ΑΘΗΝΑ
03:57
|
04.05.2024
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν ταράζει τα νερά της Ε.Ε. απαιτώντας συνολική αναθεώρηση της στρατηγικής απέναντι στο Κίεβο απειλώντας με μέτρα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ απέστειλε σήμερα ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν απαιτώντας την πλήρη αναθεώρηση της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ουκρανία.

Απειλεί μάλιστα να μπλοκάρει όλη τη νέα βοήθεια προς το Κίεβο και τη μελλοντική προσπάθεια ένταξης της χώρας στην Ε.Ε. εκτός και εάν οι άλλοι ηγέτες συμφωνήσουν να επανεξετάσουν «ολόκληρη τη στρατηγική» στήριξης της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με την επιστολή του Ούγγρου ηγέτη που επικαλείται σημερινό ρεπορτάζ του Politico.eu, ο Όρμπαν απευθύνεται στον Σαρλ Μισέλ επισημαίνοντάς του πως εφεξής καμία απόφαση οικονομικής στήριξης της Ουκρανίας δεν μπορεί να ληφθεί, ούτε να ξεκινήσει έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων αλλά ούτε και να ληφθούν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας εάν δεν γίνει αυτή η «στρατηγική συζήτηση» για την πολιτική έναντι του Κιέβου κατά την σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες στα μέσα Δεκεμβρίου.

Αναρωτιέται επίσης γιατί θα πρέπει η Ευρώπη να συνεχίσει την στήριξη της Ουκρανίας σε περίοδο που ακόμη και οι ΗΠΑ που έχουν παράσχει σε αυτήν τεράστια στρατιωτική υποστήριξη δεν θα είναι σε θέση να συνεχίσουν τη χρηματοδότηση λόγω διακομματικών αντιπαραθέσεων στο κογκρέσο για μελλοντική «βοήθεια».

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να ανοίξει μία ειλικρινή και ανοικτή συζήτηση για την βιωσιμότητα των στρατηγικών σκοπών της Ε.Ε> στην Ουκρανία» τονίζει ο Όρμπαν στην επιστολή όπου επίσης αναρωτιέται μεταξύ άλλων «εάν μπορούμε να συνεχίζουμε την υποστήριξη από τις ΗΠΑ δεδομένη» και «πώς αντιλαμβανόμαστε την στρατηγική ασφαλείας τη Ευρώπης μετά τον πόλεμο».

Η επιστολή Όρμπαν αναδεικνύει τη συνέχιση της κόντρας Βρυξελλών-Βουδαπέστης με τη Ε.Ε. να συνεχίσει την παρακράτηση 13 δις. ευρώ ευρωπαϊκων κεφαλαίων λόγω της αποτυχίας της χώρας να εφαρμόσει τα ευρωπαϊκά κριτήρια για την έννομη τάξη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΑΝΤΑΡΣΥΑ για αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Στη φυλακή οι ναζί της Χρυσής Αυγής

Παναμάς: Ομαλοποιείται η εκλογική κούρσα με αποδοχή της υποψηφιότητας Μουλίνο

Πυρά Ζαχάροβας κατά Κάμερον για χρήση όπλων κατά της Ρωσίας μέσω Ουκρανίας

Ο διευθυντής της CIA ξανά στο Κάιρο για παζάρι με Ισραήλ και Χαμάς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα