ΑΘΗΝΑ
07:15
|
04.05.2024
Ο 60χρονος Ολλανδός πολιτικός είναι αρχηγός του αντι-ισλαμικού κόμματος «Partij voor de Vrijheid». Ούτε ο ίδιος δεν πίστευε απόψε τη θριαμβευτική νίκη του κόμματός του.
Γκέερτ Βίλντερς
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο ακροδεξιός αντι-ισλαμιστής και λαϊκιστής Γκέερτ Βίλντερς αναδεικνύεται νικητής των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν σήμερα στην Ολλανδία. Αυτό τουλάχιστον καταγράφουν τα exit poll και τα οποία αναμεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία.

Ο 60χρονος Ολλανδός πολιτικός Γκέερτ Βίλντερς είναι αρχηγός του αντι-ισλαμικού κόμματος «Partij voor de Vrijheid» (PVV) και ούτε ο ίδιος δεν πίστευε απόψε τη θριαμβευτική νίκη του κόμματός του στις εκλογές.

Ξεκίνησε την πολιτική του σταδιοδρομία από το δεξιό «Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία», αποχώρησε από αυτό το 2004 και στη συνέχεια ίδρυσε το σημερινό κόμμα, PVV, το οποίο διεκδικεί το κλείσιμο τζαμιών, την απαγόρευση της ισλαμικής μαντίλας στις γυναίκες σε δημόσια κτίρια και ζητά δημοψήφισμα για να κρίνει ο λαός εάν θα αποχωρήσει η Ολλανδία από την Ε.Ε..

Σύμφωνα με το Politico.eu το κόμμα του Βίλντερς φαίνεται πως εκλέγει 35 βουλευτές (σχεδόν διπλάσιοι από τις εκλογές του 2021) στο νέο 150μελές κοινοβούλιο. Η συμμαχία Εργατικών και Πρασίνων του (πρώην Επιτρόπου της Ε.Ε.) Φρανς Τίμερμανς εκλέγει 26 βουλευτές (από 17) και η (ως πρότινος υπουργός Δικαιοσύνης) Ντίλαν Γεσίλγοζ που είναι «διάδοχος» στο κεντροδεξιό κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, εκλέγει 23 βουλευτές (χάνοντας 11).

Το ζήτημα τώρα είναι ποιοι και εάν θα συνεργαστούν με το κόμμα του Βίλντερς, με το οποίο εδώ και μία 10ετία έχουν αποφύγει να συνεργαστούν τα άλλα κόμματα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΑΝΤΑΡΣΥΑ για αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Στη φυλακή οι ναζί της Χρυσής Αυγής

Παναμάς: Ομαλοποιείται η εκλογική κούρσα με αποδοχή της υποψηφιότητας Μουλίνο

Πυρά Ζαχάροβας κατά Κάμερον για χρήση όπλων κατά της Ρωσίας μέσω Ουκρανίας

Ο διευθυντής της CIA ξανά στο Κάιρο για παζάρι με Ισραήλ και Χαμάς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα