ΑΘΗΝΑ
13:30
|
30.04.2024
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τον θεωρεί «γενικά ανεπιθύμητο»,  λόγω «της εμπλοκής του σε σημαντικές υποθέσεις διαφθοράς» όσο ήταν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Ζ. Ζάεφ.
Ανεπιθύμητος για τις ΗΠΑ ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ζ.Ζάεφ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ του πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, πανεπιστημιακού καθηγητή και επιχειρηματία, Κότσο Ανγκιούτσεφ, καθώς και των μελών της οικογένειάς του ανακοίνωσε σήμερα το απόγευμα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σε ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται πως τον θεωρούν «γενικά ανεπιθύμητο»,  λόγω «της εμπλοκής του σε σημαντικές υποθέσεις διαφθοράς».

Επισημαίνουν πως όσο ο Ανγκιούσεφ διατελούσε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, καταχράστηκε το αξίωμα «για να εξυπηρετήσει τα ιδιωτικά επιχειρηματικά του συμφέροντα, υπονομεύοντας την εμπιστοσύνη των πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας στους κυβερνητικούς θεσμούς και στις δημόσιες διαδικασίες».

Ο Κότσο Ανγκιούσεφ

Ο Κότσο Ανγκιούσεφ είχε διατελέσει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, αρμόδιος για οικονομικά θέματα, την περίοδο από τον Ιούνιο του 2017 έως τον Ιανουάριο του 2019, στην τότε κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ. Εκτός του Κότσο Ανγκιούσεφ, οι ΗΠΑ απαγορεύουν την είσοδο στην επικράτειά τους και στην σύζυγό του, όπως και στα δύο του παιδιά.

Στην ίδια ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρεται επίσης πως η συγκεκριμένη απόφαση αντανακλά πως οι ΗΠΑ «στέκονται στο πλευρό εκείνων στη Βόρεια Μακεδονία που ζητούν να λογοδοτήσουν διεφθαρμένοι κρατικοί αξιωματούχοι». Και η ανακοίνωση καταλήγει ως εξής:

«Κάτι τέτοιο επιβεβαιώνει τη δέσμευση των ΗΠΑ για την καταπολέμηση της διαφθοράς, η οποία βλάπτει το δημόσιο συμφέρον, παρεμποδίζει την οικονομική ευημερία των χωρών και περιορίζει την ικανότητα των κυβερνήσεων να ανταποκρίνονται αποτελεσματικά στις ανάγκες του λαού τους».

Ο Κότσο Ανγκιούσεφ είναι καθηγητής στο Πολυτεχνείο των Σκοπίων και ένας από τους γνωστότερους επιχειρηματίες της Βόρειας Μακεδονίας.

Τον περασμένο μήνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες έβαλαν στη «μαύρη λίστα» τον γνωστό Ρώσο επιχειρηματία που δραστηριοποιείται στη Βόρεια Μακεδονία, Σεργκέι Σαμσονένκο, ενώ το ίδιο είχαν πράξει τον Ιούλιο του 2023 και με τον γνωστό επιχειρηματία από τη Βόρεια Μακεδονία, Όρτσε Κάμτσεφ, επίσης για εμπλοκή τους σε υποθέσεις διαφθοράς στη Βόρεια Μακεδονία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κριμαία: Καταρρίφθηκαν πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς TACMS

Ο ποδοσφαιρικός Παναθηναϊκός ως μια διδακτική ιστορία

Νέα Αριστερά για Βαρτζόπουλο: Η ΝΔ συνεχίζει να προωθεί τον ακροδεξιό λόγο

Προς την Κίνα ή όχι;-Πρωθυπουργός με μυστική ψηφοφορία στα Νησιά Σολομώντα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα