ΑΘΗΝΑ
19:39
|
02.05.2024
Ανακοίνωσαν πως συμφώνησαν να μελετήσουν τις δυνατότητες να αναπτυχθούν προηγμένοι αντιδραστήρες στα ΗΑΕ και στο εξωτερικό.
Ο Αμερικανός μεγιστάνας Μπιλ Γκέιτς
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η εταιρεία προηγμένων πυρηνικών αντιδραστήρων TerraPower LLC του Μπιλ Γκέιτς και η κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας ENEC των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ανακοίνωσαν σήμερα πως συμφώνησαν να μελετήσουν τις δυνατότητες να αναπτυχθούν προηγμένοι αντιδραστήρες στα ΗΑΕ και στο εξωτερικό.

Η συμφωνία στο σχετικό μνημόνιο κατανόησης λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο προώθησης της επέκτασης της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας από τα ΗΑΕ και μιας δέσμευσης από περισσότερες από 20 χώρες στη διάσκεψη COP28 για το κλίμα, που διεξάγεται στο Ντουμπάι, να τριπλασιάσουν αυτή τη δεκαετία την ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας με στόχο την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

«Για τα ΗΑΕ, επιδιώκουμε ένα μέλλον με καθαρά ηλεκτρόνια και μόρια που θα γίνει πραγματικότητα από προηγμένους αντιδραστήρες», δήλωσε ο Μοχάμεντ Αλ Χαμάντι, διευθύνων σύμβουλος της ENEC, στη διάρκεια της τελετής της υπογραφής του μνημονίου.

«Η είσοδος στην αγορά προηγμένων πυρηνικών τεχνολογιών έχει κρίσιμη σημασία για να ανταποκριθούμε στον παγκόσμιο στόχο της απαλλαγής από τον άνθρακα», τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της TerraPower Κρις Λεβέσκ.

Τα ΗΑΕ έχουν αυτή τη στιγμή ένα παραδοσιακό πυρηνικό σταθμό κοντά στο Αμπού Ντάμπι, ο οποίος άρχισε να παράγει ηλεκτρικό το 2020.

Στο μεταξύ, η TerraPower έχει υπό κατασκευή ένα σταθμό επίδειξης του προηγμένου αντιδραστήρα της, του Natrium, στην αμερικανική πολιτεία του Γουαϊόμινγκ, για τον οποίο ελπίζει να περιληφθεί στο δίκτυο ηλεκτροδότησης το 2030.

«Οι προηγμένοι αντιδραστήρες έχουν επινοηθεί ώστε να είναι μικρότεροι, πιο εύκολο να κατασκευαστούν και πιο δυναμικοί από τους παραδοσιακούς, ενώ θεωρούνται από μερικούς ζωτικής σημασίας για να συμπληρώσουν πηγές ενέργειας, όπως η αιολική και η ηλιακή, οι οποίες επεκτείνονται ταχέως».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν να ξεκινήσουν την παραγωγή HALEU στην εγχώρια αγορά και έχουν συνάψει σύμβαση με μια εταιρεία που ονομάζεται Centrus για να αναπτύξει ένα έργο για να το κάνει.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Bloomberg: Η Τουρκία διακόπτει όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ

Ιρανικές αντιδράσεις για ρεπορτάζ του BBC με αφορμή το φόνο έφηβης διαδηλώτριας

Μιχαλολιάκος: Έφεση κατά της αποφυλάκισης ασκεί ο εισαγγελέας Εφετών Λαμίας

Μαινόμενος Ερντογάν για την δυτική υποκρισία στο θέμα της Παλαιστίνης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα