ΑΘΗΝΑ
10:54
|
22.11.2024
Προκύπτει ευθέως από την προκήρυξη διαγωνισμού του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Αρχαιολογικών Πόρων (ΟΔΑΠ) του υπ. Πολιτισμού που φέρνει στη δημοσιότητα το «Κοσμοδρόμιο».
Ακρόπολη, τουρίστες
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Διάπλατα ανοίγει, πλέον, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας την αντικατάσταση από εργαζόμενους σε ιδιωτικές εταιρείες του φυλακτικού προσωπικού που υπηρετεί σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία αρμοδιότητας του υπουργείου Πολιτισμού.

Αυτό προκύπτει ευθέως από την προκήρυξη διαγωνισμού για την «Παροχή υπηρεσιών λειτουργίας του συστήματος έκδοσης και ακύρωσης ηλεκτρονικού εισιτηρίου, υποδοχής και εξυπηρέτησης επισκεπτών»,στηνοποία προχώρησε ο Οργανισμός Διαχείρισης και Ανάπτυξης Αρχαιολογικών Πόρων (ΟΔΑΠ) του υπουργείου Πολιτισμού και φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα το «Κοσμοδρόμιο».

Σύμφωνα με το έγγραφο, το αντικείμενο της συγκεκριμένης σύμβασης αναφέρεται στην παροχή των παραπάνω περιγραφόμενων υπηρεσιών, καθώς και κάθε σχετικής υποστηρικτικής υπηρεσίας από προσωπικό του αναδόχου «στις πύλες εισόδου του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης […] με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών προς το κοινό».

Πρόκειται για εργασίες που μέχρι σήμερα γίνονται αποκλειστικά και μόνο από υπαλλήλους του υπουργείου Πολιτισμού με την ειδικότητα «Φύλαξης-Πληροφόρησης», δηλαδή τους αρχαιοφύλακες, όπως κοινώς ονομάζονται, είτε πρόκειται για μονίμους είτε για συμβασιούχους αορίστου χρόνου είτε για εποχιακό προσωπικό.

Μάλιστα, η αρμοδιότητα της πώλησης και διαχείρισης εισιτηρίων από τους αρχαιοφύλακες, όπως άλλωστε και αυτή της υποδοχής και εξυπηρέτησης επισκεπτών, προβλέπονται ρητά στο «Τεύχος οδηγιών για τα καθήκοντα του προσωπικού Φύλαξης-Πληροφόρησης», που εκδόθηκε το 2017.

Συνδικαλιστικοί παράγοντες του υπουργείου Πολιτισμού εκτιμούν πως η κίνηση αυτή, αν και για την ώρα περιορίζεται στην είσοδο-πύλη του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης, αποτελεί ένα πρώτο αποφασιστικό βήμα προς την ιδιωτικοποίηση του τομέα της Φύλαξης-Πληροφόρησης, ενώ δεν αποκλείουν την άμεση επέκτασή του, σε πρώτο χρόνο σε όλους τους χώρους και μουσεία όπου εφαρμόζεται το σύστημα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου (Αρχαία Αγορά, Ρωμαϊκή Αγορά, Κεραμεικός, Βιβλιοθήκη Αδριανού, Λύκειο Αριστοτέλους, Ολυμπιείο, Πολυκεντρικό Μουσείο Αιγών, Κνωσός, Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, Δελφοί και Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών, Ασκληπιείο Επιδαύρου, Μυκήνες και Θησαυρός του Ατρέως, Αρχαία Μεσσήνη και Μουσείο Αρχαίας Μεσσήνης, Αρχαία Ολυμπία και Μουσείο Αρχαίας Ολυμπίας, Μουσείο Ιστορίας Ολυμπιακών Αγώνων, Ακρόπολη Λίνδου, Παλάτι Μεγάλου Μαγίστρου (Ρόδος), Ασκληπιείο Κω, Ακρωτήρι Θήρας) και στην συνέχεια στο σύνολο της επικράτειας.

Ας σημειωθεί πως το σύστημα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου του ΟΔΑΠ εφαρμόζεται επίσης στα τρία από τα πέντε μουσεία που έχουν μετατραπεί από υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, ήτοι στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, στα οποία, ωστόσο, παρά την αλλαγή του νομικού καθεστώτος λειτουργίας τους, δεν έχει ακόμη περάσει η ευθύνη του τομέα διαχείρισης εισιτηρίων και πωλητέων, η οποία παραμένει στον ΟΔΑΠ.

Άγνωστη παραμένει, για την ώρα, η αντίδραση της Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ), του συνδικαλιστικού οργάνου των μονίμων και αορίστου χρόνου αρχαιοφυλάκων του υπουργείου Πολιτισμού, η οποία στο παρελθόν είχε θεωρήσει αιτία πολέμου όχι μόνο κάθε ενέργεια, αλλά και κάθε σκέψη ακόμη για την ενδεχόμενη υποκατάσταση των μελών της από εργαζόμενους σε ιδιωτικές εταιρείες.

Ιλιγγιώδη ποσά

Αρνητική εντύπωση προκαλεί και το ύψος του προβλεπόμενου ποσού που θα καταλήξει στην ανάδοχο εταιρεία και θα βαρύνει τον τακτικό προϋπολογισμού του ΟΔΑΠ. Πρόκειται για ποσό της τάξεως των 1.696.320 ευρώ, χωρίς ΦΠΑ, ενώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ φτάνει στα 2.103.436,80 ευρώ. Ειδικότερα, το κόστος για ένα έτος ανέρχεται στα 1.402.291,20 (με ΦΠΑ), ενώ προβλέπεται δυνατότητα παράτασης (αύξησης φυσικού αντικειμένου έως 50%), προϋπολογισμού 701.145,60 ευρώ (με ΦΠΑ).

Τα ποσά αυτά είναι ιλιγγιώδη, δεδομένου οτι αφορούν την παροχή υπηρεσιών μόνο στην είσοδο-πύλη του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης, ενώ ως μέτρο σύγκρισης θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί το ποσόν των μόλις 4.500.000 περίπου ευρώ που εκτιμάται πως δαπανώνται ετησίως για την πρόσληψη αρχαιοφυλάκων με οκτάμηνες συμβάσεις σε όλη την χώρα…

Θα πρέπει να σημειωθεί πως το έγγραφο που φέρνουμε στην δημοσιότητα, αναφέρει στην τέταρτη σελίδα του ως ημερομηνία αποστολής της προκήρυξης στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων (ΚΗΜΔΗΣ) και στην Υπηρεσία Εκδόσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης την 25η Νοεμβρίου 2023.

Ωστόσο, η σχετική με το θέμα υπουργική απόφαση της Λίνας Μενδώνη, με τίτλο «Έγκριση Ανάληψης Πολυετούς Υποχρέωσης του φορέα Οργανισμός Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων», φέρει μεταγενέστερη ημερομηνία, ήτοι την 29η Νοεμβρίου.

Στο ίδιο ως άνω έγγραφο, άλλωστε γίνεται μνεία της υπ’ αριθμ. ΟΔΑΠ/ΓΔ/ΔΟΠ/ΤΕΠΠΕΜ/ 23911/29-11-23 προέγκρισης του ΟΔΑΠ.

Τι σημαίνουν αυτά; Πως το Δ.Σ. του ΟΔΑΠ προχώρησε στην προέγκριση της προκήρυξης στις 29 Νοεμβρίου και την ίδια μέρα πήρε την υπουργική έγκριση (τέτοια ταχύτης…), είχε όμως προσυμπληρώσει και αποστείλει τα απαιτούμενα για την εκ του νόμου δημόσια ανάρτηση της προκήρυξη τέσσερις ημέρες νωρίτερα!

Παράξενο, αν μη τι άλλο.

Η επικρατέστερη ανάδοχος εταιρεία

Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες του «Κοσμοδρομίου», επικρατέστερη για την ανάληψη αυτής της εξαιρετικά κερδοφόρας, όπως φαίνεται, «δουλειάς» εμφανίζεται η εταιρία Radiant Technologies AEΒΕ, παλαιά γνώριμη των ιθυνόντων του υπουργείου Πολιτισμού.

Πρόκειται για μια εταιρεία που ειδικεύεται κυρίως σε συστήματα Προσωπικής Ξενάγησης-Ενημέρωσης του κοινού σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους και αίθουσες τέχνης.

Η εταιρεία Radiant έχει ήδη στο ενεργητικό της αρκετές συνεργασίες με περιφερειακές υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού, αναπτύσσοντας στο παρελθόν σχετικές εφαρμογές σε περιοδικές εκθέσεις, όπως στην έκθεση «Ερέτρια: Ματιές σε μία αρχαία πόλη» του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, σε μουσεία, όπως τα αρχαιολογικά μουσεία Ναυπλίου, Άργους Ορεστικού, Βόλου, Θάσου, Καρδίτσας, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, το Νομισματικό Μουσείο, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και τον Λευκό Πύργο στη Θεσσαλονίκη, το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης στην Κέρκυρα, αλλά και σε αρχαιολογικούς χώρους, όπως στο Διμήνι και το Σέσκλο.

Μάλιστα, το 2006 η Radiant ήταν η ανάδοχος εταιρεία του έργου «Φορητές Συσκευές Ξενάγησης για τα 15 μεγαλύτερα Μουσεία και Αρχαιολογικούς Χώρους της Ελλάδος», έργο και πάλι του ΟΔΑΠ (τότε ακόμη ΤΑΠΑ- Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων), ενώ το 2009 είχε αναλάβει την εγκατάσταση και διαχείριση συστήματος ξενάγησης στο Αχίλλειο της Κέρκυρας, με πενταετές πλάνο λειτουργίας.

Στον χώρο της διαχείρισης και έκδοσης εισιτηρίων εισόδου σε σχετικούς χώρους, η Radiant εισήλθε το 2010, όταν ανέλαβε τις σχετικές υπηρεσίες (εκτός από εκείνες της ακουστικής ξενάγησης) στο Παναθηναϊκό Στάδιο, με σύμβαση που υπέγραψε με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.

Σύμφωνα, πάντως, με την προκήρυξη για την οποία κάνουμε λόγο, η προθεσμία που τίθεται για την παραλαβή των προσφορών από τις ενδιαφερόμενες εταιρείες είναι η 10η Ιανουαρίου 2024, ενώ η αποσφράγιση των προσφορών προβλέπεται για τις 17 του ίδιου μήνα.

Τότε θα φανεί και το αν θα επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις στις οποίες αναφερθήκαμε και αν πράγματι η Radiant Technologies AEΒΕ θα χρισθεί η ανάδοχος εταιρεία που πρώτη θα ξεκινήσει την διαδικασία εισόδου ιδιωτών στον τομέα της «Φύλαξης – Πληροφόρησης».

Κοντός ψαλμός αλληλούια. 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Καταδίκη για κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας στον ζωγράφο και μέλος του ΔΣ του Βυζαντινού Μουσείου Μιχάλη Μαδένη

Απόφαση κόλαφος επιδικάζει στον Μιχάλη Μαδένη και στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας (ΕΒΕ) 160.000 ευρώ για αντιγραφή έργων του Γιώργου Κατσάγγελου.
ΣΥΝΑΦΗ

Εκδήλωση στο Αγρίνιο: Ο φασιστικός κίνδυνος και οι αναγκαίες αντιστάσεις

Παμ Μπόντι: Η νέα «εκλεκτή» του Τραμπ για το υπουργείο Δικαιοσύνης μετά το «ναυάγιο» του Γκέιτς

Εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Οδηγίες για τις κάλπες της 24ης Νοεμβρίου

Ημερίδα για τις νομικές και πολιτικές όψεις του κινήματος Αντίστασης και Αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα