ΑΘΗΝΑ
01:16
|
28.04.2024
Σύμφωνα με το Times of Israel, ο σκοπός της νηοπομπής είναι η παρακώλυση της εμπορικής δραστηριότητας του Ισραήλ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μια διεθνής νηοπομπή ανεξάρτητων ακτιβιστών αναμένεται να ξεκινήσει αύριο από την Τουρκία προς το λιμάνι Ασντόντ του Ισραήλ, αποτελούμενη από 1.000 σκάφη με σημαίες από 40 κράτη, ανάμεσα τους της Ρωσίας, της Ισπανίας και της Τουρκίας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τουρκικά ενημερωτικά μέσα.

Αρχηγός της πρωτοβουλίας φαίνεται να είναι ένας Τούρκος ακτιβιστής, ο Βολκάν Οκτσού, ο οποίος σε συνέντευξη του στο τουρκικό ενημερωτικό ιστότοπο Haber7, δήλωσε πως στη νηοπομπή διαμαρτυρίας θα συμμετάσχουν 4,500 άτομα από 40 χώρες.

Ο Βολκάν Οκτσού, ο οποίος εγκωμιάζει τους χειρισμούς του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, για τον πόλεμο στη Γάζα μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Χ, έχει καταγγείλει ότι στοχοποιήθηκε από το Ισραήλ, έπειτα από δημοσίευμα στους Times of Israel σχετικό με την πρωτοβουλία της νηοπομπής.

Ο ίδιος δηλώνει ότι ο σκοπός της αποστολής είναι πλεύσουν σε διεθνή ύδατα χωρίς να δώσουν καμία αφορμή στο Ισραήλ και πρώτα θα σταματήσουν στην Κύπρο για προμήθειες. «Μετά την Κύπρο, προορισμός μας θα είναι το λιμάνι Ασντόντ του Ισραήλ. Αυτό είναι μια αντίδραση και μια πράξη πολιτικής ανυπακοής ενάντια στην απάνθρωπη σφαγή του Ισραήλ».

Ο Οκτσού δήλωσε στην εφημερίδα Türkiye ότι ο μεγαλύτερος αριθμός συμμετεχόντων προέρχεται από τη Ρωσία και την Ισπανία. «Οι Ρώσοι έρχονται με 313 σκάφη και οι Ισπανοί με 104 σκάφη. 12 ιδιοκτήτες σκαφών από την Τουρκία δήλωσαν ότι θα συμμετάσχουν. Ελπίζουμε ότι αυτός ο αριθμός θα αυξηθεί».

Σύμφωνα με το ενημερωτικό μέσο Times of Israel, ο σκοπός της νηοπομπής είναι η παρακώλυση της εμπορικής δραστηριότητας του Ισραήλ.

Σύμφωνα με τον Οκτσού, «το σιωνιστικό καθεστώς φαίνεται να μην έχει καμία πιθανότητα να επιχειρήσει μια δεύτερη τρέλα όπως εκείνη στο Mavi Marmara, επειδή τα πλοία που θα συμμετέχουν φέρουν αμερικανικές, βρετανικές, λουξεμβουργιανές, ρωσικές, γερμανικές, πολωνικές, ισπανικές και πολλές άλλες σημαίες. Επίσης, δεν θα υπάρχει ούτε ένα μαχαίρι τσέπης στα πλοία» ενώ παράλληλα, στο προσωπικό του προφίλ στο X, καθησυχάζει τους συμμετέχοντες της αποστολής, λέγοντας πως ο ίδιος έχει περάσει πολλές φορές σε ελληνικά ύδατα, χωρίς να έχει αντίποινα.

Ο Οκτσού υποστηρίζει ακόμη ότι οι ισραηλινές Αρχές θα πληρώσουν βαρύ τίμημα για οποιαδήποτε τρέλα ενάντια σε έναν πολυεθνικό στολίσκο ειρήνης. «Είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο» τονίζει.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα