ΑΘΗΝΑ
02:01
|
27.07.2024
Εκτίμησε, μεταξύ άλλων, πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει διδαχθεί τίποτε από όσα συνέβησαν στην χώρα από την κρίση του 2009 και έπειτα.
Ο Στέφανος Κασσελάκης
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη αλλά και σε προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις εκτός από εκείνη του Αλέξη Τσίπρα άσκησε απόψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, στο πλαίσιο ομιλίας που εκφώνησε στην 34η Ετήσια Σύνοδο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου στην Αθήνα.

Εκτίμησε πως η κυβέρνηση δεν έχει διδαχθεί τίποτε από όσα συνέβησαν στην χώρα από την κρίση του 2009 και έπειτα.

Ο Κασσελάκης πρόσθεσε πως με τις συνταγές που ζήσαμε τους σκοτεινούς καιρούς η κυβέρνηση «επιβάλλει οικειοθελώς τη λιτότητα μέχρι τουλάχιστον το 2026». Ανέφεερε επίσης πως η «ανάπτυξη» που προωθεί η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη γίνεται με τα κονδύλια του προγράμματος ανάκαμψης και του Ταμείου Ανθεκτικότητας (ΤΑΕ) «που πηγαίνουν σε λίγους και φέρνουν ανάπτυξη εις βάρος των πολλών» οι οποίοι «θα βιώσουν την δημοσιονομική προσαρμογή που ήδη φέρνει τους φόρους προς το ΑΕΠ σε ρεκόρ 25ετίας χωρίς προοπτική μείωσης».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε παράλληλα μία σύντομη αναδρομή στην μνημονιακή περίοδο σημειώνοντας ότι η χώρα μας «υπέστη απώλειες -4,6% ετησίως, κάθε χρόνο, μέχρι που οι πολίτες εξαντλήθηκαν και η ζήτηση κατέρρευσε».

Ο Κασσελάκης υποστήριξε επίσης πως στην περίοδο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ (2009-2011) και στην περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας από  ΝΔ – ΠΑΣΟΚ(2011-2015) οι διοικήσεις «ήταν απλά κακοί μαθητές μιας μεγάλης δημοσιονομικής προσαρμογής που κατέστρεψε τα θεμέλια της χώρας και απλώς δεν λειτούργησε».

«Οι στόχοι δεν επιτεύχθηκαν ποτέ στον κατήφορο του 2010 – 2014 και όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την εξουσία, έβαλε στόχο να βγάλει επιτέλους την χώρα από αυτό το καθοδικό σπιράλ. Και τα κατάφερε με πρωτοφανή ρύθμιση του χρέους, θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, γεμάτα δημόσια ταμεία και αυξημένο κατώτατο μισθό» κατέληξε.

Σε τι υστερεί η Ελλάδα

Παράλληλα ο Στέφανος Κασσελάκης, περιγράφοντας την κατάσταση στη χώρα, κατά την ομιλία του, επισήμανε ότι η Ελλάδα υστερεί σε 

  • 1) Επενδύσεις: Η Ελλάδα είναι τελευταία στην ΕΕ ως προς την αναλογία επενδύσεων προς ΑΕΠ με 13,7%, με απόκλιση 8,8% του ΑΕΠ από την ΕΕ και 8,7% από την Ευρωζώνη. Ετήσιο επενδυτικό κενό: 18 δισ. ευρώ.
  • 2) Εξαγωγές Αγαθών και Υπηρεσιών: Απόκλιση 6% του ΑΕΠ από την Ευρωζώνη και 7,2% του ΑΕΠ από την ΕΕ (15 δις πίσω).
  • 3) Μισθοί και ημερομίσθια: Η Ελλάδα έχει 10,2% του ΑΕΠ (20 δισ. ευρώ) απόκλιση σε μισθούς και ημερομίσθια από τον μέσο όρο της ΕΕ.

Όπως τόνισε, με τα έσοδά μας αγοράζουμε το 68% του όγκου των ίδιων ειδών σε σύγκριση με τον μέσο Ευρωπαίο. Σαν να μην έφτανε αυτό, η χώρα μας είναι τρίτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε ποσοστά εργασιακού εκφοβισμού, το λεγόμενο mobbing, το οποίο βλάπτει την προσωπικότητα, την αξιοπρέπεια ή τη σωματική ή ψυχική ακεραιότητα των εργαζομένων, θέτει σε κίνδυνο την εργασία τους ή διαταράσσει το εργασιακό κλίμα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στις φλόγες πάλι η Καλιφόρνια…

Τέσσερις νεκροί και 5 τραυματίες σε καραμπόλα νταλίκας με Ι.Χ. στη Μεσσηνία

Φυτεία 839 δενδρυλλίων κάνναβης εκρίζωσαν στα Χανιά

Πράκτορας του εξωτερικού για το Κρεμλίνο η ρωσική έκδοση της Bild

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα