ΑΘΗΝΑ
08:27
|
27.04.2024
Απελευθερώθηκαν απόψε 11 Ισραηλινοί όμηροι και 33 Παλαιστίνιοι, ενώ η εκεχειρία στη Γάζα παρατείνεται για άλλες δύο ημέρες.
Ο Ερυθρός Σταυρός παίζει το δικό του ρόλο στις απελευθερώσεις ομήρων
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στην απελευθέρωση 11 Ισραηλινών ομήρων προχώρησε απόψε η Χαμάς σύμφωνα  με δηλώσεις αξιωματούχων της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού που επικαλείται το καταριανό πρακτορείο ειδήσεων Al Jazeera. Παράλληλα αφήνονται ελεύθερες τρεις γυναίκες και άλλα 30 παιδιά Παλαιστινίων στο πλαίσιο της ίδιας συμφωνίας.

https://twitter.com/MayadeenEnglish/status/1729231680836436369

Αυτή είναι η τέταρτη ανταλλαγή  ομήρων και κρατουμένων κατά σειρά μετά την έναρξή τους, την περασμένη Παρασκευή.

Νωρίτερα (σήμερα το απόγευμα) το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ και η Χαμάς ανακοίνωσαν πως παρατείνεται για άλλες δύο ημέρες η συμφωνία εκεχειρίας που έληγε απόψε τα μεσάνυχτα.

Ωστόσο, εντείνονται την ίδια ώρα οι διαπραγματεύσεις για τις λίστες των Ισραηλινών ομήρων και των Παλαιστινίων κρατουμένων που αναμένεται να απελευθερωθούν τις επόμενες μέρες ενώ οι συγγενείς των ομήρων και των κρατουμένων που απελευθερώνονται απόψε έχουν ήδη λάβει σχετική ενημέρωση.

https://twitter.com/majedalansari/status/1729171016642166998

Τις πληροφορίες για διήμερη παράταση της εκεχειρίας είχε ανακοινώσει νωρίτερα σήμερα το απόγευμα ο επικεφαλής της κρατικής υπηρεσίας πληροφοριών της Αιγύπτου, Ντίαα Ρασουάν, που επικαλείται το αραβικό δίκτυο Al Jazeera και το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο i24news.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του αραβικού δικτύου, Αίγυπτος και Κατάρ κοντεύουν να κλείσουν συμφωνία για παράταση της συμφωνίας κατά δύο ημέρες στη διάρκεια της οποίας θα απελευθερωθούν άλλοι 20 Ισραηλινοί όμηροι και 60 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι (γυναίκες και έφηβοι) ενώ αργότερα απόψε αναμένεται η απελευθέρωση 11 Ισραηλινών ομήρων και 33 Παλαιστινίων.

Από την άλλη το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο i24news.tv/en μετέδωσε λίγο μετά τις 17.00 το απόγευμα πως αξιωματικοί του στρατού ενημερώνουν τις οικογένειες των υπό απελευθέρωση ομήρων ενώ η λίστα ομήρων που στάλθηκε από τη Χαμάς μέσω Κατάρ δεν αποκλείεται να αλλάξει έπειτα από αίτημα των ισραηλινών αρχών.

Ωστόσο, αν και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου συμφωνεί η εκεχειρία να παραταθεί, τονίζει όμως ότι οι ισραηλινές επιχειρήσεις στη Γάζα θα ξαναρχίσουν αργότερα με στόχο την «εξάλειψη της Χαμάς». Υπάρχουν αναφορές, ότι οι συνομιλίες για την επέκταση της εκεχειρίας βρίσκονται τώρα σε εξέλιξη, με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου και του Κατάρ.

Την Κυριακή, ελευθερώθηκαν 14 Ισραηλινοί και τρεις ξένοι υπήκοοι και σε αντάλλαγμα ελευθερώθηκαν 39 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι που κρατούνταν στο Ισραήλ.

Εν τω μεταξύ σήμερα, το ραδιόφωνο του Ισραηλινού Στρατού αναφέρει, ότι η κυβέρνηση αναμένει την απάντηση της Χαμάς σχετικά με την παράταση της τετραήμερης εκεχειρίας για μια επιπλέον ημέρα με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 10 κρατουμένων.

HRW: Η έκρηξη στο Αραβικό Νοσοκομείο Αχλί προκλήθηκε από λανθασμένη εκτόξευση πυραύλων

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ισχυρίζεται, ότι η έκρηξη που προκάλεσε μαζικές απώλειες στο Αραβικό Νοσοκομείο της Γάζας τον Οκτώβριο προκλήθηκε από λανθασμένο πύραυλο παρόμοιο με πυρομαχικά που χρησιμοποιούσαν παλαιστινιακές ομάδες. Σε έκθεσή της ανέφερε, ότι η έκρηξη προκλήθηκε από «φαινομενικά πυραυλικά πυρομαχικά, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται συνήθως από παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες», προσθέτοντας ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να προσδιοριστεί ποιος εκτόξευσε τον προφανή πύραυλο.

Η HRW τονίζει, ότι η έρευνά της βασίστηκε σε δημοσίως διαθέσιμες φωτογραφίες και βίντεο, δορυφορικές εικόνες, συνεντεύξεις με πέντε μάρτυρες, άλλες αναλύσεις και γνώμες εμπειρογνωμόνων.

Το Ισραήλ, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και ο Καναδάς δήλωσαν, ότι οι εκτιμήσεις των μυστικών υπηρεσιών υποδηλώνουν ότι η έκρηξη προκλήθηκε από αποτυχημένο παλαιστινιακό πύραυλο, ενώ Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι κατηγόρησαν την ισραηλινή αεροπορική επίθεση.

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας δήλωσε ότι 471 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην έκρηξη, αριθμός που αμφισβητείται από το Ισραήλ. Οι αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ υπολόγισαν ότι σκοτώθηκαν 100-300.

Συνελήφθη ο φερόμενος δράστης που πυροβόλησε τους Παλαιστίνιους φοιτητές στο Βερμόντ των ΗΠΑ

Η αστυνομία στην πολιτεία του Βερμόντ των ΗΠΑ συνέλαβε έναν ύποπτο για τον πυροβολισμό τριών φοιτητών παλαιστινιακής καταγωγής κοντά σε πανεπιστήμιο το Σάββατο,  μια επίθεση την οποία η αστυνομία ερευνά ως ρατσιστικά υποκινούμενο έγκλημα.

Ο αρχηγός της αστυνομίας του Μπέρλινγκτον Τζον Μουράντ δήλωσε την Κυριακή, ότι οι φοιτητές πήγαιναν στο σπίτι ενός από τους συγγενείς του θύματος, όταν βρέθηκαν αντιμέτωποι με έναν λευκό άνδρα οπλισμένο με πιστόλι. «Χωρίς να μιλήσει, πυροβόλησε 4 φορές και πιστεύεται ότι τράπηκε σε φυγή», είπε ο Μουράντ «και τα τρία θύματα χτυπήθηκαν, δύο στον κορμό τους και ένα στα κάτω άκρα».

Ο ίδιος τόνισε, ότι η αστυνομία δεν έχει ακόμη πληροφορίες που να υποδηλώνουν κίνητρο επίθεσης στους μαθητές, δύο από τους οποίους φορούσαν παλαιστινιακά κασκόλ keffiyeh. «Σε αυτή τη φορτισμένη στιγμή, κανείς δεν μπορεί να κοιτάξει αυτό το περιστατικό και να μην υποψιαστεί ότι μπορεί να ήταν έγκλημα με κίνητρο μίσους. Το γεγονός είναι, ότι δεν ξέρουμε ακόμα τόσα όσα θέλουμε αυτή τη στιγμή. Αλλά προτρέπω το κοινό να αποφύγει να βγάζει συμπεράσματα με βάση δηλώσεις από μη εμπλεκόμενα μέρη που γνωρίζουν ακόμη λιγότερα».

Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο δράστης, ο οποίος ταυτοποιήθηκε ως ο Τζέισον Τζ. Ίτον και είναι 48 ετών, συνελήφθη χθες Κυριακή το απόγευμα κοντά στον τόπο όπου συνέβη το περιστατικό.

Οι Αρχές δήλωσαν ότι ο Ίτον ζει σε μια πολυκατοικία μπροστά από το σημείο όπου άνοιξε πυρ και η έρευνα στο σπίτι του αποκάλυψε στοιχεία που έδωσαν στους ερευνητές «πιθανή αιτία να πιστέψουν ότι ο κύριος Ίτον διέπραξε τον πυροβολισμό».

Δύο από τα θύματα είναι Αμερικανοί πολίτες και ο τρίτος νόμιμος κάτοικος των ΗΠΑ. Όλοι τους είναι 20 ετών, σημείωσε η αστυνομία.

Μια μουσουλμανική ομάδα πολιτικών δικαιωμάτων και υπεράσπισης στις ΗΠΑ προσέφερε ανταμοιβή 10.000 δολαρίων για πληροφορίες σχετικά με τους δράστες του πυροβολισμού που είχε στόχο τους τρεις Παλαιστίνιους φοιτητές.

Τεράστια καταστροφή στο Ταλ αζ-Ζαατάρ, στη βόρεια Γάζα

Ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στο X από το Al Jazeera Arabic δείχνει το μέγεθος της καταστροφής στην περιοχή Tal az-Zaatar στη βόρεια Γάζα μετά από περισσότερες από επτά εβδομάδες ισραηλινών βομβαρδισμών.

«Υπάρχει ολοκληρωτική καταστροφή εδώ», δήλωσε ένας ηλικιωμένος, καθώς στεκόταν δίπλα σε ένα ολοσχερώς κατεστραμμένο κτίριο. Το μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Γάζας έχει καταστραφεί, αναγκάζοντας εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να αναζητήσουν πρόσφυγες στο νότιο τμήμα του πολιορκημένου θύλακα.

Διεθνείς εκκλήσεις για παράταση της εκεχειρίας στη Γάζα και πολιτική λύση

Διεθνής ειρηνευτική διάσκεψη για το Μεσανατολικό πρέπει να συγκληθεί σύντομα, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Χοσέ Μανουέλ Αλμπαρές στο πλαίσιο των εργασιών του Φόρουμ της Ενωσης για την Μεσόγειο που διεξάγονται στην Βαρκελώνη, προσθέτοντας ότι η Παλαιστινιακή Αρχή είναι ο μοναδικός δυνατός και αξιόπιστος εταίρος για την αναζήτηση της ειρήνης στην Μέση Ανατολή.

Η Χαμάς δεν μπορεί να κυβερνά την Γάζα όταν θα σταματήσουν οι εχθροπραξίες, διότι δεν διαθέτει ατζέντα για την ειρήνη, είπε ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών και οικοδεσπότης του Φόρουμ.

Έκκληση για την εφαρμογή διαρκούς εκεχειρίας απηύθυνε από την Βαρκελώνη ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ με στόχο την επεξεργασία «πολιτικής λύσης» στην διένεξη ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους.

Η τετραήμερη αυτή εκεχειρία αποτελεί «ένα σημαντικό πρώτο βήμα» στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, αλλά «πρέπει να παραταθεί» και «να μετατραπεί σε διαρκή ώστε να επιτραπεί η επεξεργασία πολιτικής λύσης στην κρίση», δήλωσε ο Μπορέλ, ο οποίος εξέφρασε την λύπη του για την απουσία του Ισραήλ από τις εργασίες του Φόρουμ της Ενωσης για την Μεσόγειο.

«Μία πολιτική λύση που θα μπορέσει να μας επιτρέψει να σπάσουμε τον κύκλο της βίας μια και καλή», συμπλήρωσε από την πλευρά του ο ισπανός υπουργός Εξωτερικών. «Δεν θα υπάρξει ειρήνη και ασφάλεια για το Ισραήλ χωρίς παλαιστινιακό κράτος».

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Κυριακή ότι ελπίζει ότι η προσωρινή εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς θα μπορούσε να συνεχιστεί όσο θα απελευθερώνονται οι όμηροι.

Η παράταση της εκεχειρίας «είναι ο στόχος μου, αυτός είναι ο στόχος μας, να διατηρήσουμε αυτή την παύση πέρα από το αύριο, ώστε να συνεχίσουμε να βλέπουμε περισσότερους ομήρους να βγαίνουν και να προσφέρουν περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια σε όσους έχουν ανάγκη στη Γάζα», είπε ο Μπάιντεν σε συνέντευξη Τύπου.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν αναμενόταν να επισκεφθεί το Ισραήλ τη Δευτέρα, πριν μεταβεί στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, όπου αναμένεται να συζητηθεί η κρίση στη Γάζα.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε ότι η παράταση της εκεχειρίας «θα επέτρεπε την ανακούφιση που χρειάζεται για τον λαό της Γάζας και την απελευθέρωση περισσότερων ομήρων».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, είπε επίσης ότι το Ιράν θα πρέπει να χαλιναγωγήσει τους «πληρεξούσιους» του, κάτι που πιθανότατα ήταν αναφορά στην ομάδα της Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το ατλαντιστικό και το φιλειρηνικό μέτωπο στην Ανατολική Ευρώπη

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2024

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα