ΑΘΗΝΑ
06:58
|
28.04.2024
«Από το ποτάμι μέχρι τη θάλασσα, η Παλαιστίνη θα είναι ελεύθερη». Δεν πτοείται ο ράπερ Lowkey από τη στοχοποίηση και τη λογοκρισία εναντίον του.
Ο ράπερ Lowkey τραγουδά υπέρ της Παλαιστίνης
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Από το ποτάμι μέχρι τη θάλασσα, η Παλαιστίνη θα είναι ελεύθερη» τραγουδάει ο Βρετανός ράπερ Lowkey, ένας καλλιτέχνης που η πολιτική του στάση απέναντι στο ανελέητο μακελειό που έχει εξαπολύσει το Ισραήλ εναντίον του παλαιστινιακού λαού, του έχει επιφέρει δριμύτατη κριτική, απειλές και κυρώσεις τόσο από το ίδιο το Ισραήλ όσο και από τις φιλοϊσραηλινές κυβερνήσεις της Δύσης.

Μέσα σε έναν ωκεανό λογοκρισίας, προπαγάνδας και παραπληροφόρησης όσον αφορά την παλαιστινιακή υπόθεση, η πλατφόρμα μουσικής ροής Spotify αποτελεί ακόμα ένα διαδικτυακό μέσο που δέχεται εδώ και καιρό πιέσεις από σιωνιστικές ομάδες ώστε να αφαιρέσει από την πλατφόρμα τους Παλαιστίνιους καλλιτέχνες, αλλά και όσους καλλιτέχνες έχουν λάβει θέση υπέρ της Παλαιστίνης, όπως ο Roger Waters και ο ράπερ Lowkey.

Τον Μάρτιο του 2022, η Ηλεκτρονική Ιντιφάντα αποκάλυψε πως το διαβόητο σιωνιστικό λόμπι We Believe in Israel προσπαθούσε να εξασφαλίσει την απομάκρυνση του ράπερ Lowkey από το Spotify λόγω της σθεναρής υποστήριξής του στην παλαιστινιακή απελευθέρωση.

Η προσπάθεια του λόμπι να λογοκρίνει τον Lowkey οδήγησε σε δημόσια κατακραυγή εναντίον της σιωνιστικής ομάδας, και ένα δημόσιο ψήφισμα στο διαδίκτυο συγκέντρωσε δεκάδες χιλιάδες υπογραφές πιέζοντας το Spotify να μην αφαιρέσει τα τραγούδια του Lowkey από την πλατφόρμα.

Η σταυροφορία του Ισραήλ εναντίον των φιλοπαλαιστίνιων μουσικών εντάθηκε σημαντικά τον Ιούνιο του 2022, όταν το Ινστιτούτο Στρατηγικού Διαλόγου (ISD) εντάχθηκε στο νεοσύστατο Συμβουλευτικό Συμβούλιο Ασφάλειας του Spotify.

Επιφανειακά, ο ρόλος της οργάνωσης «ήταν να βοηθήσει στον περιορισμό της εξάπλωσης παραπληροφόρησης» στην πλατφόρμα. Ωστόσο, η Ηλεκτρονική Ιντιφάντα αποκάλυψε τη συμμετοχή της ISD σε μυστικές κατασκοπευτικές επιχειρήσεις κατά των Παλαιστινίων για λογαριασμό της βρετανικής κυβέρνησης.

Αλλά και η πλατφόρμα του YouTube δεν έχει καλύτερη αντιμετώπιση στους φιλοπαλαιστίνιους καλλιτέχνες. Στα μέσα Οκτωβρίου, το επίσημο μουσικό βίντεο του τραγουδιού του ράπερ Lowkey, «Terrorist?» αφαιρέθηκε από το YouTube, χωρίς να δοθεί καμία εξήγηση για τη σοκαριστική διαγραφή του τραγουδιού ούτε στον μουσικό ούτε στην δισκογραφική του εταιρεία Global Faction, η οποία δημοσίευσε το κλιπ.

Δεδομένου ότι το τραγούδι εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με το ποιοι είναι οι αληθινοί «τρομοκράτες» στον κόσμο, ειδικά στην περίπτωση του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, η λογοκριτική στάση της πλατφόρμας είναι εμφανής.

Ο ίδιος ο Lowkey, παρά τη στοχοποίηση και τις απειλές, δεν έχει σταματήσει να τάσσεται και παλεύει υπέρ της Παλαιστίνης, ειδικά από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και της Λωρίδα της Γάζας, με αφορμή την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, ένας πόλεμος που μέχρι στιγμής έχει σχεδόν 16.000 νεκρούς Παλαιστίνιους, με πάνω από 5.000 νεκρά παιδιά.

Ο ράπερ έχει χαρακτηρίσει τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας ως ένα «κατακλυσμιαίο ιστορικό γεγονός».

Έτσι, πριν λίγες ημέρες, ο Lowkey σε συνεργασία με τη Mai Khalil, κυκλοφόρησε ένα νέο κομμάτι με τίτλο «Palestine Will Never Die» («Η Παλαιστίνη Δεν θα Πεθάνει Ποτέ», ρίχνοντας φως στη συνεχιζόμενη κατάσταση στη Γάζα, με πολλές από τις σκληρές φωτογραφίες και τα αποσπάσματα που παρουσιάζονται μέσα στο βίντεο-κλιπ να λογοκρίνονται από το YouTube και να αντικαθίσταται από μια μαύρη εικόνα που πάνω αναγράφει «Censored», δηλαδή «Λογοκριμένο».

Προφανώς, δεν είναι η πρώτη φορά που ο ράπερ βγάζει τραγούδι αφιερωμένο στην Παλαιστίνη, καθώς μεγάλο μέρος του έργου του είναι αφιερωμένο στην απελευθέρωση των Παλαιστινίων, σε αναφορές και καταγγελίες του ισραηλινού εποικισμού και του αποκλεισμού του Παλαιστινιακού λαού. Επίσης, σε πολλές δημόσιες εμφανίσεις του έχει φορέσει την παλαιστινιακή κεφίγιε, ενώ συμμετείχε και στις διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης.

Με τους σπαρακτικούς στίχους του, το νέο τραγούδι του Lowkey για την Παλαιστίνη αναφέρεται στα εγκλήματα πολέμου που διαπράττει το Ισραήλ εις βάρος του παλαιστινιακού λαού, αλλά και το παγκόσμιο κύμα συμπαράστασης που έχει ξεσηκωθεί υπέρ της Παλαιστίνης και προσπαθεί να σταματήσει τη γενοκτονία.

Ας ελπίσουμε ότι δεν θα λογοκριθεί και αυτό το τραγούδι από τις διαδικτυακές πλατφόρμες που έχουν, και αυτές με τη σειρά τους, εισχωρήσει στον πόλεμο διασποράς ψευδών ειδήσεων, προπαγάνδας και αποκλεισμού εκείνων των φωνών που τάσσονται υπέρ της Παλαιστίνης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Βελόπουλος: Προσβλητικές οι δηλώσεις Μητσοτάκη για καλές θέσεις εργασίας και υψηλές αμοιβές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα