ΑΘΗΝΑ
13:22
|
28.04.2024
Το Ειδικό Δικαστήριο των Τιράνων ανέβαλε για τις 11/12 την εξέταση του αιτήματος του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας. Παρέμβαση του ευρωβουλευτή της ΝΔ, Γιάννη Κεφαλογιάννη.
Στις 14 Μαΐου οι δημότες της Χειμάρρας τον εξέλεξαν δήμαρχο τους
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αναβλήθηκε από το Ειδικό Δικαστήριο των Τιράνων για τις 11 Δεκεμβρίου η εξέταση του αιτήματος του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, να ορκιστεί με ειδική άδεια ενώπιον του δημοτικού συμβουλίου προκειμένου να αναλάβει τα καθήκοντά του.

Οι εκπρόσωποι της διεύθυνσης των φυλακών στην Αλβανία υποστήριξαν ότι ένα τέτοιο αίτημα πρέπει να απορριφθεί, διότι δεν βασίζεται στη νομοθεσία, ενώ οι δικηγόροι του Μπελέρη υπογραμμίζουν ότι πρόκειται για δικαίωμα κατοχυρωμένο από το Σύνταγμα της χώρας των Βαλκανίων.

«Οι αποφάσεις είναι πολιτικές και υπάρχει παρέμβαση του Πρωθυπουργού (σ.σ. Έντι Ράμα) πριν από κάθε συνεδρίαση του δικαστηρίου. Δεν συμβαίνει σε καμία χώρα του κόσμου να συνεχίζει να κυβερνά ένας ηττημένος. Πρέπει να μου επιτρέψετε να ορκιστώ», δήλωσε ο Φρέντι Μπελέρη στο δικαστήριο σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο himara.gr. Όπως αναφέρει ο ίδιος ιστότοπος στις 24 Νοεμβρίου, το Ανώτατο Δικαστήριο της Αλβανίας κλήθηκε να αποφασίσει ποιο είναι το αρμόδιο όργανο να εξετάσει το αίτημα της άδειας ορκωμοσίας και απεφάνθη πως είναι το δικαστήριο κατά της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος (SPAK). Το εν λόγω δικαστήριο δύο φορές κατά το παρελθόν δήλωσε αναρμόδιο στα αιτήματα των δικηγόρων του Μπελέρη για άδεια ορκωμοσίας.

Παρούσα στη συνεδρίαση ήταν και η πρέσβης της Ελλάδας στην Αλβανία, Κωνσταντίνα Καμίτση. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, αύριο Τρίτη 5 Δεκεμβρίου είναι προγραμματισμένη η συνέχιση της δίκης για την υπόθεση εξαγοράς ψήφων, βάσει της οποίας έχει προφυλακιστεί ο Φρέντι Μπελέρης. 

Κεφαλογιάννης: Να ορκιστεί δήμαρχος όπως αποφάσισαν οι δημότες της Χειμάρρας

«Ο Φρέντι Μπελέρης ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας συνεχίζει να βρίσκεται στη φυλακή από τις 12 Μαΐου. Στις 14 Μαΐου οι δημότες της Χειμάρρας τον εξέλεξαν δήμαρχο τους», δήλωσε ο Μανώλης Κεφαλογιάννης ο οποίος βρίσκεται στην Αλβανία προκειμένου να συναντηθεί μαζί του και να του συμπαρασταθεί. Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, παρέστη στην εκδίκαση ενώπιον της αλβανικής δικαιοσύνης του αιτήματος του κ. Μπελέρη για να του χορηγηθεί ειδική άδεια που θα επιτρέψει την ορκωμοσία και την ανάληψη των καθηκόντων του ως Δημάρχου.

«Ο Φρέντι Μπελέρης, επτά μήνες τώρα παραβιάζοντας το τεκμήριο της αθωότητας, παραμένει προφυλακισμένος. Επτά μήνες τώρα η αλβανική κυβέρνηση πεισματικά του αρνείται το αναφαίρετο δικαίωμά του. Να ορκισθεί Δήμαρχος όπως αποφάσισαν οι δημότες της Χειμάρρας. Πεισματικά του αρνείται να αναλάβει τα καθήκοντά του που αποτελεί μία απλά διοικητική πράξη η οποία δεν θίγει την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Και το οξύμωρο: Στη Χειμάρρα χρέη δημάρχου εκτελεί σήμερα ο πρώην δήμαρχος ο οποίος ηττήθηκε στις εκλογές του περασμένου Μαΐου», ανέφερε ο κ. Κεφαλογιάννης.

Και πρόσθεσε: «Όπως ρητά αναφέρει η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας, η αποτροπή της ορκωμοσία του Φρέντι Μπελέρη αντικατοπτρίζει την περιφρόνηση για τις θεμελιώδεις αρχές του Κράτους Δικαίου. Έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις ευρωπαϊκές αξίες. Με τα κριτήρια ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρωπαϊκό κεκτημένο τα οποία είναι αδιαπραγμάτευτα».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΜέΡΑ25 για έφοδο ΕΛ.ΑΣ σε σπίτι φοιτήτριας: «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει»

Δικαιωματισμὸς: ἡ μεταφυσικὴ οὐτοπία τοῦ ἀπόλυτου αὐτοπροσδιορισμοῦ

Τα Μισελ-άνοιους του Kosmo

Απεργία την 1η Μαΐου και εργασιακό θέατρο του παραλόγου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα