ΑΘΗΝΑ
00:00
|
03.05.2024
Αφορμή έδωσε η κατάληψη σκάφους ισραηλινών συμφερόντων στην Ερυθρά Θάλασσα από κομάντος των Χούθι.
Από την επιχείρηση κατάληψης του σκάφους ισραηλινών συμφερόντων
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η πρόσφατη κατάληψη πλοίου ισραηλινών συμφερόντων από τους Υεμενίτες Χούθι έκανε απόψε τον εκπρόσωπο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, να απειλήσει με επαναφορά της οργάνωσης στη μαύρη λίστα των «τρομοκρατικών οργανώσεων».

Όπως είπε ο ίδιος, οι ΗΠΑ μπορεί να χαρακτηρίσουν εκ νέου τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης “τρομοκρατική οργάνωση”, κυρίως μετά την πρόσφατη κατάληψη πλοίου στην Ερυθρά Θάλασσα. Τόνισε χαρακτηριστικά:

«Υπό το φως των πρόσφατων επιθέσεων κατά των αμάχων από τους Χούθι, και πλέον με αυτή την πράξη πειρατείας εναντίον πλοίου στα διεθνή ύδατα, εξετάσαμε έναν ενδεχόμενο χαρακτηρισμό της ως τρομοκρατική οργάνωση».

Κάλεσε επίσης τους Υεμενίτες Χούθι, που συνδέονται με το Ιράν, να απελευθερώσουν «αμέσως και χωρίς όρους» το φορτηγό πλοίο με 25μελές πλήρωμα που κατέλαβαν την Κυριακή στην Ερυθρά Θάλασσα και το οποίο έχει ναυλώσει ιαπωνικός όμιλος.

Οι Χούθι έχουν απειλήσει να στοχοθετούν ισραηλινά πλοία σε αυτή τη στρατηγικής σημασίας περιοχή που βρίσκεται μεταξύ της βορειοανατολικής Αφρικής και της Αραβικής Χερσονήσου, σε αντίποινα για τον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι Χούθι αποτελούν μέρος του «άξονα της αντίστασης» κατά του Ισραήλ, στον οποίο συμμετέχουν οργανώσεις που υποστηρίζει ή συνεργάζονται με το Ιράν, όπως η παλαιστινιακή Χαμάς και η Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Τον Φεβρουάριο του 2021 οι ΗΠΑ είχαν αποσύρει τους Χούθι από τη λίστα τους με τις «τρομοκρατικές οργανώσεις» κρίνοντας τότε ότι ο χαρακτηρισμός αυτός περιέπλεκε την απάντηση σε μια πολύ σοβαρή ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη που προκλήθηκε από τον πολυετή πόλεμο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Κάρλα Μπρούνι: Κατέθεσε επί ώρες ως ύποπτη σε έρευνα που συνδέεται με τον Σαρκοζί 

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα