ΑΘΗΝΑ
07:18
|
03.05.2024
Ο πρώην αξιωματικός Πέδρο Μπαριέντος που καταδικάστηκε για τα βασανιστήρια και τη δολοφονία του τροβαδούρου Βίκτορ Χάρα, θα εκδοθεί από τις ΗΠΑ στη Χιλή.
Ο πρώην αξιωματικός Πέδρο Μπαριέντος που κατηγορείται για τη δολοφονία του Βίκτορ Χάρα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρώην Χιλιανός αξιωματικός Πέδρο Μπαριέντος, που καταδικάστηκε για τη δολοφονία και τα βασανιστήρια του κομμουνιστή τροβαδούρου Βίκτορ Χάρα το 1973, θα εκδοθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες στη Χιλή.

Ο πρώην υπολοχαγός των Ενόπλων Δυνάμεων θα φτάσει το πρωί της Παρασκευής στο αεροδρόμιο του Σαντιάγο, συνοδευόμενος από πράκτορες της Αστυνομίας Ερευνών (PDI) σε πτήση από το Μαϊάμι, όπου κρατείται αυτή τη στιγμή από την Υπηρεσία Μετανάστευσης και Τελωνείων των ΗΠΑ (ICE).

Στη συνέχεια θα μεταφερθεί με ελικόπτερο στο Τάγμα της Στρατιωτικής Αστυνομίας Peñalolen, όπου θα κρατηθεί ως ύποπτος.

«Ο δικαστής Γκιγιέρμο ντε λα Μπάρα θα φτάσει στο Peñalolen για να τον ενημερώσει για τις κατηγορίες και να του εξηγήσει τι θα ακολουθήσει στην υπόθεση. Δεν θα τον ανακρίνει», ανέφερε το πρακτορείο EFE.

Ο Πέδρο Μπαριέντος, ο οποίος ήταν ένας από τους αξιωματικούς που συμμετείχαν στην καταστολή πολιτών στο Εθνικό Στάδιο τις ημέρες μετά το πραξικόπημα κατά του Προέδρου Σαλβαδόρ Αλιέντε το 1973, συνελήφθη στις 5 Οκτωβρίου στη Ντελτόνα από μέλη των Ερευνών Εσωτερικής Ασφάλειας (HSI).

Συνελήφθη βάσει απόφασης δικαστηρίου των ΗΠΑ που τον θεωρούσε υπεύθυνο για τα βασανιστήρια και τον φόνο του Βίκτορ Χάρα.

Στις 14 Ιουλίου, μήνες πριν από τη σύλληψή του, ένας δικαστής του είχε αφαιρέσει την αμερικανική υπηκοότητα για «σκόπιμη απόκρυψη ουσιωδών γεγονότων σχετικά με τη στρατιωτική του θητεία στις αιτήσεις μετανάστευσης».

Ο Μπαριέντος απέκτησε παράνομα την υπηκοότητα επειδή δεν είχε καλό ηθικό χαρακτήρα, διέπραξε παράνομες πράξεις, έδινε ψευδείς μαρτυρίες και συμμετείχε σε παράνομε εκτελέσεις.

Το 2016, ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Ορλάντο τον έκρινε υπεύθυνο για τα βασανιστήρια και τη δολοφονία του Βίκτορ Χάρα μετά από μήνυση που κατέθεσε η σύζυγος του τραγουδιστή Τζόαν Χάρα και οι κόρες της. Το δικαστήριο διέταξε τον Μπαριέντος να καταβάλει αποζημίωση πολλών εκατομμυρίων δολαρίων για ζημιές στην οικογένεια Χάρα.

Τον Ιούλιο του 1990, ο πρώην στρατιωτικός εισήλθε στις Ηνωμένες Πολιτείες με βίζα επισκέπτη και παντρεύτηκε μια πολίτη των ΗΠΑ επτά χρόνια αργότερα. Κατά τη διάρκεια των διαδικασιών μετανάστευσης, ο Μπαριέντος αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση με την πολιτική ή τον στρατό. Αρνήθηκε επίσης ανάμειξη σε οποιαδήποτε γενοκτονία ή φόνο με βάση τη φυλή, τη θρησκεία, την εθνικότητα, την εθνική καταγωγή ή τις πολιτικές πεποιθήσεις.

Επικαλούμενο τον Νόμο για την Προστασία Θυμάτων Βασανιστηρίων του 1991, το Κέντρο Δικαιοσύνης και Λογοδοσίας (CJA) με έδρα το Σαν Φρανσίσκο κατέθεσε πολιτική αγωγή κατά του Μπαριέντος το 2013. Έκτοτε, η οικογένεια Χάρα, ειδικά η πρόσφατα αποθανούσα χήρα του, πίεσε για την έκδοσή του στη Χιλή.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εργατική Πρωτομαγιά με 191 νεκρούς εν ώρα εργασίας στην Ιταλία

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα