ΑΘΗΝΑ
17:30
|
17.11.2024
Ο στυγνός πρώην πρόεδρος του Περού, ετών 85, καταδικάστηκε το 2009 για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Ο πρώην πρόεδρος του Περού, Αλμπέρτο Φουτζιμόρι
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την «άμεση» αποφυλάκιση του πρώην πρόεδρου του Περού, Αλμπέρτο Φουτζιμόρι διέταξε το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας. Ο 85χρονος βρίσκεται στη φυλακή από το 2009, όταν καταδικάστηκε σε κάθειρξη 25 ετών για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), το Συνταγματικό Δικαστήριο του Περού διέταξε την «άμεση» απελευθέρωση του πρώην αρχηγού του κράτους (1990-2000), που είχε κριθεί ένοχος για τους θανάτους 25 ανθρώπων σε επιχειρήσεις τάγματος θανάτου του στρατού, στο πλαίσιο αυτού που ο ίδιος ο κ. Φουτζιμόρι αποκαλούσε «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» (1980-2000).

Το Ανώτατο Δικαστήριο -στην απόφαση του οποίου δεν μπορεί να ασκηθεί έφεση- επανέφερε σε ισχύ την προεδρική χάρη που είχε παραχωρηθεί στον καταδικασθέντα Φουτζιμόρι το 2017 και ανακλήθηκε με απόφαση του ιδίου του κορυφαίου δικαστικού θεσμού δυο χρόνια αργότερα.

Τον Μάρτιο του 2022 πάλι το Συνταγματικό Δικαστήριο είχε αποφανθεί υπέρ της αποφυλάκισης του πρώην προέδρου του Περού για λόγους υγείας. Όμως μερικές εβδομάδες αργότερα, το Διαμερικανικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΔΔΑΔ), με έδρα την Κόστα Ρίκα, διέταξε το περουβιανό κράτος να «απόσχει από την εκτέλεση» της απόφασης αυτής. Η χώρα, την οποία κυβερνούσε ακόμη τότε ο πρόεδρος Πέδρο Καστίγιο, εκλεγμένος με κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς, συμμορφώθηκε προς την απόφαση του ΔΔΑΔ.

Η οικογένεια Φουτζιμόρι έχει ζητήσει επανειλημμένα να αφεθεί ελεύθερος από τις φυλακές του Μπαρβαντίγιο για λόγους υγείας ο πρώην Πρόεδρος. Ο Αλμπέρτο Φουτζιμόρι πάσχει ιδίως από προβλήματα στην καρδιά, στο αναπνευστικό σύστημα, στο νευρολογικό σύστημα -παρουσιάζει μεταξύ άλλων παράλυση στο πρόσωπο- και αρτηριακή υπέρταση. Νοσηλεύτηκε επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια, πιο πρόσφατα τον περασμένο Φεβρουάριο, εσπευσμένα, λόγω «καρδιακών αρρυθμιών».

Ο δικηγόρος του Έλιο Ριέρα, μετέβη στη φυλακή Μπαρβαντίγιο για να συμπληρώσει τα απαραίτητα έγγραφα ώστε να απελευθερωθεί ο Φουτζιμόρι. «Ο (σ.σ. πρώην) πρόεδρος φάνηκε πολύ ικανοποιημένος, υποδέχθηκε τη διαταγή (του Ανωτάτου Δικαστηρίου) με μεγάλη χαρά», δήλωσε ο ποινικολόγος στον ραδιοφωνικό σταθμό RPP.

Ομάδα υποστηρικτών του ακραία δεξιού πρώην προέδρου, με λευκά μπλουζάκια στα οποία ήταν τυπωμένο το σύνθημα «Ελευθερία στον Φουτζιμόρι», ήταν παρόντες επιτόπου. Τα μέτρα ασφαλείας ενισχύθηκαν στη φυλακή και γύρω από αυτήν, πιστοποίησαν πλάνα που μεταδόθηκαν από ιδιωτικά τηλεοπτικά δίκτυα.

Η Ένωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (APRODEH) από την πλευρά της κατήγγειλε την απόφαση, επισημαίνοντας πως αντίκεται προς την απόφαση του ΔΔΑΔ.

Ο Αλμπέρτο Φουτζιμόρι κυβέρνησε το Περού με σιδηρά πυγμή, προτού αναγκαστεί, αντιμέτωπος με ολοένα μεγαλύτερη πίεση από την αντιπολίτευση, να καταφύγει τον Νοέμβριο του 2000 στην Ιαπωνία, τη χώρα καταγωγής της οικογένειάς του. Την παραίτησή του από την προεδρία την ανακοίνωσε μέσω φαξ.

Αφού εκδόθηκε στο Περού από τη Χιλή το 2007, καταδικάστηκε και φυλακίστηκε δυο χρόνια αργότερα. Παρά το αίτημα να τού δοθεί «χάρη» που υποβλήθηκε το 2017 εξ ονόματος του άλλοτε ισχυρού άνδρα της χώρας για τις πράξεις της κυβέρνησής του, ο Αλμπέρτο Φουτζιμόρι δίχαζε τους Περουβιανούς όσο λίγοι πολιτικοί στην ιστορία της χώρας των Άνδεων με κάπου 32 εκατομμύρια κατοίκους.

Για κάποιους, αυτός που είχε το προσωνύμιο «El Chino» («ο Κινέζος») έδωσε ώθηση στην οικονομία του Περού με τις ακραίες φιλελεύθερες πολιτικές του και νίκησε τους αντάρτες των οργανώσεων Φωτεινό Μονοπάτι (μαοϊστές) και Επαναστατικό Κίνημα Τουπάκ Αμάρου (γκεβαριστές). Άλλοι θυμούνται πάνω απ’ όλα τα σκάνδαλα διαφθοράς και τις αυταρχικές μεθόδους του, που τον οδήγησαν πίσω από τα σίδερα, αφού χαρακτηρίστηκε ο ηθικός αυτουργός δυο σφαγών αμάχων που διαπράχθηκαν από τάγμα θανάτου των ενόπλων δυνάμεων την περίοδο 1991-1992, στο πλαίσιο του πολέμου εναντίον του Φωτεινού Μονοπατιού.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Παππάς: Ο κ. Μητσοτάκης πληρώνει όσα έκανε επί ΣΥΡΙΖΑ

Είκοσι τρεις συλλήψεις στο Μανιπούρ της Ινδίας μετά από βίαιες διαδηλώσεις

Πολυτεχνείο, 51 χρόνια μετά: Από το Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία στο Φτώχεια-Πόλεμοι-Καταστολή

Πάπας Φραγκίσκος: Να ερευνηθεί αν στη Γάζα διαπράχθηκε γενοκτονία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα