ΑΘΗΝΑ
21:32
|
27.02.2024
Ο Γερμανός καγκελάριος προετοίμασε το έδαφος για νέες περικοπές και λιτότητα κατά το 2024,ζητώντας «πράσινο φως» σε νέο πακέτο δανεισμού ύψους 43 δις. ευρώ.
Όλαφ Σολτς
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Για νέο «σφίξιμο της ζώνης» και πιθανά μέτρα λιτότητας προϊδέασε τους Γερμανούς ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς, προτείνοντας, κατά την τελευταία του ομιλία στην ομοσπονδιακή βουλή, να κηρυχθεί κατάσταση «έκτακτης δημοσιονομικής ανάγκης» στη χώρα.

Μετά την σημαντική απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Καρλσρούης που φρενάρει τα πλασματικά Ταμεία και την εικονική «τήρηση» του συνταγματικού κανόνα «χρεόφρενου», ο Σολτς ζήτησε από την βουλή να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τον κρατικό προϋπολογισμό ώστε να δοθεί «πράσινο φως» σε νέο πακέτο δανεισμού ύψους 43 δις. ευρώ για το 2023 ώστε μετά, αφού κλείσει αυτό το συμπληρωματικό κεφάλαιο δανεισμού, να ακολουθήσει η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2024.

«Μετά την απόφαση της Καρλσρούης βρισκόμαστε ενώπιον μιας νέας πραγματικότητας, που απαιτεί δύσκολες αποφάσεις… Αποφάσεις που δεσμεύουν την τωρινή αλλά και μελλοντικές κυβερνήσεις» τόνισε ο Γερμανός Καγκελάριος. Αμέσως μετά προσπάθησε να καθησυχάσει τους Γερμανούς φορολογούμενους, λέγοντας ότι από τη νέα πολιτική φειδωλών δαπανών δεν θα επηρεαστούν οι συντάξεις ή τα επιδόματα τέκνων.

Ο Καγκελάριος με άλλα λόγια προετοίμασε το έδαφος για περικοπές και λιτότητα κατά το 2024, ανακοινώνοντας επίσης πως από τον Ιανουάριο οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και της θέρμανσης θα επιστρέψουν στα (αυξημένα…) επίπεδα προ των έκτακτων μέτρων στήριξης που πάρθηκαν πέρσι για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης που προκάλεσαν τα μέτρα της Ε.Ε. έναντι της Ρωσίας για «απεξάρτηση» από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες στο πλαίσιο αντιρωσικών μέτρων σαν αντίποινα για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σε μία προσπάθεια να «χρυσώσει» το χάπι για όσα περιμένουν το γερμανικό λαό το νέο έτος, ο Όλαφ Σολτς υποστήριξε πως φέτος τα γερμανικά αποθέματα φυσικού αερίου είναι τόσο επαρκή, που δεν αναμένεται ξαφνική άνοδος των τιμών. Διαβεβαίωσε ωστόσο πως εάν οι τιμές της ενέργειας αυξηθούν εκ νέου «δραματικά», τότε η κυβέρνηση θα μπορεί «να δράσει άμεσα».

Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Χριστιανοδημοκράτης Φρίντριχ Μερτς, παίρνοντας το λόγο την Τρίτη, 28 Νοεμβρίου, στην ομοσπονδιακή βουλή, χαρακτήρισε «αναγκαία» την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου εξαπολύοντας στη συνέχει δριμεία κριτική σε βάρος του Καγκελάριου Σολτς χαρακτηρίζοντάς τον «ακατάλληλο» για τη διαχείριση της εξουσίας στη χώρα. «Είστε υδραυλικός της εξουσίας» είπε ο Μερτς απευθυνόμενος στον Καγκελάριο.

O Χριστιανοδημοκράτης Φρίντριχ Μερτς

Βαριές ευθύνες για λάθος χειρισμούς ως προς την κατάρτιση του προϋπολογισμού «της τέταρτης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο» επέρριψε όμως και στα μέλη της συγκυβέρνησης. Για τον Μερτς σοβαρή προσωπική ευθύνη φέρει ο Σολτς όχι μόνο ως καγκελάριος, αλλά και ως υπουργός Οικονομικών στην τελευταία κυβέρνηση Μέρκελ.

O επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο το κόμμα του να προσφύγει εκ νέου στο Συνταγματικό Δικαστήριο και για τον προϋπολογισμό του 2024, σε περίπτωση που η κυβέρνηση κρίνει απαραίτητο ότι θα πρέπει και το 2024 να κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης δημοσιονομικής ανάγκης, συνεχίζοντας την παρέκκλιση από τον συνταγματικό κανόνα του χρεόφρενου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πανστρατιά αγροτών στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής των υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. (upd)

Εκατοντάδες τρακτέρ από Βέλγιο, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία και Λουξεμβούργο έχουν κατακλύσει το κέντρο των Βρυξελλών. Έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό έξω από την Κομισιόν.
ΣΥΝΑΦΗ

Το φινλανδικό μοντέλο στράτευσης μελετά στο Ελσίνκι ο Δένδιας

Το ψήφισμα της Καρυστιανού υπογράφει ο Κασσελάκης

Ισπανία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω ξηρασίας και η Τενερίφη

Ξεκινούν ενδοπαλαιστινιακές ζυμώσεις για νέα κυβέρνηση

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα