ΑΘΗΝΑ
06:52
|
02.05.2024
Να παρακάμψει τον σκόπελο του Ανώτατου Δικαστηρίου που έκρινε ότι το πρόγραμμα παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, προσπαθεί το Λονδίνο.
Υποδοχή από την υπουργό Εξωτερικών στο αεροδρόμιο του Κιγκάλι
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στη Ρουάντα έφτασε, σήμερα Τρίτη, ο Βρετανός υπουργός Εσωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι προκειμένου να επαναδιαπραγμετευτεί μια νέα συνθήκη για την μεταφορά χιλιάδων αιτούντων άσυλο στην χώρα της Αφρικής, μετά την ακύρωση του προηγούμενου σχεδίου από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.

Το σχέδιο της Βρετανίας βρίσκεται στο επίκεντρο της μεταναστευτικής πολιτικής της κυβέρνησης για τον περιορισμό της μετανάστευσης και παρακολουθείται στενά από άλλες χώρες που εξετάζουν παρόμοιες πολιτικές.

Το αρχικό σχέδιο της βρετανικής κυβέρνησης βρήκε σε σκόπελο, καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου τον περασμένο μήνα έκρινε ότι μια τέτοια κίνηση θα παραβίαζε τους διεθνείς νόμους για τα ανθρώπινα δικαιώματα που κατοχυρώνονται στην εγχώρια νομοθεσία, καθώς υπάρχει κίνδυνος να μην εξεταστούν σωστά οι αιτήσεις για παροχή ασύλου των μεταναστών στη Ρουάντα ή να σταλούν πίσω στις χώρες καταγωγής τους όπου ενδέχεται να γίνουν στόχος διώξεων.

Έκτοτε, η Βρετανία ξεκίνησε μια προσπάθεια επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας της με τη Ρουάντα για να συμπεριλάβει μια δεσμευτική ρήτρα, ότι η αφρικανική χώρα δεν θα μπορεί να απελάσει τους αιτούντες άσυλο που στέλνονται εκεί, προκειμένου να παρακάμψει ένα από τα κύρια επιχειρήματα του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Ο Τζέιμς Κλέβερλι, ο οποίος έφτασε στην πρωτεύουσα της Ρουάντα Κιγκάλι, πρόκειται να συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Βίνσεντ Μπιρούτα, για να υπογράψει τη συμφωνία.

«Η Ρουάντα ενδιαφέρεται βαθιά για τα δικαιώματα των προσφύγων και ανυπομονώ να συναντηθώ με τους ομολόγους μου για να υπογράψουμε αυτή τη συμφωνία και να συζητήσουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας πρόκλησης της παράνομης μετανάστευσης», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εσωτερικών.

Σύμφωνα με το σχέδιο, η Βρετανία σκοπεύει να στείλει χιλιάδες αιτούντες άσυλο που έφτασαν στις ακτές της χωρίς άδεια στη Ρουάντα για να αποτρέψει τους μετανάστες και τους πρόσφυγες από το να περνούν τη Μάγχη με μικρές βάρκες.

Σε αντάλλαγμα, η Ρουάντα έλαβε μια αρχική πληρωμή 180 εκ, δολαρίων με την υπόσχεση περισσότερων χρημάτων για τη χρηματοδότηση της στέγασης και της φροντίδας των μεταναστών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Ο Τραμπ μαλώνει τον Νετανιάχου ξανά για τις επιθέσεις της Χαμάς και τον πόλεμο στη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα