ΑΘΗΝΑ
22:07
|
27.02.2024
Απλήρωτοι εδώ και μήνες από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, οι εργαζόμενοι των ιδιωτικών βρεφικών, βρεφονηπιακών και παιδικών Σταθμών της χώρας προχωρούν σε πανελλαδική απεργία.
Παιδικός σταθμός
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε πανελλαδική απεργία προχωρούν σήμερα Τρίτη 28 Νοεμβρίου οι ιδιωτικοί βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί Σταθμοί.

Όπως αναφέρουν στην επιστολή τους «προς τους ωφελούμενους γονείς του προγράμματος ΕΣΠΑ» οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα, όλες οι δομές είναι απλήρωτες από τη χρηματοδότηση του υπουργείου Εργασίας και από την έναρξη της σχολικής χρονιάς μέχρι σήμερα, δηλαδή τρεις μήνες, ενώ μπαίνει και ο 4ος μήνας που είναι απλήρωτοι, ενώ σε ορισμένες δομές παραμένουν απλήρωτοι από τον Μάρτιο μήνα και μεταγενέστερα, δηλαδή για επτά μήνες.

Ταυτόχρονα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών (Π.Ο.Σ.Ι.Π.Σ.) με επίσημη ανακοίνωση της, αναφέρει πως οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα, γνωστοποιεί τα πολλά προβλήματα του κλάδου, καταγγέλλοντας την πολιτεία για τον περιορισμό εγγραφής παιδιών άνω των 4 ετών, μια δυνατότητα που είχαν για 49 χρόνια (από το 1970 έως το 2019) και την ογκώδη γραφειοκρατία του προγράμματος ΕΣΠΑ.

Η Ομοσπονδία υπενθυμίζει το μεγάλο κοινωνικό έργο των Παιδικών Σταθμών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της φύλαξης και της εκπαίδευση των μικρών παιδιών προσχολικής ηλικίας με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος τους να διαρκούν πάνω από 10 χρόνια.

Παράλληλα, καταθέτουν 6 προτάσεις προς την κυβέρνηση, όπως την κοινή επιτροπή με τα Υπουργεία που αφορούν τους παιδικούς σταθμούς, την απογραφή του κλάδου, την ενεργή συμμετοχή της Ομοσπονδίας στην κρίσιμη συζήτηση για το Δημογραφικό και διεκδικούν τους 4 μήνες που χρωστάει η κυβέρνηση μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ (όταν σε κάθε Δομή οφείλονται χιλιάδες ευρώ).

Ολόκληρη η επιστολή του Συλλόγου Ιδιωτικών Μεγάλων και Μικρών Παιδικών Σταθμών και Νηπιαγωγείων Ελλάδος (ΣΙΜΜΙΠΑΣΕ) 

«Αγαπητοί γονείς,

Συνοδοιπόροι και οι δυο στην ανατροφή και την διαπαιδαγώγηση των παιδιών σας μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ θα θέλαμε να μοιραστούμε μαζί σας τα προβλήματα που βιώνει ο κλάδος μας.

Ζούμε επί τέταρτη συνεχόμενη χρονιά το ίδιο έργο του να είμεθα απλήρωτοι από το κράτος από το περσινό πρόγραμμα που έληξε στις 31 Ιουλίου 23. Πολλές δομές παραμένουν απλήρωτες από τον Μάρτιο μήνα και μεταγενέστερα, ήτοι 7 μήνες, για τον μήνα Ιούλιο όλες οι δομές είναι απλήρωτες από την χρηματοδότηση του υπουργείου Εργασίας και από την έναρξη της σχολικής χρονιάς μέχρι σήμερα , ήτοι τρεις μήνες και μπαίνει και ο 4ος μήνας απλήρωτοι.

Πριν από έναν χρόνο τέτοια εποχή αναγκαστήκαμε να προβούμε σε κινητοποιήσεις με τα σχολικά λεωφορεία, προκειμένου να αντιληφθεί η πολιτεία ότι δεν μπορούν οι επιχειρήσεις παιδικών σταθμών να χρηματοδοτούν από την τσέπη τους αυτό το έργο.

Έχουμε εξαντλήσει τον διάλογο με το υπουργείο φωνάζοντας ότι:

Είναι αδύνατον να έχουμε ολοκληρώσει το φυσικό αντικείμενο και το έργο του περσινού προγράμματος και να παραμένουμε απλήρωτοι οκτώ μήνες.

Είναι αδύνατον επί τρεις συνεχόμενους μήνες, Σεπτέμβρης- Οκτώβρης -Νοέμβρης… και προσεχώς τέσσερις με τον Δεκέμβρη, οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί να είμαστε εντελώς απλήρωτοι από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ με τα λειτουργικά έξοδα και τις αυξήσεις να τρέχουν ακατάπαυστα.

Είναι αδύνατον η Πολιτεία να εμπαίζει τις Δομές που διαπαιδαγωγούν, φροντίζουν και αγκαλιάζουν συναισθηματικά τα βρέφη και τα νήπια όλης της Ελλάδος.

Είναι αδύνατον να μην αναρωτιούνται οι αρμόδιοι πώς είναι δυνατόν οι εργαζόμενοι-παιδαγωγοί και το υπόλοιπο προσωπικό στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς να συνεχίζουν το έργο τους με αυταπάρνηση και χαμόγελο, αν και παραμένουν σε πολλές περιπτώσεις κατ’ ανάγκην απλήρωτοι ή πληρωμένοι κατά το ήμισυ.

Είναι αδύνατον αυτό που συμβαίνει σήμερα, να επαναλαμβάνεται ακριβώς το ίδιο (με μικρές διαφοροποιήσεις) τα τελευταία τουλάχιστον 10 χρόνια.

Είναι αδύνατο να συνεχίζουμε να λειτουργούμε κάτω από αυτές τις συνθήκες.

Είναι αδύνατον να συμμετέχουμε σε ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ που δεν σέβεται Παιδιά, Παιδαγωγούς και Δομές, δηλώνοντας έμπρακτα απλώς εμείς Επιμονή και Υπομονή.

Είναι αδύνατον να μην σέβεται η πολιτεία το λειτούργημα που επιτελούμε εδώ και 50 χρόνια οι βρεφονηπιακοί σταθμοί και να θέλει να επιβάλει το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς». Επιμελητές χωρίς εξειδίκευση, χωρίς πιστοποιήσεις ,χωρίς έλεγχο, χωρίς κτιριολογικές προδιαγραφές φιλοξενίας των παιδιών.

Επιλέξαμε τον ρόλο του παιδαγωγού, όταν αποφασίσαμε πριν από χρόνια να ακολουθήσουμε τον δύσκολο και ανηφορικό δρόμο της ιδιωτικής αγωγής και εκπαίδευσης των παιδιών. Έναν δρόμο γεμάτο εμπόδια, αμφισβητήσεις, δαιμονοποιήσεις και κυνήγι μαγισσών σε ορισμένες περιπτώσεις. Και όλα αυτά διότι θελήσαμε να είμαστε ρομαντικοί και ελεύθεροι, δίχως παιδαγωγικές αγκυλώσεις, πάντοτε δίπλα στα παιδιά μας.

Αυτόν τον ρόλο προσπάθησαν και προσπαθούν να τον αφανίσουν, επιβάλλοντας μας το ηλεκτρονικό παρουσιολόγιο και τα σκαναρισματα των παιδιών, καταναλώνοντας ημερησίως πολύτιμο χρόνο από το παιδαγωγικό μας έργο και δίνοντας έμφαση σε αυτές τις δυσλειτουργικές εφαρμογές και πλατφόρμες, βλέποντας τα παιδιά μόνο ως αριθμούς και όχι ως οντότητες με την απειλή ότι όσοι γονείς δεν προβούν σε επιβεβαίωση των sms θα καταβάλουν τα δίδακτρα από την τσέπη τους στις δομές.

Σε αυτόν το δρόμο η Ελληνική κοινωνία, οι οικογένειες, όλοι εσείς με τη διαχρονική επιλογή σας και την εμπιστοσύνη σας αποδείξατε ότι υπηρετούμε τα παιδαγωγικά ιδεώδη σύμφωνα με τις πεποιθήσεις και τη φιλοσοφία μας. Ήσασταν, είστε και θα είστε πάντοτε δίπλα μας, σε αυτή τη βαθιά ανθρώπινη οικογενειακή σχέση, με έναν μοναδικό τρόπο που μόνον ένας ευγνώμονας γονέας μπορεί να δείξει! Σε τέτοιου είδους σχέσεις η αγάπη δεν περιγράφεται με λόγια …. βιώνεται με συναισθήματα …. ζωγραφίζεται με πρωινά χαμόγελα, σφιχτές αγκαλιές και γλυκές ματιές. Όλα εκείνα που απλόχερα μας προσφέρετε καθημερινά.

Όμως, αυτή την κρίσιμη στιγμή για την επιβίωσή μας, πρέπει να μας βοηθήσετε.

Γι’ αυτό:

Ζητάμε να γίνετε συμμέτοχοι στην άμεση επίλυση του τεράστιου οικονομικού προβλήματος που αντιμετωπίζουμε, με τον λόγο σας.

Ζητάμε να κατανοήσετε το πρόβλημά μας που σίγουρα πολύ σύντομα, εάν δεν λυθεί, θα μας απασχολήσει όλους.

Ζητάμε τη στήριξή σας και τη συμμετοχή σας με αυτόν τον ήπιο και δημοκρατικό τρόπο.

Ζητάμε την αγάπη και την εμπιστοσύνη σας να την εκφράσετε με λόγια.

Ζητάμε να ενώσετε τον λόγο και τη φωνή σας με την αγωνία μας για επιβίωση.

Ζητάμε την κατανόησή ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ, όχι μόνο από τους γονείς των φιλοξενουμένων παιδιών μέσω ΕΣΠΑ, αλλά και από τους ιδιώτες γονείς για μια ημέρα απεργία και συμμετοχή στην κινητοποίησή μας την Τρίτη 28/11/23, διότι ο κλάδος τείνει προς αφανισμό με την επιβολή του προγράμματος «νταντάδες της Γειτονιάς και του νέου φορολογικού νομοσχεδίου.

Σας θέλουμε όλους μαζί μας».

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Π.Ο.Σ.Ι.Π.Σ.

«Οι Ιδιωτικοί Βρεφικοί, Βρεφονηπιακοί και Παιδικοί Σταθμοί προσφέρουν περισσότερα από 50 χρόνια πολυεπίπεδο κοινωνικό και παιδαγωγικό έργο, στηρίζοντας την ελληνική οικογένεια, συνεισφέροντας στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό όσον αφορά την υλοποίηση της κοινωνικής πολιτικής των κυβερνήσεων και κυρίως φροντίζοντας, διαπαιδαγωγώντας και εκπαιδεύοντας χιλιάδες παιδιά!

Λειτούργησαν (και λειτουργούν) πάντοτε με οποιεσδήποτε συνθήκες εκτός από ειδικές όπως την περίοδο της πανδημίας.

Την ερχόμενη Τρίτη όμως, 28/11/2023, βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να ενημερώσουμε ότι θα απεργήσουμε, διεκδικώντας την επίλυση θεσμικών και οικονομικών προβλημάτων, τα οποία μας προκαλούν σοβαρές δυσκολίες στη λειτουργία μας.

Τα περισσότερα προβλήματα έχουν τις απαρχές τους σε βάθος τουλάχιστον δεκαετίας ή δεκαπενταετίας, αν και πολλοί αρμόδιοι Υπουργοί ή Υφυπουργοί κατά το παρελθόν προσπάθησαν να βοηθήσουν και να επιλύσουν ορισμένα εξ αυτών, χωρίς τελικά να επιλύονται οριστικά, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις οι αποφάσεις είχαν αρνητικές συνέπειες για τον Κλάδο.

Από τις πολλές οι αποφάσεις που το αποδεικνύουν, αναφέρουμε ενδεικτικά δύο:

  • Τον περιορισμό εγγραφής παιδιών μόνον σε ηλικίες μικρότερες των τεσσάρων (4) ετών, δυνατότητα την οποία είχαμε από το 1970 έως το 2019.
  • Την τεράστια αύξηση του κόστους λειτουργίας των μονάδων μας εξαιτίας της χρήσης του Ηλεκτρονικού Παρουσιολογίου για τα παιδιά ωφελουμένων μέσω ΕΣΠΑ και παράλληλα τη δημιουργία πολύ μεγάλων γραφειοκρατικών εμποδίων λόγω στρέβλωσης εξελικτικά της δομής του συγκεκριμένου προγράμματος.

Δύσκολη και δυσάρεστη κατάσταση για ένα παιδαγωγικό κέντρο προσχολικής αγωγής να «κλείνει» τις πόρτες του στα παιδιά και να «ανοίγει» την καρδιά του στην κοινότητα των πολιτικών ζητώντας τα αυτονόητα δηλαδή να εισακούγονται οι προτάσεις και οι απόψεις του που πηγάζουν μέσα απ’ την πολυετή εμπειρία και την αγάπη του για τα παιδιά, να εξασφαλίσει την οικονομική του επιβίωση και αξιοπρέπεια, να αισθανθεί ότι η πολιτεία το αντιμετωπίζει ως μια παιδαγωγική οντότητα με γνώση και άποψη για το αντικείμενό της, να βιώσει ότι η πολιτεία μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες και επιστημονικό παιδαγωγικό σχεδιασμό εξασφαλίζει την εξέλιξή του και αφαιρεί πολλαπλά εμπόδια που υπό άλλες συνθήκες θα οδηγήσουν στον αφανισμό του.

Μέσα από αυτή τη συμβολική κινητοποίηση μιας μόνον ημέρας φωνάζουμε δυνατά. Για ακόμη μια φορά, όλα αυτά που χρόνια υποστηρίζουμε.:

  • Να υπαχθούμε μόνιμα στο Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και να μην μετακινηθούμε σε κανένα άλλο Υπουργείο, διότι η οικογένεια και η προσχολική ηλικία είναι αλληλένδετες.
  • Να εκδοθεί συμπληρωματική – διευκρινιστική εγκύκλιος για τη λειτουργία του θεσμικού μας πλαισίου η οποία εκκρεμεί 6 χρόνια ήδη (Άνοιξη 2017).
  • Να δημιουργηθεί κοινή επιτροπή με τα Υπουργεία για την επίλυση θεμάτων μας.
  • Να συμμετάσχουμε στη διαβούλευση και με προτάσεις όσον αφορά τη λήψη μέτρων για το Δημογραφικό.
  • Να ξεκινήσει η διαδικασία απογραφής του Κλάδου μας.
  • Να λάβουμε τα οφειλόμενα 4 μηνών (ενώ διανύουμε τον 5ο) του προγράμματος ΕΣΠΑ, καθώς σε κάθε Δομή οφείλονται χιλιάδες ευρώ, χωρίς όμως οι συνάδελφοι να υποβαθμίζουν την ποιότητα των υπηρεσιών, στηρίζοντας για τον σκοπό αυτό τις Δομές τους με οποιονδήποτε δυνατό τρόπο (ίδια κεφάλαια, δάνεια) για να μην καταστούν προβληματικές και τελικά μη βιώσιμες.

Με εκτίμηση,

Το ΔΣ της ΠΟΣΙΠΣ»

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πανστρατιά αγροτών στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής των υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. (upd)

Εκατοντάδες τρακτέρ από Βέλγιο, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία και Λουξεμβούργο έχουν κατακλύσει το κέντρο των Βρυξελλών. Έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό έξω από την Κομισιόν.
ΣΥΝΑΦΗ

Δάνειο 60 δισ. δολαρίων αναζητά το Ισραήλ

Το φινλανδικό μοντέλο στράτευσης μελετά στο Ελσίνκι ο Δένδιας

Το ψήφισμα της Καρυστιανού υπογράφει ο Κασσελάκης

Ισπανία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω ξηρασίας και η Τενερίφη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα