Σε κίνηση εκτόνωσης της έντασης που καταγράφεται από την Δευτέρα στις ελληνο-βρετανικές σχέσεις προχώρησε απόψε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών (και πρώην πρωθυπουργός) Ντέιβιντ Κάμερον ζητώντας να συναντηθεί με τον Έλληνα ομόλογό του, Γιώργο Γεραπετρίτη, στο περιθώριο της σημερινής υπουργικής συνόδου στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
Ο Γεραπετρίτης με αυτή την αφορμή έσπευσε να επισημάνει (κατά πληροφορίες) τη διαφωνία αρχής που υφίσταται ανάμεσα σε Αθήνα και Λονδίνο σε σχέση με το αίτημα επιστροφής των κλεμμένων γλυπτών του Παρθενώνα.
Στη συνέχεια οι δύο υπουργοί συμφώνησαν πως χρειάζεται «συνεργασία» για τη διαφύλαξη των διμερών σχέσεων και την «αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων» αποφεύγοντας άλλη αναφορά στο ζέον ζήτημα επιστροφής των κλεμμένων γλυπτών του Παρθενώνα που παραμένουν «φυλακισμένα» στο Βρετανικό Μουσείο.
Νωρίτερα, εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ επανήλθε στο θέμα ακύρωσης της συνάντησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ισχυριζόμενος πως οφείλεται σε «αθέτηση συμφωνίας» από τη μεριά του Έλληνα πρωθυπουργού επειδή φέρεται πως είχε διαβεβαιώσει πως δεν θα χρησιμοποιούσε την επίσκεψη στο Λονδίνο σαν «δημόσια πλατφόρμα» για να ζητήσει την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα.
Πάντως σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times υποστήριζε πως η ελληνική πλευρά έχει διαψεύσει τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης Σούνακ περί «συμφωνίας». Στην ίδια εφημερίδα, κλήθηκε να σχολιάσει την ματαίωση της συνάντησης Σούνακ-Μητσοτάκη και ο πρώην γενικός γραμματέας του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών, Λόρδος Ρίκετς, που εξέφρασε «έκπληξη και απορία» για την στάση του Βρετανού πρωθυπουργού εκτιμώντας πως ήταν «υπερβολική».