ΑΘΗΝΑ
11:43
|
01.05.2024
Ελληνική κυβέρνηση και αντιπολίτευση καταδικάζουν τη στάση της βρετανικής κυβέρνησης να ακυρώσει τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Η συνέντευξη του πρωθυπουργού στο BBC
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αποδοκιμασία και έντονη δυσφορία από την ελληνική κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση επέφερε η απροσδόκητη απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ να ακυρώσει την προγραμματισμένη συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Υπενθυμίζουμε πως αφορμή για αυτή την απροσδόκητη ακύρωση της συνάντησης υπήρξε η συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο BBC, στην οποία μίλησε για το ακανθώδες ζήτημα της επιστροφής των Ελγίνειων Μαρμάρων στην Ελλάδα, ώστε να τοποθετηθούν στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Με χθεσινή ανακοίνωσή του ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την έντονη ενόχλησή του για την ακύρωση της συνάντησης με τον Ρίσι Σούνακ, ενώ πληροφορίες από την Ντάουνινγκ Στριτ αναφέρουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέρριψε μια δευτερεύουσα πρόταση να συναντήσει τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Όλιβερ Ντάουντεν.

Ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών, Μαρκ Χάρπερ, ερωτηθείς εάν η μεταχείριση της βρετανικής κυβέρνησης προς τον Έλληνα ηγέτη ήταν αγενής, απάντησε ότι έγινε πρόταση στην Ελληνική αποστολή μια συνάντηση ανώτατου επιπέδου, αλλά είχαν το δικαίωμα να έχουν τη δική τους άποψη.

Ο Ρίσι Σουνάκ θέλει να θεωρείται υπερασπιστής της θέσης των μαρμάρων στο Λονδίνο. Ανώτερη πηγή των Συντηρητικών δήλωσε: «Η θέση μας είναι ξεκάθαρη – τα Ελγίνεια Μάρμαρα αποτελούν μέρος της μόνιμης συλλογής του Βρετανικού Μουσείου και ανήκουν εδώ».

Δριμύτατη κριτική δέχθηκε η κυβέρνηση Σούνακ και από το κόμμα των Εργατικών, με τον ηγέτη του κόμματος Κιρ Στάρμερ να συναντιέται χθες το απόγευμα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ένας εκπρόσωπος των Εργατικών είπε στο BBC: «Το να επιλέγεις μια μάχη με έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ για χάρη ενός τίτλου δείχνει πόσο αδύναμος είναι ο Ρίσι Σούνακ».

«Θα έπρεπε να είχε μιλήσει για την οικονομία, τη μετανάστευση, τη Μέση Ανατολή, αυτό θα περίμενε η χώρα από έναν ηγέτη, αλλά ο Ρίσι Σουνάκ δεν είναι ηγέτης», πρόσθεσε.

Επίσης, εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου είπε ότι «δεν υπάρχουν σχέδια» για αλλαγή του Νόμου για το Βρετανικό Μουσείο του 1963 – ο οποίος απαγορεύει την αφαίρεση αντικειμένων από τη συλλογή του ιδρύματος.

Mαρινάκης: «Η στάση της Βρετανίας δεν δείχνει σεβασμό απέναντι στον πρωθυπουργό και τη χώρα μας»

Με αιχμηρό ύφος σχολίασε την ακύρωση του τετ α τετ ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ρίσι Σούνακ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, λέγοντας μεταξύ άλλων πως «ψάχνουμε να βρούμε προηγούμενο και δεν βρίσκουμε».

«Η στάση της Βρετανίας δεν δείχνει σεβασμό απέναντι στον πρωθυπουργό και τη χώρα μας» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρινάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Μάλιστα, δήλωσε ότι η ακύρωση της συνάντησης έγινε γνωστή κατά τη διάρκεια συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με τον αρχηγό αξιωματικής αντιπολίτευσης της Βρετανίας, στον οποίο εξέφρασε τις πάγιες θέσεις της χώρας μας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Επιπλέον, ο κ. Μαρινάκης πρόσθεσε ότι στη στάση αυτή απαντάει η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος εξέφρασε την ενόχλησή του και τόνισε ότι όποιος πιστεύει στις θέσεις του δεν φοβάται να τις εκφράσει.

Ο Παύλος Μαρινάκης τόνισε μάλιστα ότι το γεγονός καταγράφεται «ως μια ατομική συμπεριφορά του Βρετανού πρωθυπουργού, αρνητική».

«Εμείς δεν θέλουμε να αναβαθμίσουμε το ζήτημα με μια χώρα που έχουμε καλές σχέσεις. Για τα γλυπτά, η διαπραγμάτευση είναι μεταξύ του ελληνικού κράτους και του βρετανικού μουσείου και αποτελεί μια διαδικασία που εξελίσσεται και σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να θεωρηθεί γενικευμένη κρίση», ανέφερε.

Στην ερώτηση, εάν υπάρχει κάτι παραπάνω στη στάση αυτή, ο κ. Μαρινάκης είπε: «νομίζω ότι η αιτία είναι αυτό το ζήτημα», καταλήγοντας στο ότι «η χώρα θα συνεχίσει να εκφράζει τις πάγιες θέσεις της».

Ομοφωνία αντιπολίτευσης για τη στάση της βρετανικής κυβέρνησης

Απαράδεκτη χαρακτηρίζει ο Στέφανος Κασσελάκης, με ανάρτησή του στις προσωπικές του σελίδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την απόφαση του πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ, να ακυρώσει την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία υποστηρίζει πως η υπόθεση των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι ζήτημα που υπερβαίνει το πρόσωπο του εκάστοτε Έλληνα πρωθυπουργού και τις κομματικές αντιπαραθέσεις.

«Είναι εθνική υπόθεση που αφορά την Ιστορία ενός ολόκληρου λαού. Και ηθικό ζήτημα που αφορά την ξεδιάντροπη κλοπή πολιτισμικού πλούτου από το φυσικό του χώρο. Απαιτούμε, λοιπόν, σεβασμό από όλους στους θεσμούς και στα δίκαιά μας», καταλήγει ο κ. Κασσελάκης.

Ενέργεια απαράδεκτη και εντελώς αντίθετη σε κάθε έννοια διπλωματίας, χαρακτήρισε ο Δημήτρης Μάντζος, αρμόδιος τομεάρχης Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ με ανάρτησή του την αιφνίδια ακύρωση της συνάντησης του Βρετανού Πρωθυπουργό με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Η επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, ενός παγκοσμίου εμβέλειας μνημείου, αποτελεί οικουμενικό αίτημα», πρόσθεσε και συμπλήρωσε ότι «σε κάθε περίπτωση είναι αναγκαία η αναλυτική ενημέρωση από την Κυβέρνηση, δεδομένων των κατά καιρούς διαρροών περί επικείμενης επίτευξης συμφωνίας».

Διαβάστε επίσης:


Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Ο Τραμπ μαλώνει τον Νετανιάχου ξανά για τις επιθέσεις της Χαμάς και τον πόλεμο στη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα