ΑΘΗΝΑ
21:16
|
27.02.2024
Πρόκειται για τον 73χρονο Μανουέλ Ρότσα, που ήταν πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Βολιβία από το 2000 έως το 2002 και μέλος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.
Ο Αμερικανός διπλωμάτης καριέρας απεδείχθη κατάσκοπος της Κούβας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αμερικανός πρώην πρεσβευτής κατηγορείται ότι κατασκόπευε επί «40 και πλέον χρόνια» τις ΗΠΑ για λογαριασμό της Κούβας, ανακοίνωσε απόψε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ο αρμόδιος υπουργός, Μέρικ Γκάρλαντ, χαρακτήρισε την υπόθεση μία «από τις υψηλότερες και πιο διαρκείς διεισδύσεις ξένου πράκτορα στους κόλπους του αμερικανικού κράτους».

Ο Μέρικ Γκάρλαντ δήλωσε πως πρόκειται για τον 73χρονο Μανουέλ Ρότσα, ήταν πρεσβευτής στη Βολιβία από το 2000 έως το 2002 και μέλος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου από το 1994 έως το 1995.

«Θεωρούμε ότι επί 40 και πλέον χρόνια, ο Βίκτορ Μανουέλ Ρότσα εργάστηκε ως πράκτορας του κουβανικού κράτους» είπε ο Γκάρλαντ, προσθέτοντας ότι ο Αμερικανός πρώην διπλωμάτης «επεδίωξε και απέσπασε θέσεις στους κόλπους του αμερικανικού κρατικού μηχανισμού οι οποίες θα τους έδιναν πρόσβαση σε μη δημόσιες πληροφορίες και ικανότητα να επηρεάζει για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ».

Κατά τις πληροφορίες του υπουργού Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, ο γεννημένος στην Κολομβία και πολιτογραφημένος Αμερικανός, Μανουέλ Ρότσα άρχισε να εργάζεται για την κυβέρνηση της Κούβας από το 1981 στις τάξεις της μεγαλύτερης υπηρεσίας πληροφοριών της.

Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, συνέχισε την κατασκοπεία για λογαριασμό της Κούβας, ακόμη και αφότου έφυγε από το υπουργείο Εξωτερικών το 2002, έπειτα από τριάντα χρόνια υπηρεσίας, κυρίως όταν ήταν σύμβουλος του επικεφαλής της αμερικανικής Νότιας Διοίκησης (US Southern Command), που συντονίζει τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις στην περιοχή η οποία περιλαμβάνει την Κούβα, μεταξύ 2006 και 2012.

«Ανέφερε πάντα στις ΗΠΑ ως “εχθρό” και χρησιμοποιούσε τη λέξη “εμείς” για να περιγράψει την Κούβα και τον εαυτό του» υπογράμμισε, παρουσιάζοντας δικαστικό έγγραφο, στο οποίο o Ρότσα κατηγορείται ότι υποστήριξε κρυφά την Κούβα και την μυστική αποστολή συλλογής πληροφοριών κατά της Ουάσινγκτον από το 1981.

Ο Ρότσα παραδέχτηκε την επί δεκαετίες προσφορά του στην Κούβα σε μια σειρά από συναντήσεις το 2022 και το 2023 με μυστικό πράκτορα της αμερικανικής ομοσπονδιακής αστυνομίας (FBI), ο οποίος υποδύθηκε εκπρόσωπο της Γενικής Διεύθυνσης Πληροφοριών της Κούβας, σύμφωνα με το δικαστικό έγγραφο. Ο Ρότσα συνελήφθη και αναμένεται τις επόμενες ώρες να εμφανιστεί ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου του Μαϊάμι. Κατηγορείται για διάπραξη πολλών ομοσπονδιακών εγκλημάτων, όπως για τη δράση του ως παράνομος ξένος πράκτορας και τη χρήση διαβατηρίου που αποκτήθηκε με δόλια μέσα.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν με τους εταίρους στην κοινότητα των μυστικών πληροφοριών για να αξιολογήσουν τυχόν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην εθνική ασφάλεια μετά την αποκάλυψη της συγκεκριμένης υπόθεσης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πανστρατιά αγροτών στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής των υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. (upd)

Εκατοντάδες τρακτέρ από Βέλγιο, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία και Λουξεμβούργο έχουν κατακλύσει το κέντρο των Βρυξελλών. Έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό έξω από την Κομισιόν.
ΣΥΝΑΦΗ

Το φινλανδικό μοντέλο στράτευσης μελετά στο Ελσίνκι ο Δένδιας

Το ψήφισμα της Καρυστιανού υπογράφει ο Κασσελάκης

Ισπανία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω ξηρασίας και η Τενερίφη

Ξεκινούν ενδοπαλαιστινιακές ζυμώσεις για νέα κυβέρνηση

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα