ΑΘΗΝΑ
15:00
|
24.05.2024
«Δεν εμπιστεύομαι ότι η Χαμάς θα κάνει το σωστό. Πιστεύω μόνο πως η Χαμάς θα υποκύψει στην πίεση» δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, σχολιάζοντας την απελευθέρωση των 25 ομήρων της Χαμάς, δηλώνοντας όμως και παντελή άγνοια για την μοίρα Αμερικανών υπηκόων που κρατά η οργάνωση.

«Σήμερα μπορούμε να είμαστε ευγνώμονες για την επανένωση των οικογενειών με τα αγαπημένα τους πρόσωπα που κρατούνταν όμηροι για σχεδόν 50 ημέρες», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στους δημοσιογράφους, σχολιάζοντας το γεγονός πως οι Αμερικανοί πολίτες γιόρτασαν χθες την γιορτή των Ευχαριστιών μαζί με τις οικογένειες τους.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν υποστήριξε ότι η συμφωνία επιτεύχθηκε μέσω «εκτεταμένης διπλωματίας των ΗΠΑ», συμπεριλαμβανομένων «πολυάριθμων κλήσεων» που είπε ότι έκανε σε ηγέτες σε όλη την περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Ο ίδιος δήλωσε πως «Αυτή η συμφωνία είναι επίσης δομημένη ώστε να επιτραπεί η συνέχιση της εκεχειρίας» έτσι ώστε επιτραπεί η απελευθέρωση περισσότερων αιχμαλώτων, μιας και «αυτός είναι ο στόχος μας».

«Είναι μόνο μια αρχή, αλλά μέχρι στιγμής έχει πάει καλά» επανέλαβε πολλές φορές ο Πρόεδρος.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους απελευθερωμένους αιχμαλώτους, σχολιάζοντας πως όλοι τους έχουν περάσει τραυματικές εμπειρίες στα χέρια της Χαμάς, κυρίως τα παιδιά.

Ευχαρίστησε στη συνέχεια τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι αλλά και τον Καταριανό εμίρη, σείχη Ταμίμ Μπιν Χάμαντ αλ Θάνι, για την συνεργασία τους.

«Την επόμενη ώρα περίπου θα μάθουμε ποιο είναι το δεύτερο κύμα απελευθερώσεων», δήλωσε ο Μπάιντεν, ενώ αναφορικά με την μοίρα των Αμερικανών ομήρων δήλωσε πως «Δεν γνωρίζουμε πότε θα απελευθερωθούν οι πρώτοι Αμερικανοί όμηροι, δεν γνωρίζουμε τις συνθήκες τους. Δεν γνωρίζουμε ποιοι θα είναι οι επόμενοι όμηροι που θα απελευθερωθούν».

Τόνισε πως καταβάλλεται τεράστια προσπάθεια να καλυφθούν οι ανάγκες των πολιτών της Λωρίδας της Γάζας, με την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας από το πέρασμα της Ράφα, ενώ διευκρίνισε πως έχει ζητήσει από το Ισραήλ να προσπαθήσει να ελαχιστοποιήσει τον θάνατο αμάχων.

«Έχω ενθαρρύνει τον πρωθυπουργό [Νετανιάχου] να επικεντρωθεί στην προσπάθεια μείωσης του αριθμού των θυμάτων ενώ προσπαθεί να εξαλείψει τη Χαμάς, η οποία είναι νόμιμος στόχος. Αυτό είναι ένα δύσκολο έργο και δεν ξέρω πόσο καιρό θα πάρει.

«Δεν εμπιστεύομαι ότι η Χαμάς θα κάνει το σωστό. Πιστεύω μόνο πως η Χαμάς θα υποκύψει στην πίεση» σχολίασε ο Τζο Μπάιντεν.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κουτσούμπας: Φέρνετε χασμουρητά και απέχθεια στον κόσμο

Ιταλία: Πρώην βουλευτής κρέμασε παλαιστινιακές σημαίες στη Βουλή των Αντιπροσώπων

Ανδρουλάκης: Η αγορά είναι ασύδοτη με τις ευλογίες της κυβέρνησης

Reuters: Πρόθυμος ο Πούτιν για εκεχειρία με τις σημερινές «γραμμές μάχης»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα