ΑΘΗΝΑ
11:30
|
05.11.2024
Η κυβέρνηση του Ρίσι Σούνακ ανακοίνωσε νέα μέτρα για να μειώσει την εισροή των μεταναστών που φτάνουν από νόμιμες οδούς στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Σύνορα του Ηνωμένου Βασιλείου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Βρετανία ανακοίνωσε σχέδια να μειώσει τον αριθμό των μεταναστών που φτάνουν μέσω νόμιμων οδών τη Δευτέρα, αυξάνοντας τον ελάχιστο μισθό που πρέπει να κερδίζουν σε μια εξειδικευμένη εργασία κατά ένα τρίτο, εν μέσω πίεσης στον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ να αντιμετωπίσει τα καθαρά νούμερα ρεκόρ μετανάστευσης.

Τα υψηλά επίπεδα νόμιμης μετανάστευσης κυριαρχούν στο πολιτικό τοπίο της Βρετανίας για περισσότερο από μια δεκαετία και αποτέλεσαν βασικό παράγοντα στην ψηφοφορία του 2016 υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Σούνακ υποσχέθηκε να αποκτήσει περισσότερο έλεγχο των συνόρων αφού οι βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματός τον στηλιτεύουν συνεχώς για το ρεκόρ εισροής μεταναστών λίγο πριν τις ερχόμενες εκλογές, με το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα να προηγείται πολύ στις δημοσκοπήσεις.

Όμως, οι επιχειρήσεις και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις επιτέθηκαν στα μέτρα ως αντιπαραγωγικά και προκλητικά για τον ιδιωτικό τομέα και τις κρατικές υπηρεσίες υγείας, που αμφότερες πάσχουν από τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού.

Τα στοιχεία τον περασμένο μήνα έδειξαν ότι η ετήσια καθαρή μετανάστευση στο Ηνωμένο Βασίλειο έφτασε σε ρεκόρ 745.000 το 2022 και έκτοτε παραμένει σε υψηλά επίπεδα, με πολλούς μετανάστες να προέρχονται πλέον από μέρη όπως η Ινδία, η Νιγηρία και η Κίνα αντί από την ΕΕ.

Ο υπουργός Εσωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι είπε ότι τα νέα μέτρα θα μπορούσαν να μειώσουν αυτόν τον αριθμό κατά 300.000.

«Η μετανάστευση είναι πολύ υψηλή. Σήμερα αναλαμβάνουμε ριζοσπαστικές ενέργειες για να τη μειώσουμε», είπε ο Σούνακ, ο οποίος προσπαθεί επίσης να απελάσει στη Ρουάντα τους μετανάστες που φτάνουν παράνομα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Κλέβερλι είπε ότι η κυβέρνηση θα αυξήσει το κατώτατο όριο μισθού για τους ξένους ειδικευμένους εργάτες στις 38.700 λίρες, από το τρέχον επίπεδό των 26.200 λιρών, αν και οι υγειονομικοί και κοινωνικοί λειτουργοί θα εξαιρούνται.

Άλλα μέτρα περιλαμβάνουν τη διακοπή της βίζας σε αλλοδαπούς εργαζομένους στον τομέα της υγείας, την αύξηση της επιβάρυνσης που πρέπει να πληρώσουν οι μετανάστες για τη χρήση της υπηρεσίας υγείας κατά 66% και την αύξηση του ελάχιστου εισοδήματος για οικογενειακές βίζες.

Τα μέτρα που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν νέες διαφωνίες με επιχειρήσεις που δυσκολεύονται να προσλάβουν εργαζομένους τα τελευταία χρόνια, δεδομένης της στενής αγοράς της Βρετανίας και του τέλους της άδειας κυκλοφορίας από την ΕΕ μετά την έξοδο της Βρετανίας από το μπλοκ το 2020.

Τον Οκτώβριο, ο ανεξάρτητος σύμβουλος της κυβέρνησης για τη μετανάστευση συνέστησε την κατάργηση της λεγόμενης λίστας ελλειμματικών επαγγελμάτων, μια από τις κύριες οδούς πρόσληψης μεταναστών εργαζομένων από τις επιχειρήσεις σε τομείς όπου υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις προσωπικού.

Η βρετανική κυβέρνηση είπε θα τερματίσει το τρέχον σύστημα που επιτρέπει στους εργοδότες να πληρώνουν στους μετανάστες μόνο το 80% του συνολικού ποσού για να κάνουν δουλειές όπου δεν υπάρχει έλλειψη εργαζομένων, και ότι ο κατάλογος των ελλειμματικών επαγγελμάτων θα αναθεωρηθεί.

«Θα σταματήσουμε τη μετανάστευση που μειώνει τους μισθούς των Βρετανών εργαζομένων», είπε ο Κλέβερλι στους νομοθέτες. «Θα δημιουργήσουμε μια νέα λίστα μισθοδοσίας μεταναστών με μειωμένο αριθμό επαγγελμάτων».

Ωστόσο, ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι οι ξένοι εργαζόμενοι έχουν μικρή ή καθόλου επίδραση στα επίπεδα μισθών ή απασχόλησης, και η έντονη έλλειψη υποψήφιων εργαζομένων στη Βρετανία για την κάλυψη των κενών θέσεων παραμένει πρόβλημα για πολλά αφεντικά εταιρίες.

«Χρειάζεται επειγόντως να δούμε ένα σύστημα μετανάστευσης που να είναι κατάλληλο για τον σκοπό και να αντικατοπτρίζει τόσο τις ανάγκες των προϊόντων όσο και της αγοράς εργασίας. Το σύστημα αυτή τη στιγμή δεν κάνει τίποτα από αυτά», δήλωσε η Κέιτ Νίκολς, διευθύνουσα σύμβουλος του εμπορικού οργανισμού UKHospitality.

Τα συνδικάτα εξέφρασαν επίσης ανησυχίες για το σχέδιο του Κλέβερλι. Η Κριστίνα Μακάνι, γενική γραμματέας της UNISON, του κύριου σωματείου στον τομέα της υγείας, τόνισε ότι αυτή η απόφαση σημαίνει «ολική καταστροφή» για την υπηρεσία υγείας.

«Οι μετανάστες θα κατευθυνθούν τώρα σε πιο φιλόξενες χώρες, αντί να αναγκαστούν να ζουν χωρίς τις οικογένειές τους», είπε.

Διαβάστε επίσης:


Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ημερίδα με θέμα «Σχεδιάζοντας (σ)τα όρια των μικρών νησιών»

Μερικά ερωτήματα καθώς οι κάλπες στις ΗΠΑ ανοίγουν

Προπονητής καταγγέλθηκε για σεξουαλική κακοποίηση 14χρονης αθλήτριας

Μαγνησία: Νέο κρούσμα ευλογιάς σε κτηνοτροφική μονάδα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα