ΑΘΗΝΑ
03:23
|
09.05.2024
Οι τραυματίες ξεπερνούν τους 41.000. Δεκάδες νεκροί από επιθέσεις σε 2 σχολεία στη Βόρεια Γάζα. Αμείωτες επιδρομές και στη Νότια Γάζα.
Δεν σταματούν οι Ισραηλινές επιδρομές ακόμη και στη νότια Λωρίδα της Γάζας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δεν ξέρουν πού να βρουν ασφαλές καταφύγιο οι 2,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας. Η συνεχής αύξηση των επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού ακόμη και σε πόλεις του νότιου τμήματος, που υποτίθεται πως ήταν ασφαλείς, προκαλεί απόγνωση καθώς πολλαπλασιάζονται τα θύματα κυρίως μεταξύ μικρών παιδιών και εφήβων.

Μόνο σήμερα το πρωί ο ισραηλινός στρατός πέταξε φυλλάδια απαιτώντας την εκκένωση 20 περιοχών της νότιας Λωρίδας δίχως να προσανατολίσει τους άμαχους προς τα πού θα μπορούσαν να βρουν ένα στοιχειώδες καταφύγιο.

Ο νέος απολογισμός του υπουργείου Υγείας στη Γάζα που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα το μεσημέρι αναφέρει πως από τις 7 Οκτώβρη έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 15.899 άνθρωποι, το 70% των οποίων είναι παιδιά και γυναίκες. Οι τραυματίες ξεπερνούν ήδη τους 41.000 και οι εκτοπισμένοι άμαχοι από τις εστίες τους εκτιμάται πως είναι πάνω από τα 2/3 των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων του θύλακα.

Δεκάδες νεκροί από επιδρομές σε δύο σχολεία

Το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA μετέδωσε σήμερα μετά τις 5.30 το απόγευμα ότι τουλάχιστον 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα σε μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή, που έπληξε δύο σχολεία όπου είχαν βρει καταφύγιο εκτοπισμένοι στη συνοικία Νταράτζ, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Είναι ενδεικτικό, από την άλλη, το γεγονός πως μετά από κάθε μεγάλη έκρηξη και αεροπορική επιδρομή που γίνεται στη νότια Λωρίδα της Γάζας, καταφθάνουν στο νοσοκομείο Νάσερ της πόλης Χαν Γιούνις, που είναι το μεγαλύτερο στην περιοχή, οι περισσότεροι τραυματίες αλλά και πτώματα, που συχνά δεν υπάρχει κανείς για να τα αναγνωρίσει.

Από το στόχαστρο των Ισραηλινών (όπως διαπιστώνουμε εδώ και δύο μήνες) δεν γλιτώνουν ούτε νοσοκομεία, ούτε σχολεία, ούτε πολυκατοικίες.

Έκτακτη συνεδρίαση του ΠΟΥ στις 10 Δεκέμβρη

Μπροστά στη διαρκή αύξηση των θυμάτων, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας του ΟΗΕ (ΠΟΥ) ανακοίνωσε σήμερα πως θα συνεδριάσει εκτάκτως στις 10 Δεκέμβρη 2023 μετά από αίτημα 15 χωρών-μελών και του Παλαιστίνιου Πρέσβη στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη, Ιμπραχίμ Κραΐσι. Ο Παλαιστίνιος διπλωμάτης απαίτησε να μην συζητηθεί μόνον η τραγική κατάσταση των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και αυτή των Παλαιστινίων της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης που βιώνουν από τις 7 Οκτώβρη ένα άγριο πογκρόμ διώξεων και ανηλεών επιθέσεων του στρατού και των Εβραίων εποίκων στα σπίτια και τις περιουσίες τους.

Η οργάνωση αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, UNRWA, ανακοίνωσε νωρίς σήμερα το απόγευμα πως πλέον οι αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στη Γάζα γίνονται σχεδόν παντού και πως «κανένα μέρος δεν είναι ασφαλές».

«Ο άσχημος πόλεμος συνεχίζεται αμείωτος» αναφέρει ανάρτηση εκπροσώπου της οργάνωσης στην πλατφόρμα Χ, τονίζοντας πως δυστυχώς δεν έχει τίποτε να πει στους ανθρώπους που ζητούν τη συμβουλή της οργάνωσης για το πού μπορούν να βρουν ασφαλές καταφύγιο από τις ισραηλινές επιθέσεις.

Δεν τους έχουμε νικήσει…

Παρά την κλιμάκωση των χερσαίων και αεροπορικών επιθέσεων του Ισραήλ σε όλο τον παλαιστινιακό θύλακα της Γάζας, ο εκπρόσωπος του στρατού, Τζόναθαν Κόνρικους παραδέχθηκε το βράδυ της Κυριακής πως δεν έχει ηττηθεί επιχειρησιακά η Χαμάς.

«Δεν τους έχουμε νικήσει στρατιωτικά εντελώς στο βορρά αλλά έχουμε σημειώσει καλές προόδους» είπε προσθέτοντας  πως η Χαμάς χρησιμοποιεί τους αμάχους σαν «ανθρώπινες ασπίδες» και πως «δεν ενδιαφέρεται για τη θυσία αμάχων», την ίδια ώρα που ο ισραηλινός στρατός προκαλεί καθημερινά, εδώ και δύο μήνες, εκατόμβες αθώων θυμάτων.

Πάντως, η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες αλ Κασάμ, ανακοίνωσαν σήμερα πως χτύπησαν σειρά ισραηλινών στρατιωτικών στόχων όπως ισραηλινά άρματα μάχης στο Γιασίν (ανατολικά της Γάζας), την μεθοριακή ισραηλινή πόλη Ασκελόν, άρμα μάχης στη Μπέτι Λαχίγια, ενώ εκτόξευσαν βροχή ρουκετών σε Τελ Αβίβ, Ντειβότ, κ.α.

Ισραηλινές ταξιδιωτικές συστάσεις

Νωρίτερα, σήμερα το Ισραηλινό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας συνέστησε στους πολίτες της χώρας να αποφύγουν ταξιδιωτικές μετακινήσεις σε ορισμένες χώρες ή να είναι πολύ προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους σε ορισμένες άλλες.

Στη νέα λίστα που έδωσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ προτείνει «αυξημένη προσοχή» στις μετακινήσεις σε χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αργεντινή, η Βραζιλία, η Αυστραλία και η Ρωσία.

Επίσης συνιστά στους Ισραηλινούς πολίτες να αποφύγουν μη απαραίτητα ταξίδια σε χώρες της Αφρικής (συμπεριλαμβανομένης της Νότιας Αφρικής και της Ερυθραίας), της Κεντρικής Ασίας, συμπεριλαμβανομένων του Καζακστάν, της Κιργιζίας, του Τουρκμενιστάν, του Ουζμπεκιστάν.

Προσφυγή ΜΚΟ σε ολλανδικά δικαστήρια κατά του Ισραήλ

Σε δικαστήριο της Χάγης ξεκίνησε σήμερα η εκδίκαση της προσφυγής ολλανδικών και άλλων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων αρωγής (μεταξύ αυτών το ολλανδικό παράρτημα της βρετανικής OXFAM, OXFAM NOVIΒ) κατά της ολλανδικής κυβέρνησης ζητώντας να απαγορεύσει τις εξαγωγές εξαρτημάτων και ανταλλακτικών για μαχητικά F-35 στο Ισραήλ επειδή με τον τρόπο αυτό θα μπορούσε να γίνει συνεργός σε εγκλήματα πολέμου.

Οι οργανώσεις αυτές υποστηρίζουν πως τα συγκεκριμένα μαχητικά αεροσκάφη χρησιμοποιούνται κατά αμάχων στη Γάζα και αυτό κάνει την ολλανδική κυβέρνηση συνεργό σε εγκλήματα πολέμου, σύμφωνα με όσα ορίζουν και οι διεθνείς συμφωνίες της Γενεύης.

Στην Ολλανδία στεγάζεται μία από τις πολλές περιφερειακές αποθήκες ανταλλακτικών των αμερικανικών F-35, ανταλλακτικά τα οποία στη συνέχεια διανέμονται σε χώρες που τα ζητούν, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ.

Μία εκ των δικηγόρων που εκπροσωπεί τις ΜΚΟ, η Λίχμπεθ Γιέχντελ, τόνισε παρουσιάζοντας τα επιχειρήματά της στο Πρωτοδικείο της Χάγης πως το ολλανδικό κράτος θα πρέπει να σταματήσει αμέσως τις εξαγωγές εξαρτημάτων για τα F-35 στο Ισραήλ επειδή «είναι η υποχρέωσή του βάσει… του Άρθρου 1 των συμβάσεων της Συνθήκης της Γενεύης, είναι υποχρέωσή του βάσει της Συνθήκης Γενοκτονίας για την αποτροπή γενοκτονιών και είναι υποχρέωσή του με βάση τη νομοθεσία για εξαγωγές».

Σύμφωνα με την Γιέχντελ, η απάντηση του Ισραήλ στην επίθεση της Χαμάς είναι δυσανάλογη.

Από την πλευρά τους, δικηγόροι που εκπροσωπούν στη δίκη το ολλανδικό κράτος ανέφεραν ότι εξέτασαν τους κινδύνους να επιτραπεί η συνέχιση των εξαγωγών και τους στάθμισαν μαζί με άλλους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, συμπεριλαμβανομένης μιας πιθανής ευρύτερης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή. Ένας εκ των δικηγώρν που εκπροσωπούν το ολλανδικό κράτος, ο Ρέιμερ Φέλντουις, δήλωσε ότι είναι «νόμιμο» να αναρωτηθεί κανείς αν η αντίδραση του Ισραήλ στην επίθεση της Χαμάς έχει ξεπεράσει τα όρια.

Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί σε περίπου δύο εβδομάδες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Αντιφασιστική Νίκη συνεχίζει να εμπνέει τους λαούς, λέει το ΚΚΕ

Τον Ιμάμογλου συνάντησε σήμερα ο Δήμαρχος Αθηναίων

Τουρκική NAVTEX στο κεντρικό Αιγαίο πριν την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Άγκυρα

Οι ΗΠΑ χάνουν σε επιρροή και λάμψη υπερδύναμης…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα