ΑΘΗΝΑ
02:56
|
07.05.2024
Σκιτσογράφοι από όλο τον κόσμο αποχαιρετούν το «γεράκι της διπλωματίας» στο ταξίδι του προς την κόλαση.
Του Stephen Lillie (Ηνωμένο Βασίλειο)
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε ηλικία 100 ετών απεβίωσε ο διπλωμάτης και πρώην υπουργός Εξωτερικών, Χένρι Κίσινγκερ. Μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, ένας νομπελίστας της Ειρήνης που θεωρείται από πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο ένας «εγκληματίας πολέμου», ο οποίος δεν λογοδότησε ποτέ ενώπιον της Δικαιοσύνης για τα πεπραγμένα του. Εξ ου και οι αντιδράσεις στο άκουσμα της είδησης του θανάτου Κίσινγκερ ήταν αντικρουόμενες.

Πολιτικοί σαν τον Τζορτζ Γουόκερ Μπους των ΗΠΑ, τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου του Ισραήλ, τον Όλαφ Σολτς της Γερμανίας, τον Εμανουέλ Μακρόν της Γαλλίας αλλά και τον Βλαντίμιρ Πούτιν της Ρωσίας έπλεξαν το εγκώμιο του «αρχιτέκτονα» της αμερικανικής ρεαλπολιτίκ ή απλά μιας υπερ-ιμπεριαλιστικής αμερικανικής πολιτικής.

Διαδηλωτές, όμως, όπως αυτοί στη Νέα Υόρκη, ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς για τον θάνατο του Κίσινγκερ ενώ διαδήλωναν υπέρ του παλαιστινιακού λαού. Γιατί αυτό που κάποιοι εκθειάζουν ως ρεαλπολιτίκ για κάποιους άλλους ήταν ένας εφιάλτης, μια κόλαση επί γης με «αρχιτέκτονα» τον Χένρι Κίσινγκερ. Η Χιλή, η Αργεντινή, το Βιετνάμ, η Καμπότζη, η Κύπρος, η Αγκόλα, η Νότια Αφρική και πολλές ακόμα χώρες θα θυμούνται τον Κίσινγκερ μέσα από τους νεκρούς του.

Εξ ου και δεν είναι οι λίγοι οι σκιτσογράφοι από όλο τον κόσμο που αποχαιρετούν το «γεράκι της Ουάσινγκτον» στο ταξίδι του προς την κόλαση…

Του Stephen Lillie (Ηνωμένο Βασίλειο)
«Καλώς ήρθες Χένρι Κίσινγκερ» του Τάσου Αναστασίου (Αυγή)
«Καλή Απόσυρση»… της Στελίνα Τσεν (Ταϊβάν)
«Συνεχίστε… προς τα κάτω», του Glen Le Livre (Αυστραλία)
«Ελίσσομαι». Αμφιλεγόμενος σύμβουλος, λάτρης της αυτοπροβολής, διαμορφωτής της πολιτικής, κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου. Χένρι Κίσινγκερ 1923-2023. Της Ντεμπ Μίλμπραθ (ΗΠΑ)
«Αντίο», του Sajith Kumar (Ινδία)
Του Saad Almuhannadi (Κατάρ)
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καλό Πάσχα

1η Μάη-Η Εργατική Πρωτομαγιά σε σκίτσα

Αμερικανικά πανεπιστήμια

Παρίσι 2024: Βγήκαν οι «σκούπες» για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα