ΑΘΗΝΑ
21:35
|
27.04.2024
Μπουρκίνα Φάσο και Νίγηρας εγκαταλείπουν την, υπό τη Γαλλία, αντιτζιχαντιστική δύναμη της G5 Sahel, κίνηση στην οποία είχε προχωρήσει και το Μαλί πριν έναν χρόνο.
Οι ΥΠΕΞ της Μπουρκίνα Φάσο και του Μαλί, τον περασμένο Φεβρουάριο
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συζητήσεις για τον μακροπρόθεσμο στόχο της δημιουργίας μιας συνομοσπονδίας είχαν το τελευταίο 48ωρο οι υπουργοί Εξωτερικών της Μπουρκίνα Φάσο, του Μαλί και του Νίγηρα, που συναντήθηκαν στο Μπαμάκο, δημιουργώντας ένα διαφορετικό καθεστώς στη Δυτική Αφρική.

Οι συζητήσεις που διεξήχθησαν στην πρωτεύουσα του Μαλί, μεταξύ των τριών χωρών της περιοχής του Σαχέλ, είχαν στόχο να εμπλουτίσουν τη λειτουργία της νέας συμμαχίας, με τους υπουργούς να τονίζουν τη σημασία της διπλωματίας, της άμυνας και της ανάπτυξης «για την εδραίωση της πολιτικής και οικονομικής ολοκλήρωσης».

Ο υπουργός Εξωτερικών του Μάλι Αμπντουλάγιε Ντιόπ ανέφερε πως το επόμενο στάδιο στις σχέσεις των τριών χωρών θα είναι μια συνάντηση των ηγετών τους, που θα διεξαχθεί το επόμενο διάστημα στο Μπαμάκο.

Οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών των τριών χωρών που συναντήθηκαν, επίσης, τις προηγούμενες ημέρες, προτείνουν από την πλευρά τους τη δημιουργία ενός ταμείου σταθεροποίησης, μιας επενδυτικής τράπεζας και μιας επιτροπής που θα μελετήσει μια οικονομική και νομισματική ένωση.

Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα Σεπτεμβρίου, οι στρατιωτικοί ηγέτες του Μαλί, της Μπουρκίνα Φάσο και του Νίγηρα υπέγραψαν ένα αμοιβαίο αμυντικό σύμφωνο, την χάρτα Liptako-Gourma, ιδρύοντας την Συμμαχία των κρατών του Σαχέλ (AES).

Εγκαταλείπουν τον υπό την Γαλλία αντιτζιχαντιστικό συνασπισμό Νίγηρας και Μπουρκίνα Φάσο

Την ίδια ώρα οι στρατιωτικοί ηγέτες της Μπουρκίνα Φάσο και του Νίγηρα δήλωσαν, σήμερα Σάββατο, ότι θα εγκαταλείψουν την αντιτζιχαντιστική δύναμη της G5 στην περιοχή του Σαχέλ, κίνηση στην οποία είχε προχωρήσει και το Μαλί πριν έναν χρόνο.

Η Μπουρκίνα Φάσο και ο Νίγηρας «αποφάσισαν με πλήρη κυριαρχία να εγκαταλείψουν όλες τις δράσεις του G5 Sahel, συμπεριλαμβανομένης της κοινής δύναμης» από τις 29 Νοεμβρίου, ανέφεραν οι δύο χώρες σε δήλωση.

«Ο οργανισμός απέτυχε να υπηρετήσεις τους στόχους του. Ακόμη χειρότερα, οι νόμιμες φιλοδοξίες των χωρών μας, να γίνει η G5 Sahel ζώνη ασφάλειας και ανάπτυξης, εμποδίζονται από τη θεσμική γραφειοκρατία μιας προηγούμενης εποχής, η οποία μας πείθει ότι η διαδικασία της ανεξαρτησίας μας και η αξιοπρέπεια δεν είναι συμβατή με τη συμμετοχή της G5 στην τρέχουσα μορφή της», ανέφεραν.

Σε μια συγκαλυμμένη αναφορά στη Γαλλία, πρόσθεσαν επίσης «η G5 Sahel δεν μπορεί να εξυπηρετεί ξένα συμφέροντα εις βάρος των λαών μας, και ακόμη λιγότερο τις επιταγές οποιασδήποτε εξουσίας στο όνομα μιας εταιρικής σχέσης που τους αντιμετωπίζει σαν υποτελείς, αρνούμενη την κυριαρχία τους».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γάζα: Νέες συνομιλίες στο Ριάντ αυτή την εβδομάδα

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα