεχόμενη Δυτική Όχθη ανακοίνωσαν σήμερα πως θα πραγματοποιήσουν μαζί την Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου, οι πρωθυπουργοί Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, και Βελγίου, Αλεξάντερ ντε Κρο σε μία σημαντική διπλωματική προσπάθεια με στόχο την ενεργοποίηση της διπλωματικής διαδικασίας μετά τη λήξη αυτού του άνισου, καταστροφικού πολέμου για τον παλαιστινιακό λαό.

Ο Πέδρο Σάντσεθ που ορκίστηκε στις 16 Νοέμβρη ξανά πρωθυπουργός επιλέγει να κάνει εκεί τις πρώτες επισκέψεις του στο εξωτερικό προκειμένου να αναδείξει το ζωηρό ενδιαφέρον της χώρας του για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο. Ενδιαφέρον προκαλεί η απόφασή του να κάνει αυτό το ταξίδι από κοινού με τον Βέλγο ομόλογό του, Αλεξάντερ ντε Κρο.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν απόψε οι πρωθυπουργοί Ισπανίας και Βελγίου θα μεταβούν πρώτα στο Τελ Αβίβ όπου θα συναντηθούν με τον Ισραηλινό Πρόεδρο Ισαάκ Χέρτζογκ, τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και μετά θα επισκεφθούν τη Ραμάλα στη Δυτική Όχθη όπου θα συναντηθούν με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς.

Η βασική ατζέντα των συναντήσεων αμφοτέρων πρωθυπουργών θα είναι η προστασία των αμάχων, η «άμεση και άνευ όρων» απελευθέρωση των ομήρων, η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα ενώ αναμένεται να ασκήσουν πιέσεις για τήρηση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου σε ό,τι αφορά τις αιματηρές επιθέσεις του Ισραήλ στον άμαχο πληθυσμό και σε υποδομές και υπηρεσίες του ΟΗΕ. Σημαντικό μέρος των επαφών  που θα έχουν σε Τελ Αβίβ  και Ραμάλα θα αφορά την ενεργοποίηση της διπλωματικής διαδικασίας (μετά από μία δεκαετία) για την εξεύρεση λύσης στη βάση των δύο κρατών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εργατική Πρωτομαγιά με 191 νεκρούς εν ώρα εργασίας στην Ιταλία

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα