ΑΘΗΝΑ
18:43
|
27.04.2024
Η πρόεδρος της ΕΚΤ πάγωσε τις προσδοκίες για μειώσεις των επιτοκίων και προέβλεψε αύξηση του πληθωρισμού τους επόμενους μήνες.
Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στις διάφορες δυνάμεις που επηρεάζουν τον πληθωρισμό
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Είναι πολύ νωρίς για να πανηγυρίσουμε τη νίκη στη μάχη ενάντια στον πληθωρισμό, ανέφερε χθες κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών στο Βερολίνο, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ.

Ζητώντας από τους ρυθμιστές των επιτοκίων – και τις αγορές – να «δώσουν λίγο χρόνο» ώστε να φανεί πόσο γρήγορα επιδρούν οι αποπληθωριστικές κινήσεις, μετά την, άνευ προηγουμένου, αύξηση των επιτοκίων κατά 4,5 ποσοστιαίες μονάδες το περασμένο έτος, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ευρωζώνης άφησαν το κόστος δανεισμού σε αναμονή στη συνεδρίασή τους τον Οκτώβριο και αναμένεται να το κάνουν ξανά τον Δεκέμβριο, με πολλούς να αναμένουν την μείωση να πραγματοποιηθεί την Άνοιξη.

Παρόλα αυτά η Κριστίν Λαγκάρντ, διέψευσε τις υψηλές προσδοκίες, τονίζοντας ότι η ΕΚΤ βρίσκεται τώρα «σε μια φάση του κύκλου πολιτικής μας την οποία θα χαρακτήριζα προσεκτική και συγκεντρωμένη».

«Τελειώσαμε; Όχι», είπε η πρόεδρος της ΕΚΤ, προσθέτοντας ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη είναι πιθανό να αυξηθεί ελαφρά τους επόμενους μήνες μετά την επιβράδυνση, από το σημείο ρεκόρ του 10,6% ένα χρόνο νωρίτερα, σε 2,9% τον Οκτώβριο, σε απόσταση πάντα από το 2% που αποτελεί στόχο της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής.

«Θα πρέπει να παραμείνουμε προσεκτικοί στους κινδύνους του επίμονου πληθωρισμού», είπε η κ. Λαγκάρντ. Περιγράφοντας «δύο κύριες δυνάμεις που καθορίζουν τον πληθωρισμό» – μια χαλάρωση των κραδασμών στους τομείς της ενέργειας και της προσφοράς που αντιπροσώπευαν τα δύο τρίτα της έκρηξης του πληθωρισμού και τον αντίκτυπο του υψηλού κόστους δανεισμού, η πρόεδρος της ΕΚΤ είπε ότι ο πρώτος παράγοντας εξασθενεί και υπάρχει «κάποια αβεβαιότητα» για τη δύναμη του δεύτερου.

«Αναμένουμε ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί και πάλι ελαφρά τους επόμενους μήνες ως αντανάκλαση των σημαντικών μειώσεων στο ενεργειακό κόστος που παρατηρήθηκαν γύρω στο τέλος του περασμένου έτους και της ανατροπής ορισμένων από τα δημοσιονομικά μέτρα που τέθηκαν σε εφαρμογή για την καταπολέμηση της ενεργειακής κρίσης».

Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, ο Κριστιάν Λίντερ, υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, τόνισε τη σημασία της διατήρησης της «δημοσιονομικής πειθαρχίας» για τη μείωση του πληθωρισμού. Απαντώντας στις δηλώσεις Λαγκάρντ, προειδοποίησε ότι το υψηλό κόστος δανεισμού θα αυξήσει τα «προβλήματα βιωσιμότητας του χρέους» για ορισμένες υπερχρεωμένες χώρες. Επαίνεσε την εστίαση της ΕΚΤ στη μείωση των πιέσεων στις τιμές, υπενθυμίζοντας την «καταστροφική επίδραση» του γερμανικού υπερπληθωρισμού τη δεκαετία του 1920, όταν το εισόδημα πολλών ανθρώπων «δεν ήταν αρκετό για να αντέξουν οικονομικά το ψωμί».

Η Λαγκάρντ είπε ότι «παρέμεινε προσγειωμένη» πηγαίνοντας στο σούπερ μάρκετ για να κάνει τα ψώνια της «τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα», κάτι που τη βοήθησε να παραμείνει σε επαφή με το αυξανόμενο κόστος ζωής, ακόμα κι αν δεν «κοίταζε κάθε τιμή».

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι η αύξηση των μισθών σημαίνει ότι οι ρυθμιστές των επιτοκίων «θα πρέπει να παραμείνουν προσεκτικοί έως ότου έχουμε σταθερές αποδείξεις ότι υπάρχουν οι συνθήκες ώστε ο πληθωρισμός να επιστρέψει σταθερά στον στόχο μας». Και πρόσθεσε: «Υπάρχει ακόμη δρόμος να διανύσουμε».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Αρνητικές οι προοπτικές της Boeing

Disiecta Membra #10: Ας μιλήσουμε για κβαντική βαρύτητα

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα