ΑΘΗΝΑ
00:26
|
05.05.2024
Αυτοκριτική και κριτική σε αποχωρήσαντες και κυβέρνηση από τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην πρώτη συνεδρίαση της ΚΟ μετά την αποχώρηση των «11».
Πρώτη ομιλία Κασσελάκη μετά τη διάσπαση
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συνεδριάζει στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής για πρώτη φορά μετά τη διάσπαση και την αποχώρηση των έντεκα βουλευτών του. Ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Στέφανος Κασσελάκης, εστίασε στη νέα σύνθεση του ΣΥΡΙΖΑ στα έδρανα της Βουλής και παράλληλα άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση με αντικείμενο τον προϋπολογισμό και τα νέα νομοσχέδια που θα φέρει το κυβερνών κόμμα στην ολομέλεια του νομοθετικού σώματος.

Να σημειωθεί πως η συνεδρίαση ξεκίνησε με την τήρηση ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Βασίλη Βασιλικού. Το «παρών» στα έδρανα της αίθουσας της Γερουσίας έδωσε και ο πρώην πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας.

«Η αλήθεια είναι με το μέρος μας, απλά καμιά φορά η δικαίωση έχει τους δικούς της χρόνους», είπε ο Στέφανος Κασσελάκης κατά την τοποθέτησή του στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Σχολίασε επίσης πως η πραγματικότητα είναι, πως ο ΣΥΡΙΖΑ στην ίδια αίθουσα είχε κάποτε 149 βουλευτές, μετά 145, μετά 86, μετά 71, μετά 47. «Με άλλα λόγια, χάσαμε το 68% της κοινοβουλευτικής μας δύναμης μέσα σε 9 χρόνια. Προφανώς μέσα σε 9 χρόνια αλλάζει η χώρα. Αλλάζει και η κοινωνία» είπε. «Δυστυχώς, το συμπέρασμα είναι ότι σταδιακά υπήρξε αποσύνδεση ΣΥΡΙΖΑ και κοινωνίας. Μία απόσταση πολιτικής πρότασης ΣΥΡΙΖΑ και κοινωνικών μεταβολών». Αυτή την πραγματικότητα καλείται τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ να την αναστρέψει, τόνισε ο Στέφανος Κασσελάκης.

Ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παρότρυνε τους βουλευτές του να μην ανησυχούν που «είμαστε πλέον 36», γιατί «η ηθική μας κοινοβουλευτική παρουσία είναι και θα είναι 47 βουλευτές, διότι αυτό επέλεξε ο ελληνικός λαός». Σχολίασε ότι ο λαός και ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να συγχωρήσει σε αυτούς που αποχώρησαν, ότι «δεν σεβάστηκαν τον Κώδικα Δεοντολογίας που συνυπέγραψαν για να παραδώσουν τις έδρες τους», ότι «για μήνες δεν βγήκαν μια φορά στα κανάλια να κατηγορήσουν τις ύβρεις του συστήματος εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τώρα έχουν πιάσει στασίδι στα κανάλια εναντίον των ίδιων των ψηφοφόρων που τους ανέδειξαν σε βουλευτές», ότι «βάζουν τη φιλοδοξία πάνω από την κοινωνία». 

Υποστήριξε ότι οι πολίτες θέλουν τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «ένα ανοιχτό, αποδοτικό κοινωνικό κόμμα, που δε θα είναι δέσμιο σε κανένα μηχανισμό, για να βελτιώσει τη ζωή του και τη ζωή των παιδιών του». Σημείωσε ότι «αυτό το κόμμα είμαστε μόνο εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, σήμερα και για πάντα». «Είμαστε μεν συρρικνωμένοι», είπε, «αλλά είμαστε και πιο ενωμένοι από ποτέ, και με έναν λαό που περιμένει να ακούσει την εναλλακτική μας πρόταση, γιατί αυτό που ζει δεν του αξίζει και δεν του αρκεί».

Κριτική σε Μητσοτάκη για τα Γλυπτά και τον Σούνακ

«Τίθενται ερωτήματα για τη στρατηγική του κ. Μητσοτάκη. Δυστυχώς αντιμετωπίζει το πολύ σοβαρό ζήτημα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα με όρους ιδιωτικής διπλωματίας και προσωπικής επικοινωνίας για εσωτερική κατανάλωση. Δεν προσφέρεται όμως το ζήτημα για αντιπερισπασμό και για παιχνίδια αλλαγής ατζέντας», τόνισε ο κ. Κασσελάκης υπενθυμίζοντας πως αποδοκίμασε εξαρχής τη στάση του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ «που επέδειξε περισσή αλαζονεία για ένα ζήτημα που γνωρίζει καλά πως η Ελλάδα έχει το δίκιο με το μέρος της».

Ο πρόεδρος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό για «αυθαίρετες διαπραγματεύσεις για δανεισμό από το Βρετανικό Μουσείο και όχι για οριστική επιστροφή στην Ελλάδα».

Ο Στέφανος Κασσελάκης ανακοίνωσε πως έλαβε την πρωτοβουλία να προτείνει στους πολιτικούς αρχηγούς της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, του ΚΚΕ και της Πλεύσης Ελευθερίας να αποστείλουν από κοινού επιστολή με την εθνική θέση για τα γλυπτά του Παρθενώνα προς τις Επιτροπές Εξωτερικών και Πολιτισμού της Βουλής των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Έστειλα ένα σχέδιο επιστολής στους άλλους Αρχηγούς και αναμένω να ανταποκριθούν θετικά στην εθνική αυτή πρωτοβουλία. Εμείς επιμένουμε στην πρότασή μας για τη συγκρότηση μιας διακομματικής επιτροπής στη Βουλή, αλλά και μιας διμερούς διακυβερνητικής επιτροπής Ελλάδας-Ηνωμένου Βασιλείου με τη συμμετοχή της UNESCO για το ζήτημα».

Κόκκινα δάνεια και φορολογικό νομοσχέδιο

«Προτείνουμε τη διαγραφή μέρους του ιδιωτικού χρέους για επαγγελματίες και αγρότες με πρόνοια, ώστε να πληρώνουν όλοι αυτά που μπορούν», εισηγήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και επίσης μίλησε για κούρεμα των κόκκινων δανείων μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Αναφορικά με το φορολογικό νομοσχέδιο υποστήριξε πως «πρόκειται για αδιαμφισβήτητη ομολογία αποτυχίας με ένα οριζόντιο φορολογικό χαράτσι, σε αντίθεση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη».

«Δείξε μου τον προϋπολογισμό σου να σου πω ποιος είσαι. «Φοροεπιδρομή» και τεράστιος ΦΠΑ για τους πολλούς και τους αδύναμους», είπε ο κ. Κασσελάκης για τον νέο προϋπολογισμό της ΝΔ, ο οποίος πρόσθεσε ότι «δεν περιλαμβάνει έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιριών ενέργειας. Δεν θα υπάρξει φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων. Το 50% του πληθωρισμού οφείλεται στα κέρδη. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταλαβαίνει από επιχειρήσεις. Μας υποτιμούν πάρα πολύ. Δεν περιλαμβάνει ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης μισθών και συντάξεων».

Η κυβέρνηση υπερεκτίμησε τις επενδύσεις το 2023», είπε και πρόσθεσε πως «μεταφέρει την αισιοδοξία της στο 2024.

Τέλος ζήτησε από τα στελέχη του να βάλουν «μπροστά τις μηχανές παραγωγής σύγχρονης πολιτικής», εστιάζοντας στους εξής 4 άξονες:

  • Φορολογική δικαιοσύνη
  • Διαβίωση του πολίτη
  • Ασφάλεια του πολίτη
  • Στεγαστική πολιτική
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Σαντίκ Καν επανεξελέγη δήμαρχος του Λονδίνου για τρίτη θητεία

Κουτσούμπας: Το τέλος του Γολγοθά, η Ανάσταση, βρίσκεται στα δικά μας χέρια

Ανδρουλάκης: Την ελπίδα την φτιάχνουμε με τα υλικά που εμείς επιλέγουμε

Ιαπωνία: Απογοήτευση για τα σχόλια του Τζο Μπάιντεν περί ξενοφοβικών ασιατικών κρατών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα