ΑΘΗΝΑ
22:17
|
19.05.2024
Το BNP θα μποϊκοτάρει τις εκλογές, εν μέσω κλίματος καταστολής, με τους βασικούς ηγέτες του στη φυλακή καθώς βαθαίνει η δημοκρατική κρίση στη χώρα.
Διαδηλωτές έξω από το γραφείο της Εκλογικής Επιτροπής του Μπαγκλαντές, στη Ντάκα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την πρόθεσή του να μην συμμετέχει στις εκλογές της 7ης Ιανουαρίου ανακοίνωσε το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης του Μπαγκλαντές, σήμερα Τετάρτη, μία ημέρα πριν από τη λήξη της προθεσμίας κατάθεσης υποψηφιοτήτων, καταγγέλλοντας παρατυπίες από την κυβέρνηση της πρωθυπουργού Σέιχ Χασίνα.

Μιλώντας στο Al Jazzera, ο Ρούχουλ Καμπίρ Ρίζβι, Ανώτερος Γενικός Γραμματέας του Εθνικιστικού Κόμματος του Μπαγκλαντές (BNP), τόνισε ότι το κόμμα του δεν υπάρχει περίπτωση να συμμετέχει στις εκλογές εάν δεν ικανοποιηθεί το αίτημα του για παραίτηση της κυβέρνησης και διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας από ουδέτερη υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση Χασίνα έχει αποκλείσει κάθε τέτοιο ενδεχόμενο, ενώ έχει εξαπολύσει και κύμα καταστολής ενάντια στο BNP με κορυφαίους εκπροσώπους του να συλλαμβάνονται και να φυλακίζονται για μια σειρά από νέες και παλιές υποθέσεις, που αφορούν κυρίως καταγγελίες για βία και διαφθορά.

Πολλοί ηγέτες της αντιπολίτευσης έχουν αναγκαστεί να ζουν κρυμμένοι στην παρανομία την ίδια ώρα που η μη κερδοσκοπική οργάνωση, Human Rights Watch, εξέδωσε μια έντονη διαμαρτυρία, προχθές Δευτέρα, καταδικάζοντας το κύμα συλλήψεων και καλώντας τους «διπλωματικούς εταίρους» του Μπαγκλαντές να δράσουν.

Τα δικαστήρια του Μπαγκλαντές έχουν καταδικάσει περισσότερους από 200 αξιωματούχους και ακτιβιστές του εθνικιστικού κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Μπαγκλαντές, κυρίως ερήμην, λένε οι δικηγόροι, αυξάνοντας τον αριθμό των καταδικασθέντων από τον περασμένο μήνα σε σχεδόν 500.

Ανάμεσα στους ηγέτες του BNP που ζουν κρυμμένοι, ο Ρούχουλ Καμπίρ Ρίζβι, το τελευταίο σημαντικό στέλεχος του κόμματος που παραμένει εκτός φυλακής (εκτός από αυτούς που βρίσκονται στην εξορία), έχει φύγει από το σπίτι του από την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου και διακινεί αποφάσεις του κόμματος, από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από άγνωστες τοποθεσίες.

Δικηγόρος στο επάγγελμα, ο Ρίζβι έχει συλληφθεί πολλές φορές κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Χασίνα, περνώντας μήνες πίσω από τα κάγκελα. Τώρα, μετά τη μεγάλη διαμαρτυρία του BNP στις 28 Οκτωβρίου, κατονομάζεται σε δύο ξεχωριστές βίαιες επιθέσεις που καταγράφηκαν εναντίον αστυνομικού τμήματος, με κατηγορίες που αν εμφανιστεί θα τον οδηγήσουν ξανά σε προφυλάκιση, καθώς δεν προβλέπεται ποινή με εγγύηση για το αδίκημα.

Αν το αίτημα για υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν ικανοποιηθεί ο Ρίζβι προειδοποιεί ότι θα ενταθούν οι διαδηλώσεις κι ακόμα μεγαλύτερα πλήθη θα βγουν στους δρόμους ενάντια στις εκλογές-φάρσα, όπως τις χαρακτηρίζει που θα έχουν σαν αποτέλεσμα την απομόνωση του Μπαγκλαντές από την διεθνή κοινότητα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θρίλερ στο Ιράν: Αναγκαστική προσγείωση για τον Πρόεδρο κοντά στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν (upd)

Mamma Mia: Η ανάγκη του προοδευτικού κόσμου για μητρική θαλπωρή

Κουτσούμπας: Ο λαός να «κοντύνει» αποφασιστικά την κυβέρνηση

Το ακροδεξιό Vox της Ισπανίας πραγματοποιεί μαζική συγκέντρωση με ξένους συμμάχους

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα