ΑΘΗΝΑ
13:17
|
03.07.2024
Η Κίνα συγκάλεσε σήμερα σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών αραβικών και μουσουλμανικών χωρών με επίκεντρο τις εξελίξεις στη Γάζα.
Από τη σύνοδο στο Πεκίνο
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Κίνα θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τις αραβικές και μουσουλμανικές χώρες για να προωθήσει την πλήρη εφαρμογή των αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σε ό,τι αφορά την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση, τόνισε απόψε ο 69χρονος Αντιπρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας  Χαν Ζενγκ στο πλαίσιο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών αραβικών και μουσουλμανικών χωρών που συγκλήθηκε σήμερα στο Πεκίνο με επίκεντρο τις δραματικές εξελίξεις και τη σφαγή δεκάδων χιλιάδων αμάχων στη Γάζα.

Ο Κινέζος Αντιπρόεδρος έκανε την παραπάνω δήλωση στη διάρκεια συνάντησης με αντιπροσωπεία αξιωματούχων αραβικών και μουσουλμανικών χωρών, με επικεφαλής τον Σαουδάραβα υπουργό Εξωτερικών Πρίγκηπα Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ. Στην αντιπροσωπεία  αυτή συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών Αιγύπτου, Παλαιστίνης, Ιορδανίας, Ινδονησίας και ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας.

Ο Κινέζος αντιπρόεδρος και ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών

Ο Χαν επισήμανε τις ειρηνευτικές προσπάθειες και τις εκκλήσεις για δικαιοσύνη που απορρέουν από την πρόσφατη έκτακτη σύνοδο Αραβικών και Ισλαμικών χωρών, προσθέτοντας πως υποστηρίζει και την κοινή υπουργική επιτροπή που ανέλαβε να παρακολουθήσει τις εξελίξεις στην περιοχή ώστε να παίξει ευρύτερο ρόλο.

Η λεγόμενη «οικογενειακή φωτογραφία» από τη σύνοδο στο Πεκίνο

«Η Κίνα ανησυχεί βαθιά για την εξαιρετικά βαριά ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα και επιταχύνει τις έκτακτες προμήθειες και τη χρηματική βοήθεια στην περιοχή» ανέφερε ο Αντιπρόεδρος Χαν καθώς η χώρα του αυτό το μήνα έχει την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του κινέζικου πρακτορείου ειδήσεων, Xinhua, αντιπροσωπεία υπουργών από αραβικές και μουσουλμανικές χώρες ευχαρίστησε την Κίνα για τον ηγετικό ρόλο που προωθεί στις προσπάθειες υιοθέτησης σημαντικών αποφάσεων σε Γενική Συνέλευση και Συμβούλιο Ασφαλείας Ηνωμένων Εθνών. Εξέφρασε επίσης την εκτίμησή της για την  τήρηση των αρχών του ΟΗΕ και την ελπίδα πως θα προωθήσει τις προσπάθειες για άμεση εκεχειρία, αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας και της εφαρμογής λύσης δύο κρατών στο παλαιστινιακό.

Σήμερα το απόγευμα, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ πραγματοποιούν εκτάκτως άτυπη τηλεδιάσκεψη για τις εξελίξεις σε Ισραήλ και Λωρίδα Γάζας και την ευρύτερη περιοχή και θα ενημερωθούν από τον επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, για τις επαφές που είχε από τις 16 ως σήμερα, 20 Νοέμβρη σε χώρες της Μέσης Ανατολής και του Περσικού Κόλπου.

Αύριο, Τρίτη, 21 Νοεμβρίου, δρομολογήθηκε έκτακτη τηλεδιάσκεψη ηγετών της ομάδας χωρών BRICS  για τις εξελίξεις στη Γάζα και το παλαιστινιακό από την προεδρεύουσα (της ομάδας), Νότια Αφρική.

Προεδρεύων της τηλεδιάσκεψης θα είναι  ο Νοτιοαφρικανός Πρόεδρος Σίριλ Ραμαφόσα και θα συμμετάσχουν μεταξύ άλλων ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, κ.α.

Επιπλέον, την ερχόμενη Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου, αναμένεται να μεταβούν σε Ισραήλ και κατεχόμενη Δυτική Όχθη, οι πρωθυπουργοί Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, και Βελγίου, Αλεξάντερ ντε Κρο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εκτός ΝΔ ο Λευτέρης Αυγενάκης

Ιαπωνία: Αντισυνταγματικός ο νόμος περί ευγονικής

Τσετσένος διοικητής: Τέλος στον πόλεμο το Φθινόπωρο-Ο Ζελένσκι θα διαφύγει στο εξωτερικό

Γαλλία: Αποσύρθηκαν πάνω από 200 υποψήφιοι προκειμένου να στηθεί ανάχωμα στη Λεπέν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα