ΑΘΗΝΑ
11:40
|
20.09.2024
Μαθητές, εκπαιδευτικοί αλλά και εργαζόμενοι άλλων κλάδων, απεργούν και διαμαρτύρονται για το ψαλίδισμα των δαπανών στην εκπαίδευση από την κυβέρνηση Φιάλα.
Διαμαρτυρία μαθητών στη Τσεχία εναντίον αλλαγών που προτείνει το υπουργείο Παιδείας στη χρηματοδότηση των σχολείων
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Χιλιάδες σχολεία στην Τσεχία έκλεισαν τις πόρτες τους τη Δευτέρα και πραγματοποίησαν μια σπάνια μονοήμερη απεργία ζητώντας υψηλότερη χρηματοδότηση για την εκπαίδευση, η οποία, όπως λένε, απειλείται από τις πολιτικές λιτότητας της τσεχικής κυβέρνησης.

Τα συνδικάτα δήλωσαν ότι στην απεργία συμμετείχαν τα περισσότερα σχολεία στη χώρα των 10,9 εκατομμυρίων και υποστηρίχθηκε από άλλα συνδικάτα του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα εν μέσω δυσαρέσκειας για τις προσπάθειες της κυβέρνησης να μειώσει τα δημοσιονομικά ελλείμματα.

Τα σωματεία εκπαιδευτικών είπαν ότι το σχέδιο προϋπολογισμού για την εκπαίδευση για το 2024 θα απειλήσει την ποιότητα της σχολικής εκπαίδευσης λόγω των ανεπαρκών πόρων για τη διδασκαλία γλωσσών και άλλων μαθημάτων σε μικρές ομάδες και της χαμηλής χρηματοδότησης για βοηθούς δασκάλων και άλλα επαγγέλματα υποστήριξης, όπως οι μάγειρες.

Ο Τζόζεφ Στρέντουλα, επικεφαλής του CMKOS, του μεγαλύτερου σωματείου, είπε ότι η κυβέρνηση αγνόησε τον αντίκτυπο του πληθωρισμού, συμπεριλαμβανομένων των τιμών της ενέργειας στο βιοτικό επίπεδο και πως το πακέτο αυξήσεων των φόρων και περικοπών των δαπανών που ενέκρινε το κοινοβούλιο ήταν απαράδεκτο.

«Η κυβέρνηση αγνοεί τη σκληρή ζωή που έχει προκαλέσει», είπε στην τσεχική τηλεόραση.

Στην απεργία θα συμμετάσχουν και άλλα επαγγέλματα, συμπεριλαμβανομένων των συνδικάτων του μεγαλύτερου ιδιωτικού κατασκευαστή Skoda Auto, που σχεδίαζε μια δίωρη στάση εργασίας. Ο Στρέντουλα δήλωσε ότι περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι θα υποστήριζαν την απεργία με κάποια μορφή.

Η κυβέρνηση δήλωσε ότι η απεργία ήταν αβάσιμη αφού αντέστρεψε τις προγραμματισμένες περικοπές και σημείωσε μια μικρή αύξηση στο συνολικό σχολικό προϋπολογισμό για το επόμενο έτος, τον οποίο τα συνδικάτα απάντησαν πως ήταν πολύ μικρό, δεδομένου ότι ο μέσος πληθωρισμός βρίσκεται, πλέον, σε διψήφιους ρυθμούς.

Η τσεχική κυβέρνηση και το κοινοβούλιο ενέκριναν μέτρα για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 2,2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος το επόμενο έτος, από 3,6% φέτος.

«Πρέπει να σταματήσουμε την αύξηση του χρέους και το πακέτο ανάκαμψης είναι ένας ξεκάθαρος δρόμος προς αυτό», είπε ο πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα σε συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε στην Τσεχική τηλεόραση. «Είναι απαραίτητο και δεν υπάρχει πουθενά να υποχωρήσουμε από αυτό.

«Αυτό αφορά τις πολιτικές φιλοδοξίες των συνδικάτων και των ηγετών τους», τόνισε ο Φιάλα.

Οι εκπαιδευτικοί έχουν κερδίσει να έχουν μισθούς στο 130% του εθνικού μέσου όρου, σημειώνοντας σημαντική άνοδο τα τελευταία χρόνια και έτσι η απεργία δεν διεκδικεί υψηλότερους μισθούς δασκάλων.

Η Τσεχική Δημοκρατία δαπανούσε το 3,1% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος από τους δημόσιους προϋπολογισμούς στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση το 2020, ελαφρώς χαμηλότερα από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ (3,3%), έδειξαν τα στοιχεία του ΟΟΣΑ.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΗΠΑ: Σερίφης πυροβόλησε θανάσιμα δικαστή στο Κεντάκι

Νίκος Χαρδαλιάς: «Η Αττική δεν είναι θωρακισμένη» ενόψει του χειμώνα

Πιερρακάκης: Επιμονή στη «λύση» συγχωνεύσεις τμημάτων-Ικανοποίηση… για τις αποβολές λόγω κινητών

Ξανά στα δικαστήρια το κίνημα ενάντια στους πλειστηριασμούς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα