ΑΘΗΝΑ
01:36
|
07.05.2024
Υπουργοί Εξωτερικών αραβικών και μουσουλμανικών χωρών στη Ν.Υόρκη, απαίτησαν άμεση και μόνιμη εκεχειρία και έναρξη διαδικασίας για λύση στη βάση δύο κρατών.
Υπουργοί Εξωτερικών αραβικών και μουσουλμανικών χωρών
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Διαβουλεύσεις με στόχο μία μόνιμη εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας και τις εξελίξεις στην περιοχή είχαν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών Αραβικών και Μουσουλμανικών χωρών που συμμετείχαν σε σύνοδο στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες.

Στη συνάντηση αυτή συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκηπας Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν μπιν Αμπντάλα, ο πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας, Άιμαν αλ Σαφάντι, ο υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστίνης, Ριγιάντ αλ Μάλκι, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδονησίας, Ρέτνο Μαρσούντι, της Μαλαισίας Δρ. Ζάμπρι Αμπντ Καντίρ, ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Χαλίφα Σαχίν αλ Μαράρ και ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, Άχμεντ Αμποόυλ Γκάιτ.

Συζήτησαν τις εξελίξεις στη Γάζα και την ευρύτερη περιοχή, τις απελευθερώσεις ομήρων και Παλαιστίνιων κρατουμένων, τονίζοντας την ανάγκη η διεθνής κοινότητα να αναλάβει τις ευθύνες της και να προστατεύσει τους αμάχους εξασφαλίζοντας παράλληλα την τήρηση «των κανόνων του διεθνούς δικαίου και του διεθνούς ανθρωπιστικού νόμου».

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι παραπάνω αξιωματούχοι ζήτησαν:

  • Άμεση εκεχειρία στη Γάζα.
  • Αντιμετώπιση της αιτίας του προβλήματος που είναι η ανάγκη για ίδρυση παλαιστινιακού κράτους στη βάση της λύσης των δύο κρατών.

Ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως «υπάρχει κίνδυνος με το που λήξει η εκεχειρία να ξεκινήσει ξανά ο σκοτωμός ανθρώπων στην κλίμακα που είδαμε, κάτι αφόρητο!». Ο ίδιος κατέληξε τονίζοντας: «Είμαστε εδώ για να δηλώσουμε ξεκάθαρα πως η εκεχειρία δεν είναι αρκετή. Χρειάζεται κατάπαυση πυρός».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, μιλώντας μετά στο Συμβούλιο Ασφαλείας στη Νέα Υόρκη προειδοποίησε πως η Γάζα βρίσκεται στη μέση μίας «επικής ανθρωπιστικής καταστροφής». Ως εκ τούτου, ζήτησε και αυτός μόνιμη και όχι προσωρινή εκεχειρία.

Στη συνέχεια η επιτροπή των υπουργών Εξωτερικών συναντήθηκε και με τον Κινέζο ομόλογό τους, Ουάνγκ Γι συζητώντας εκτενώς τις εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κάιρο: Η Χαμάς αποδέχεται την πρόταση για κατάπαυση πυρός

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Καταδικάζουμε απερίφραστα την Ισραηλινή εντολή εκκένωσης της Ράφα

Νεμπένζια: Το δυτικό ενδιαφέρον για την ειρηνική χρήση του διαστήματος είναι υποκριτικό

Τι πραγματικά συμβαίνει στη «Γη των όρθιων ανθρώπων»;

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα