ΑΘΗΝΑ
15:06
|
03.05.2024
Τα θραύσματα που πέφτουν από την οροφή φανερώνουν τα σοβαρά προβλήματα που προκαλεί η ανεπαρκής συντήρηση ενός ναού 1.500 ετών.
Αγιά Σοφιά
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Επανέρχεται στην επικαιρότητα το ζήτημα της ανεπαρκούς συντήρησης του ναού της Αγιάς Σοφιάς στην Κωνσταντινούπολη με αφορμή βίντεο που έφερε στη δημοσιότητα τουρκική εφημερίδα και καταγράφει την πτώση θραυσμάτων από τον τρούλο κοντά σε επισκέπτες θέτοντας σε κίνδυνο τη σωματική τους ακεραιότητα.

Τα σχετικά ανησυχητικά περιστατικά κατέγραψε τον Σεπτέμβριο του 2022 κάμερα κλειστού κυκλώματος αλλά τα δημοσιοποίησε πριν λίγες μέρες η τουρκική εφημερίδα Birgün στην ηλεκτρονική της έκδοση.

Η έλλειψη επαρκούς, επιστημονικής συντήρησης του ιερού ναού της Αγιάς Σοφιάς στην Κωνσταντινούπολη που μετατράπηκε από την κυβέρνηση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τα τελευταία χρόνια σε τέμενος, εξηγεί ανησυχητικά περιστατικά σαν και αυτό. Ορισμένοι θεωρούν πως τα θραύσματα από τον τρούλο οφείλονται, μεταξύ άλλων, και στην υγρασία που προκαλείται από το μεγάλο πλήθος πιστών που εισέρχεται στο κτίριο δίχως να παίρνονται μέτρα προστασίας ή σωστής συντήρησης.

Εάν δεν αποκατασταθεί, θα πέσει με τον πρώτο σεισμό!

Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του «Συνδέσμου Ιστορίας της Τέχνης» (STD), Σερίφ Γιασάρ, μιλώντας σε δημοσιογράφους προειδοποίησε πρόσφατα πως «εάν η Αγία Σοφία δεν αποκατασταθεί, θα καταρρεύσει με τον πρώτο σεισμό».

Ο ίδιος υπενθύμισε πως όταν η Αγία Σοφία ήταν μουσείο, υπήρχε ένα επιστημονικό συμβούλιο. Στην τελευταία συνεδρίασή του πριν καταργηθεί, το συμβούλιο αποφάνθηκε ότι «η Αγία Σοφία είναι 1.500 ετών και αν δεν αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατό, θα καταστραφεί σε περίπτωση σεισμού».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το αναστάσιμο μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας, Αναστάσιου

Ένα νέο προηγούμενο: Για τον Χάρβεϊ Γουάινστιν

Αποκαλύφθηκε το πρόσωπο γυναίκας Νεάντερταλ 75.000 ετών

Αεροπορικώς το Άγιο Φως από τα Ιεροσόλυμα σε επτά προορισμούς της Ελλάδας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα