ΑΘΗΝΑ
01:42
|
28.04.2024
«Αν η ουκρανική σύγκρουση γίνει κανονική σύγκρουση ΝΑΤΟ και Ρωσίας ή εμπλακεί στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή το Ιράν, τότε θα πάμε σε πυρηνικό πόλεμο».
Το Τέλος, σκίτσο του Osama Hajjaj (Ιορδανία)
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εν ου παικτοίς παίζει η ανθρωπότητα, οι πυρηνικές δυνάμεις δηλαδή, εδώ και αρκετά χρόνια, με το θέμα των πυρηνικών όπλων και της πιθανότητας πυρηνικού πολέμου. Πυρηνικός πόλεμος σημαίνει το τέλος της ζωής στη Γη. Όπως είπε ο Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης Νικίτα Χρουστσόφ και επανέλαβε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζον Κένεντι μετά την κρίση της Κούβας, αν συμβεί ένας πυρηνικός πόλεμος οι επιζήσαντες θα ζηλεύουν τους νεκρούς.

Σήμερα γνωρίζουμε ότι ο παγκόσμιος πυρηνικός πόλεμος αποφεύχθηκε τότε παρά τρίχα. Σε ό,τι αφορά την Αμερική αυτό έγινε δυνατό λόγω της στάσης του Τζον Κένεντι και του αδελφού του και υπουργού Δικαιοσύνης Ρόμπερτ Κένεντι. Όλοι οι υπόλοιποι που συμμετείχαν στις κρίσιμες συσκέψεις, περιλαμβανομένης της ηγεσίας των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων τάχθηκαν υπέρ της επιλογής του πυρηνικού πολέμου. Δεν το γνωρίζουμε με βεβαιότητα, δεν μπορούμε όμως να αποκλείσουμε ότι η θέση που πήραν οι δύο Κένεντι και ο Χρουστσόφ τότε έπαιξαν κάποιο ρόλο, μαζί με άλλα ασφαλώς στοιχεία της πολιτικής τους, στην απόφαση να δολοφονηθούν οι δύο πρώτοι και να απομακρυνθεί από τη θέση του ο τρίτος.

Φτάσαμε πολύ κοντά πέρυσι και ξαναφτάνουμε τώρα

Σύμφωνα με άριστα πληροφορημένους ειδικούς, που είναι σε θέση να γνωρίζουν, φτάσαμε πολύ κοντά σε ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων πριν από ένα χρόνο στην Ουκρανία. Αν οι ουκρανικές δυνάμεις έσπαγαν τις ρωσικές γραμμές άμυνας, η Μόσχα ήταν έτοιμη να χρησιμοποιήσει ατομικά όπλα.

Στη διάρκεια της συνεχιζόμενης σφαγής, της γενοκτονίας (γιατί εξαπατά όποιος αποκαλεί αυτή τη σύγκρουση «πόλεμο») των Παλαιστινίων της Γάζας από το κράτος του Ισραήλ, ένας Ισραηλινός υπουργός απείλησε με ρίψη πυρηνικής βόμβας στη Γάζα, προκαλώντας εντονότατες αντιδράσεις της Κίνας, της Ρωσίας και αραβικών κρατών, όχι όμως των κρατών της «συλλογικής Δύσης» που έχουν γίνει σε μεγάλο βαθμό αποικίες του παντοδύναμου Λόμπι.  

Με την ευκαιρία να επισημάνουμε ότι το εβραϊκό κράτος έχει παραβιάσει όλους τους κανόνες και τις διεθνείς συνθήκες, εξοντώνοντας αμάχους, ιδιαίτερα γυναικόπαιδα, όχι βέβαια γιατί κάνει κάποιο «λάθος», αλλά γιατί θέλει να τους αναγκάσει να φύγουν και να τους τρομοκρατήσει δείχνοντάς τους ότι δεν θα έχουν κανένα έλεος. Για τον ίδιο λόγο έχει γκρεμίσει τις περισσότερες εγκαταστάσεις που είναι απαραίτητες για την επιβίωση, όπως νοσοκομεία και σχολεία, ενώ επέβαλε επί πάνω από 40 μέρες διακοπή νερού, φαρμάκων, τροφής και ενέργειας στη Γάζα. Μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, οι καταγεγραμμένοι νεκροί άμαχοι από τις επιθέσεις του Ισραήλ είναι 13.000, αλλά χιλιάδες άλλοι κείτονται κάτω από τα σπίτια και κανείς δεν έχει τα μέσα να τους αναζητήσει εκεί. Επιπλέον πρέπει να προστεθούν και όλοι οι ασθενείς και άλλοι που πεθαίνουν λόγω των συνθηκών που έχουν επιβάλλει οι Ισραηλινοί.

Ως ένα βαθμό οι σημερινές συγκρούσεις στην Ουκρανία και στην Παλαιστίνη είναι ελεγχόμενες δήλωσε στο πρακτορείο TASS ο κορυφαίος Κινέζος ειδικός Huang Renwei, αν όμως η ουκρανική σύγκρουση γίνει κανονική σύγκρουση ΝΑΤΟ και Ρωσίας ή εμπλακεί στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή το Ιράν, τότε θα πάμε σε πυρηνικό πόλεμο.

Γέμισε πυρηνικά όπλα η Μεσόγειος

Να θυμίσουμε στο σημείο αυτό ότι ο πόλεμος κατά του Ιράν είναι στρατηγική επιδίωξη των Αμερικανών (ειδικότερα Αμερικανοεβραίων) νεοσυντηρητικών και του πνευματικού τους εμπνευστή και άτυπου αρχηγού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, εδώ και πάνω 25 χρόνια. Ο Νετανιάχου έχει κινήσει θεούς και δαίμονες για να πετύχει το σκοπό του, και θα τον είχε πετύχει, αν δεν είχαν αντιδράσει και δεν είχαν παρέμβει οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες και ένοπλες δυνάμεις. Υποθέτω ότι αυτές ήταν που έδωσαν στον Σίμουρ Χερς τα στοιχεία για να αποκαλύψει σε άρθρο του τι σημαίνει πόλεμος με την Ισλαμική Δημοκρατία, γράφοντας ότι τα επιχειρησιακά σχέδια των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων προβλέπουν τη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων κατά του Ιράν.

Προχθές, η υποψήφια του Πράσινου Κόμματος για την προεδρία των ΗΠΑ και Εβραία στην καταγωγή Τζιλ Στάιν κατηγόρησε τον πρόεδρο Μπάιντεν και την υπόλοιπη ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών ότι, με τις πράξεις τους υπέρ του Ισραήλ, και τη «ντροπιαστική» αντίδρασή τους στη γενοκτονία, αναλαμβάνουν τον κίνδυνο να προκαλέσουν πυρηνικό πόλεμο. Η Στάιν κατηγόρησε Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους ότι η απάντηση των δύο κομμάτων στην κρίση της Γάζας σπρώχνει τον κόσμο σε ένα σημείο μη επιστροφής.

Δεκατέσσερα αμερικανικά σκάφη έχουν λάβει θέση τώρα στη Μεσόγειο με αποστολή αφενός να βοηθάνε τη γενοκτονία που πραγματοποιεί το Ισραήλ, παρέχοντας πληροφορίες, και αφετέρου να αποτρέπουν άλλους περιφερειακούς παίκτες από του να αναμειχθούν στη σύγκρουση. Σε αυτά τα σκάφη έχει προστεθεί ένα πυρηνοκίνητο υποβρύχιο τάξης Ohio, σύμφωνα με ανακοίνωση στις 5 Νοεμβρίου της CENTCOM (Κεντρικό Αρχηγείο των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή).

Όπως σημείωσε η Στάιν σε συνέντευξή της στο περιοδικό Newsweek, «έχουμε στείλει ένα πυρηνικό υποβρύχιο, παράλληλα με δύο σχηματισμούς μάχης. Σε ένα πυρηνικό υποβρύχιο έχετε μια τεράστια δύναμη πυρός, έχετε πακεταρισμένες περί τις τέσσερις ή πέντε χιλιάδες βόμβες σαν αυτή που έπληξε τη Χιροσίμα. Ο κόσμος δεν θα επιβιώσει από κάτι τέτοιο. Και ναι, δεν είμαστε τώρα σε παγκόσμιο πόλεμο, αλλά δεν θα μπορούσε να πυροδοτηθεί ένας παγκόσμιος πόλεμος; Ασφαλώς θα μπορούσε. Και βλέπουμε ότι ο κίνδυνος αυξάνεται κάθε μέρα που περνάει».

Η Stein χαρακτήρισε ως γενοκτονία τις ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα, το κατηγόρησε ότι είναι ένα κράτος απαρτχάιντ και πρόσθεσε: «Το Ισραήλ δεν έχει μέλλον,  αν επιτραπεί η συνέχιση αυτής της βίας. Δεν εννοώ μόνο τη βία της Χαμάς. Θα υπάρξει βίαιη αντίσταση στο απαρτχάιντ και την κατοχή και έτσι μπορείς να ξεπαστρέψεις τη Χαμάς και μετά θα έχεις την επόμενη γενιά της Χαμάς, που θάναι ακόμα πιο «φαύλη» (vicious) και βίαιη».  

Στο όλο και πιο τεταμένο αυτό περιβάλλον στη Μέση Ανατολή να προσθέσουμε και την ανακοίνωση -υπενθύμιση του ανώτατου πνευματικού ηγέτη του Ιράν, σύμφωνα με τον οποίο η χώρα του διαθέτει πυραύλους ικανούς να διαπεράσουν τα αντιβαλλιστικά συστήματα Ισραήλ και ΗΠΑ.

Η δυναμική των κλιμακούμενων συγκρούσεων

Όλο και οξύτερες, οι συγκρούσεις στην ανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, αλλά και η προοπτική συγκρούσεων στην ανατολική και βορειοανατολική Ασία, εκ των πραγμάτων, αντικειμενικά, οδηγούν σε αυξημένο κίνδυνο πυρηνικής σύγκρουσης, ακόμα και εξαιτίας λάθους, εσφαλμένης εκτίμησης της κατάστασης, ή εμπλοκής των παικτών σε καταστάσεις που τυχόν υποχώρηση θα θεωρηθεί απαράδεκτου κόστους (όπως συνέβη ήδη για παράδειγμα με τη σύγκρουση στην Ουκρανία).

Πόσο μάλλον που υφίσταται στη συλλογική Δύση μια πτέρυγα που αποβλέπει στην πυρηνική υπεροχή, είτε για να απειλήσει με αυτήν είτε για να τη χρησιμοποιήσει. Αυτό τεκμαίρεται από το ότι με πρωτοβουλία της Ουάσιγκτον έχουν καταγγελθεί όλες οι βασικές συνθήκες ελέγχου των εξοπλισμών, ακόμα και συνθήκες όπως η ΑΒΜ για τα αντιβαλλιστικά όπλα, που οι Αμερικανοί επέμειναν πάρα πολύ για να εγκριθεί για να σπεύσουν οι ίδιοι να την καταργήσουν όταν επλήγησαν από τον ιό της «αλαζονίτιδας», μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ.

Μόνο μια μαζική κινητοποίηση των λαών σε Ανατολή και Δύση, Βορρά και Νότο της ανθρωπότητας, μπορεί να διακόψει την πορεία προς τον όλεθρο. Οι τεράστιες διαδηλώσεις κατά του γενοκτόνου Ισραήλ σε Λατινική Αμερική και Ασία, Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες, πιθανώς μεγαλύτερες απ’ ό,τι στον πόλεμο του Βιετνάμ, είναι ασφαλώς ένα πρώτο πολύ σημαντικό βήμα, όπως τέτοιο βήμα είναι και ο καθημερινά αυξανόμενος αριθμός κρατών που παραπέμπουν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο την ηγεσία του Ισραήλ.

Άνοδος του Φασισμού σε Ισραήλ και ΗΠΑ

Αλλά βέβαια πρέπει να οδηγήσουν και σε πολιτική εναλλακτική και εκεί αρχίζουν οι δυσκολίες. Γιατί, ιδίως στο κέντρο του παγκόσμιου συστήματος, αντί για προοδευτική εναλλακτική, εξ αιτίας και των μεγάλων συμβιβασμών της «αριστεράς» των Δημοκρατικών στα ζητήματα της Ουκρανίας και της Παλαιστίνης, εξ αιτίας και της πολιτικής Μπάιντεν, τόσο της εξωτερικής, όσο και της εσωτερικής, εμφανίζεται τώρα, πιο απειλητική από ποτέ η σκιά της επιστροφής ενός Τραμπ που χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο ορολογία του Χίτλερ, όπως όταν υποσχέθηκε πρόσφατα να φυλακίσει ή να σκοτώσει τους «ριζοσπάστες αριστερούς» που απειλούν το «αμερικάνικο όνειρο».

Όπως και πριν από εκατό χρόνια, η βαθιά κρίση του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος και η μεγάλη αδυναμία της Αριστεράς προκαλεί την άνοδο του Φασισμού σε μια εποχή όμως που, σε αντίθεση με ότι συνέβαινε τότε, διαθέτουμε παραγωγικές δυνάμεις και τεχνολογίες ικανές να καταστρέψουν για πάντα το είδος και κάθε μορφή πολιτισμού και ζωής. Νετανιάχου στο Ισραήλ και Τραμπ στις ΗΠΑ είναι ότι το «καλύτερο» για να οδηγηθεί γρήγορα σε καταστροφή η ανθρωπότητα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γάζα: Νέες συνομιλίες στο Ριάντ αυτή την εβδομάδα

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα