ΑΘΗΝΑ
17:05
|
08.05.2024
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε τον στρατό της χώρας να αυξήσει τον μέγιστο αριθμό στρατευμάτων κατά σχεδόν 170.000 άτομα.
Στρατιώτες παρατάσσονται σε μια στρατιωτική μονάδα στην περιοχή Λένινγκραντ της Ρωσίας στις 22 Σεπτεμβρίου 2023
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε τον στρατό της χώρας να αυξήσει τον μέγιστο αριθμό στρατευμάτων κατά σχεδόν 170.000 άτομα, καθώς η εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία συνεχίζεται στον 22ο μήνα της, αναφέρει το Al Jazeera.

Το διάταγμα του Πούτιν κυκλοφόρησε από το Κρεμλίνο την Παρασκευή και τέθηκε σε ισχύ αμέσως. Ανεβάζει τη δύναμη των ενόπλων δυνάμεων σε 1,32 εκατομμύρια υπηρετικό προσωπικό και αυξάνει τον συνολικό αριθμό του ρωσικού στρατιωτικού προσωπικού σε περίπου 2,2 εκατομμύρια.

«Η αύξηση της δύναμης πλήρους απασχόλησης των ενόπλων δυνάμεων οφείλεται στις αυξανόμενες απειλές για τη χώρα μας που συνδέονται με την ειδική στρατιωτική επιχείρηση και τη συνεχιζόμενη επέκταση του ΝΑΤΟ», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Είπε ότι η εντολή δεν συνεπάγεται καμία «σημαντική επέκταση της στρατολόγησης» και ότι η αύξηση θα συμβεί σταδιακά με τη στρατολόγηση περισσότερων εθελοντών.

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, νυν αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, δήλωσε την Παρασκευή ότι περισσότεροι από 452.000 άνθρωποι προσλήφθηκαν στον στρατό με σύμβαση από την 1η Ιανουαρίου έως την 1η Δεκεμβρίου 2023.

«Οι κοινές ένοπλες δυνάμεις του ΝΑΤΟ δημιουργούνται κοντά στα σύνορα της Ρωσίας και αναπτύσσονται πρόσθετα συστήματα αεράμυνας και όπλα κρούσης. Οι δυνατότητες των τακτικών πυρηνικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ αυξάνονται», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Η ενίσχυση των ρωσικών στρατευμάτων ήταν μια κατάλληλη απάντηση στις «επιθετικές δραστηριότητες του μπλοκ του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε το υπουργείο.

Αυτή είναι η δεύτερη τέτοια επέκταση του στρατού από το 2018. Η προηγούμενη ενίσχυση των 137.000 στρατιωτών, που διέταξε ο Πούτιν τον Αύγουστο του 2022, ανέφερε τον αριθμό του στρατού σε περίπου δύο εκατομμύρια προσωπικό και περίπου 1,15 εκατομμύρια στρατιώτες.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου δήλωσε ότι η χώρα χρειαζόταν δύναμη 1,5 εκατομμυρίου «για να εγγυηθεί την εκπλήρωση των καθηκόντων για τη διασφάλιση της ασφάλειας της Ρωσίας». Δεν είπε πότε ο στρατός θα φτάσει σε αυτό το μέγεθος.

Το Κρεμλίνο θεωρούσε προηγουμένως το μέγεθος του στρατού του ως επαρκές, αλλά ο λογισμός άλλαξε αφού οι ελπίδες για μια γρήγορη νίκη επί της Ουκρανίας –στην οποία εισέβαλε η Ρωσία τον Φεβρουάριο του 2022– κατέρρευσαν μετά από σκληρή αντίσταση.

Η Ρωσία είχε αναλάβει διάφορες προσπάθειες για να δώσει ώθηση στον στρατό της – συμπεριλαμβανομένης της στρατολόγησης στρατευσίμων, της κινητοποίησης εφέδρων, της συγκρότησης ταγμάτων εθελοντών και της διεξαγωγής εκστρατειών για να δελεάσει περισσότερους άνδρες να καταταγούν.

Ορισμένες αναφορές μέσων ενημέρωσης και οργανώσεις για τα δικαιώματα αναφέρουν ότι οι ρωσικές αρχές έχουν προσφέρει επίσης αμνηστία σε ορισμένους κρατούμενους με αντάλλαγμα μια περιοδεία στρατιωτικής υπηρεσίας.

Όλοι οι Ρώσοι άνδρες ηλικίας από 18 έως 27 ετών (ή ηλικίας 18-30 από την 1η Ιανουαρίου 2024) πρέπει να υπηρετήσουν ένα χρόνο στο στρατό. Ωστόσο, ένας μεγάλος αριθμός αποφεύγει τη στρατολόγηση για λόγους υγείας ή αναβολές που χορηγούνται σε φοιτητές.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα